Τι είναι η Ναρκοληψία; Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες εμφάνισής της

Η ναρκοληψία είναι ένας όρος που πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει, αλλά λίγοι καταλαβαίνουν τι είναι και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου.   Επηρεάζει 200.000 Αμερικανούς , αλλά μόνο το 25 τοις εκατό των ανθρώπων γνωρίζουν ότι το έχουν και λαμβάνουν θεραπεία.

H ναρκοληψία είναι μια διαταραχή ύπνου και μια νευρολογική πάθηση που εμποδίζει τον εγκέφαλο να ρυθμίσει τα πρότυπα ύπνου. Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με τον ίδιο ρυθμό, αν και οι γυναίκες συχνά διαγιγνώσκονται πολύ αργότερα.

Κορυφώνεται κατά τη 2η και 3η δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου. Ένας βασικός ορισμός του τι συμβαίνει σε ένα άτομο με ναρκοληψία είναι ότι υφίσταται μια ξαφνική κρίση ύπνου που μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως παραισθήσεις ή απώλεια μυϊκού τόνου.

Οι τύποι ναρκοληψίας

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ναρκοληψίας:

Τύπος 1: Υπερβολική υπνηλία με καταπληξία

Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζεται υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καταπληξία εμφανίζεται όταν υπάρχει απώλεια μυϊκού τόνου στο σώμα, που προκαλείται από ένα ευχάριστο συναίσθημα. Ένα γέλιο ή μια απλή έκρηξη ενθουσιασμού μπορεί να το προκαλέσει.  Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους που είναι γύρω από το άτομοκ να ανησυχήσουν καθώς μπορεί να έρθει χωρίς προειδοποίηση και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για αρκετά λεπτά. Μπορεί να εμφανιστεί ως πλήρης αδυναμία στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό. Ο τύπος 1 είναι καλύτερα κατανοητός και αναγνωρισμένος από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

Τύπος 2: Υπερβολική υπνηλία χωρίς καταπληξία

Αν και λιγότερο αναγνωρισμένα από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, πολλά άτομα με ναρκοληψία έχουν Τύπο 2. Δεν έχουν μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από συναισθήματα. Οι παρενέργειές τους είναι γενικά λιγότερο σοβαρές. Συχνά προκαλείται από τραυματισμό, όχι από ανεπαρκή επίπεδα ορμονών όπως ο Τύπος 1.

Συμπτώματα

Ενώ το κύριο σύμπτωμα ή δείκτης για τη ναρκοληψία είναι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν περισσότερα στην ιστορία και πολλά συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα ή να μην εμφανίζονται καθόλου.

  • Καταπληξία: δεν επηρεάζει όλους τους πάσχοντες, αλλά συχνά είναι το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται, με σημάδια  ήπιας αδυναμίας στους μύες, όπως πεσμένα βλέφαρα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστεί ως μια ακραία κατάρρευση και αδυναμία ομιλίας που πολλοί μπερδεύουν για μια κρίση.
  • Υπνωτικές ψευδαισθήσεις: Οι υπνωτικές ψευδαισθήσεις είναι παρόμοιες με τα όνειρα καθώς εμφανίζονται όταν κάποιος αποκοιμιέται ή ξυπνά.
  • Υπνική παράλυση: Είναι όταν ένα άτομο έχει την πλήρη ανικανότητα να κινηθεί όταν αποκοιμηθεί ή ξυπνήσει. Συχνά δεν μπορούν να μιλήσουν. Αυτό διαρκεί για λίγα λεπτά όσο το άτομο είναι ξύπνιο.
  • Επιθέσεις ύπνου: Όταν ένα άτομο νυστάζει ή αποκοιμιέται και δεν μπορεί να  αντισταθεί στον ύπνο.  Είναι μια κυριολεκτική επίθεση στην ικανότητα να μένεις ξύπνιος, ό,τι κι αν συμβαίνει.
  • Ασυμπτωματικό: Ένα άτομο μπορεί να έχει ναρκοληψία, χωρίς κανένα από αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, ένα ναρκοληπτικό άτομο θα εμφανίζει πάντα σημάδια υπερβολικής υπνηλίας.

Τι προκαλεί τη ναρκοληψία;

Η ναρκοληψία μπορεί να προκύψει από:

Τραυματισμό (εγκεφαλική βλάβη). Αν και αυτή η αιτία είναι πολύ σπάνια, ο τραυματισμός στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή ύπνου όπως η ναρκοληψία.

Ορμονική διαταραχή: Η ορμόνη που σας βοηθά να κοιμηθείτε ονομάζεται Υποκρετίνη. Είναι μια φυσική χημική ουσία στον εγκέφαλο που ρυθμίζει τους κύκλους του ύπνου σας. Η έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί να είναι η αιτία της διαταραχής, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τι μπορεί να επηρεάσει αυτή την ορμόνη.

Γενετικοί λόγοι: Η γενετική και η ναρκοληψία μπορεί να είναι πολύπλοκα. Ορισμένοι δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής, ωστόσο, υπάρχουν επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις όπου το γονίδιο HALDQB10602 συσχετίζεται ισχυρά με τη ναρκοληψία. Το 90% των ατόμων με ναρκοληψία έχουν αυτό το γονίδιο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν αυτό το γονίδιο δεν υπάρχει, θα μπορούσαν να έχουν τη νόσο.

Διάγνωση

Για να τεθεί η διάγνωση, ένα άτομο πρέπει να υποβληθεί σε ολονύκτια τεστ ύπνου (πολυσυπνογραφία). Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα ημερήσιο τεστ ύπνου. Οι διαγνώσεις είναι ελλιπείς εάν αυτό δεν γίνει, επειδή η ναρκοληψία επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους την ημέρα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να γίνεται ανάλυση μέρα και νύχτα.

 

 

References: 

1) Η επίδραση του φύλου στην επικαιρότητα της διάγνωσης της ναρκοληψίας Christine Won, Mandana Mahmoudi, Li Qin, Taylor Purvis, Aditi Mathur, Vahid Mohsenin J Clin Sleep Med. 2014 Jan 15; 10(1): 89–95. Published online 2014 Jan 15. doi: 10.5664/jcsm.3370  PMCID: PMC3869076
2) Plazzi G, Pizza F, Palaia V, Franceschini C, Poli F, Moghadam KK, Cortelli P, Nobili L, Bruni O, Dauvilliers Y, Lin L, Edwards MJ, Mignot E, Bhatia KP. Complex movement disorders at disease onset in childhood narcolepsy with cataplexy. Brain 2011; 134:3480–92.
3) Narcolepsy in Adolescence—A Missed Diagnosis: A Case Report Anoop K. Gupta, MBBS, Swapnajeet Sahoo, MD, and Sandeep Grover, MD. Innov Clin Neurosci. 2017 Jul-Aug; 14(7-8): 20–23.

Ναρκοληψία