Τι είναι η εποχική γρίπη και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Η εποχική γρίπη είναι µια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήµατος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης, A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Η διάγνωση γίνεται από τον ιατρό µε βάση τα συµπτώµατα. Επειδή όµως είναι δύσκολο να ξεχωρίσει η γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, αλλά και για να προσδιοριστεί ο τύπος (A, B και C) και οι υπότυποι [π.χ., Α(Η7Ν9), Α(Η3Ν2), Α(Η1Ν1) κ.ά.] απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως απομόνωση του ιού από φαρυγγικό/ρινικό επίχρισμα ή ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού στο αίγα.

Η γρίπη µπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και µερικές φορές µπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές, ορισµένα όµως άτοµα, που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η πνευµονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από µικρόβια, κυρίως από πνευµονιόκοκκο, οι κρίσεις άσθµατος στα άτοµα που πάσχουν από βρογχικό άσθµα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας και η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Η γρίπη είναι µία από τις ασθένειες που επιτηρείται από όλα τα κράτη του κόσµου και τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας. Η περίοδος επιτήρησης της γρίπης για το βόρειο ηµισφαίριο αρχίζει την 40ή εβδοµάδα κάθε έτους (30 Σεπτεµβρίου – 6 Οκτωβρίου) και τελειώνει την 20ή εβδοµάδα του επόµενου έτους (12-18 Μαΐου). Στην Ελλάδα η περίοδος της γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, µε έξαρση µεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Η σωστή προφύλαξη περιλαμβάνει τον εμβολιασμό γρίπης (αντιγριπικός εµβολιασµός), τη λήψη µέτρων ατοµικής υγιεινής, το πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή συνωστισµού σε κλειστούς χώρους, την αποµόνωση των πασχόντων κ.ά.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

  • Παιδιά >6 µηνών και ενήλικες µε χρόνια νοσήµατα, όπως άσθµα ή άλλες χρόνιες πνευµονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αιµοσφαιρινοπάθειες, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη για µακρύ χρονικό διάστηµα, άτοµα µε ανοσοκαταστολή ή µεταµόσχευση οργάνων.
  • Έγκυοι ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Άτοµα µε παχυσαρκία (ΒΜΙ)>40 kg/m, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο µεταβολικό νόσηµα, χρόνια νεφροπάθεια, νευροµυϊκά ή νευρολογικά νοσήµατα.
  • Άτοµα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά µικρότερα των 6 µηνών ή φροντίζουν άτοµα µε υποκείµενο νόσηµα, τα οποία διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Κλειστοί πληθυσµοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνοµικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιµοι και προσωπικό ιδρυµάτων, στρατεύσιµοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειµερινούς µήνες (Οκτώβριο – Μάρτιο).
  • Επαγγελµατίες που έρχονται σε συστηµατική επαφή µε ζώα κυρίως πουλερικά, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς κ.ά.
  • Εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόµενοι).
εμβολιασμόςαντιγριπικό εμβόλιοεποχική γρίπηΟμάδες Υψηλού Κινδύνου