Τι είναι αυτό που μας κάνει πιο ευτυχισμένους;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Tennessee, Knoxville και του Texas A & M, μελέτησαν δεδομένα σχεδόν 50 χρόνων, σχετικά με το εάν οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν τα συναισθήματα, που σχετίζονται με αυτές τις εκφράσεις.

“Η συμβατική σοφία μας λέει ότι μπορούμε να αισθανόμαστε λίγο πιο ευτυχισμένοι, αν χαμογελάμε απλά ή ότι μπορούμε να έχουμε μια πιο σοβαρή διάθεση, αν έχουμε βλοσυρό ύφος”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Nicholas Coles.

“Ωστόσο, οι ψυχολόγοι έχουν διαφωνήσει με την ιδέα αυτή εδώ και πάνω από 100 χρόνια”.

Αυτές οι διαφωνίες έγιναν πιο έντονες το 2016, όταν 17 ομάδες ερευνητών απέτυχαν να αναπαράγουν ένα πείραμα, που αποδεικνύει ότι ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.

“Ορισμένες μελέτες δεν έχουν βρει στοιχεία ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα. Δεν μπορούμε, όμως, να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα οποιασδήποτε μελέτης. Οι ψυχολόγοι τεστάρουν αυτή την ιδέα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε θέλαμε να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής.

Για τη μετα-ανάλυση οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 138 μελέτες, που εξέτασαν περισσότερες από 11.000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εκφράσεις του προσώπου έχουν επίδραση στα συναισθήματα.

Για παράδειγμα, το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, το συνοφρύωμα τους κάνει να αισθάνονται πιο λυπημένοι και η βλοσυρή έκφραση τους κάνει θυμωμένους.

“Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά, γιατί παρέχουν μια ένδειξη για το πώς αλληλεπιδρούν το μυαλό και το σώμα για να διαμορφώσουν τη συνειδητή εμπειρία των συναισθημάτων μας. Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για την επίδραση, που έχουν οι εκφράσεις του προσώπου, αλλά αυτή η μετα-ανάλυση μας έφερε λίγο πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των συναισθημάτων”, καταλήγουν οι επιστήμονες.