Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ένα πολύπλοκο δίκτυο οργάνων, κυττάρων και πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις λοιμώξεις (μικρόβια).

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η μικροβιακή μόλυνση

Το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί αρχείο για κάθε μικρόβιο που έχει νικήσει ποτέ, σε τύπους λευκών αιμοσφαιρίων (Β-λεμφοκύτταρα και Τ-λεμφοκύτταρα) γνωστά ως κύτταρα μνήμης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίσει και να καταστρέψει γρήγορα το μικρόβιο εάν εισέλθει ξανά στο σώμα, προτού μπορέσει να πολλαπλασιαστεί και να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστοι.

Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, πρέπει να καταπολεμηθούν πολλές φορές επειδή τόσοι διαφορετικοί ιοί ή στελέχη του ίδιου τύπου ιού μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις ασθένειες. Το να κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη από έναν ιό δεν σας προσφέρει ανοσία έναντι των άλλων

Μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα κύρια μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι:

  • λευκά αιμοσφαίρια
  • αντισώματα
  • σύστημα συμπληρώματος
  • λεμφικό σύστημα
  • σπλήνα
  • μυελός των οστών
  • θύμος

Λευκά αιμοσφαίρια: Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι βασικοί παίκτες στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κατασκευάζονται στο μυελό των οστών σας και αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια κινούνται μέσω του αίματος και των ιστών σε όλο το σώμα σας, αναζητώντας ξένους εισβολείς (μικρόβια) όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες. Όταν τα βρίσκουν, εξαπολύουν μια ανοσολογική επίθεση. Τα λευκά αιμοσφαίρια περιλαμβάνουν λεμφοκύτταρα (όπως Β-κύτταρα, Τ-κύτταρα και φυσικά κύτταρα φονείς) και πολλούς άλλους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Αντισώματα: Τα αντισώματα βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα μικρόβια ή τις τοξίνες (δηλητήρια) που παράγουν. Αυτό το κάνουν αναγνωρίζοντας ουσίες που ονομάζονται αντιγόνα στην επιφάνεια του μικροβίου ή στις χημικές ουσίες που παράγουν, οι οποίες επισημαίνουν το μικρόβιο ή την τοξίνη ως ξένη. Στη συνέχεια, τα αντισώματα επισημαίνουν αυτά τα αντιγόνα για καταστροφή. Υπάρχουν πολλά κύτταρα, πρωτεΐνες και χημικές ουσίες που εμπλέκονται σε αυτή την επίθεση.

Σύστημα συμπληρώματος: Το σύστημα του συμπληρώματος αποτελείται από πρωτεΐνες των οποίων οι δράσεις συμπληρώνουν το έργο των αντισωμάτων.

Λεμφικό σύστημα: Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο ευαίσθητων σωλήνων σε όλο το σώμα. Οι κύριοι ρόλοι του λεμφικού συστήματος είναι:

  • διαχείριση των επιπέδων υγρών στο σώμα
  • αντιδρούν στα βακτήρια
  • αντιμετωπίζουν τα καρκινικά κύτταρα
  • ασχολούνται με κυτταρικά προϊόντα που διαφορετικά θα οδηγούσαν σε ασθένειες ή διαταραχές
  • απορροφούν μερικά από τα λίπη της διατροφής μας από το έντερο.

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από: λεμφαδένες (ονομάζονται επίσης λεμφαδένες) – οι οποίοι παγιδεύουν μικρόβια, λεμφαγγεία – σωλήνες που μεταφέρουν λέμφο, το άχρωμο υγρό που λούζει τους ιστούς του σώματός σας και περιέχει λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα).

Σπλήνα: Ο σπλήνας είναι ένα όργανο που φιλτράρει το αίμα που απομακρύνει τα μικρόβια και καταστρέφει παλιά ή κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Παράγει επίσης συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις ασθένειες (συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων και των λεμφοκυττάρων).

Μυελός των οστών: Ο μυελός των οστών είναι ο σπογγώδης ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά σας. Παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζεται το σώμα μας για να μεταφέρει οξυγόνο, τα λευκά αιμοσφαίρια που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τα αιμοπετάλια που χρειαζόμαστε για να βοηθήσουμε να πήξει το αίμα μας.

Θύμος: Ο θύμος φιλτράρει και παρακολουθεί το περιεχόμενο στο αίμα σας. Παράγει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα.

Άλλες άμυνες του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια

Εκτός από το ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα έχει πολλούς άλλους τρόπους να αμυνθεί από τα μικρόβια, όπως:

  • Δέρμα: Ένα αδιάβροχο φράγμα που εκκρίνει λάδι με ιδιότητες εξόντωσης βακτηρίων
  • Πνεύμονες: βλεννογόνος στους πνεύμονες (φλέγμα) παγιδεύει ξένα σωματίδια και μικρές τρίχες (κίλια) κυματίζουν τον βλεννογόνο προς τα πάνω ώστε να μπορεί να βήξει
  • Πεπτικό σύστημα: η βλεννογόνος επένδυση περιέχει αντισώματα και το οξύ στο στομάχι μπορεί να σκοτώσει τα περισσότερα μικρόβια
  • Άλλες άμυνες: τα σωματικά υγρά όπως το έλαιο του δέρματος, το σάλιο και τα δάκρυα περιέχουν αντιβακτηριακά ένζυμα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Η συνεχής έξαψη του ουροποιητικού και του εντέρου βοηθά επίσης.

Ο πυρετός είναι μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος

Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ή πυρετός μπορεί να συμβεί με ορισμένες λοιμώξεις. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να σκοτώσει ορισμένα μικρόβια. Ο πυρετός επίσης πυροδοτεί τη διαδικασία αποκατάστασης του σώματος.

Συχνές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι να έχουν υπερ- ή υπολειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως:

  • Αλλεργικές ασθένειες – όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά ισχυρά στα αλλεργιογόνα. Οι αλλεργικές ασθένειες είναι πολύ συχνές. Περιλαμβάνουν: αλλεργίες σε τρόφιμα, φάρμακα ή τσιμπήματα εντόμων, αναφυλαξία (απειλητική για τη ζωή αλλεργία), αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργική ρινίτιδα), νόσος των κόλπων, άσθμα, κνίδωση (κνίδωση), δερματίτιδα, έκζεμα.
  • Αυτοάνοσες ασθένειες – όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε φυσιολογικά συστατικά του σώματος. Τα αυτοάνοσα νοσήματα ποικίλλουν από κοινά έως σπάνια. Περιλαμβάνουν: πολλαπλή σκλήρυνση, αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, διαβήτη τύπου 1, Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματική αγγειίτιδα.

Η υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται επίσης ανοσοανεπάρκεια, μπορεί:

  • να κληρονομηθεί – παραδείγματα αυτών των καταστάσεων περιλαμβάνουν πρωτοπαθείς ασθένειες ανοσοανεπάρκειας όπως η κοινή μεταβλητή ανοσοανεπάρκεια (CVID), η συνδεδεμένη με x σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια (SCID) και οι ανεπάρκειες συμπληρώματος
  • να προκύψει ως αποτέλεσμα ιατρικής θεραπείας – αυτό μπορεί να συμβεί λόγω φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή ή η χημειοθεραπεία
  • να προκληθεί από άλλη ασθένεια – όπως HIV/AIDS ή ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ένα υπολειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους σε λοιμώξεις. Μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή σε σοβαρές περιπτώσεις. Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου χρειάζονται θεραπεία ανοσοκαταστολής για να αποτρέψουν το σώμα από το να επιτεθεί στο μεταμοσχευμένο όργανο.

Θεραπεία ανοσοσφαιρίνης

Οι ανοσοσφαιρίνες (κοινώς γνωστές ως αντισώματα) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ατόμων που δεν μπορούν να φτιάξουν αρκετά δικά τους ή των οποίων τα αντισώματα δεν λειτουργούν σωστά. Αυτή η θεραπεία είναι γνωστή ως θεραπεία αντικατάστασης ανοσοσφαιρίνης (IRT). Μέχρι πρόσφατα, η θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη στην Αυστραλία περιλάμβανε ως επί το πλείστον χορήγηση ανοσοσφαιρινών μέσω ενστάλαξης στη φλέβα – γνωστή ως θεραπεία ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης (IVIg). Τώρα, η θεραπεία με υποδόρια ανοσοσφαιρίνη (SCIg) μπορεί να χορηγηθεί στον λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα, κάτι που μπορεί να προσφέρει οφέλη για ορισμένους ασθενείς. Αυτό είναι γνωστό ως θεραπεία με υποδόρια έγχυση ή SCIg. Η υποδόρια ανοσοσφαιρίνη είναι παρόμοια με την ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη. Είναι κατασκευασμένο από πλάσμα – το υγρό μέρος του αίματος που περιέχει σημαντικές πρωτεΐνες όπως τα αντισώματα.

Ανοσοποίηση

Η ανοσοποίηση λειτουργεί αντιγράφοντας τη φυσική ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Ένα εμβόλιο (μικρή ποσότητα ενός ειδικά επεξεργασμένου ιού, βακτηρίου ή τοξίνης) εγχέεται στον οργανισμό. Το σώμα στη συνέχεια παράγει αντισώματα σε αυτό. Εάν ένα εμβολιασμένο άτομο εκτεθεί στον πραγματικό ιό, βακτήριο ή τοξίνη, δεν θα αρρωστήσει γιατί το σώμα του θα το αναγνωρίσει και θα ξέρει πώς να του επιτεθεί με επιτυχία. Διατίθενται εμβολιασμοί κατά πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς και του τετάνου. Οι εμβολιασμοί που μπορεί να χρειαστείτε καθορίζονται από την υγεία, την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το επάγγελμά σας. Μαζί, αυτοί οι παράγοντες αναφέρονται ως HALO στα αγγλικά , το οποίο ορίζεται ως:

  • Υγεία(Health) – ορισμένες καταστάσεις υγείας ή παράγοντες μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο. Για παράδειγμα, ο πρόωρος τοκετός, το άσθμα, ο διαβήτης, οι παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων, του σπλήνα ή των νεφρών, το σύνδρομο Down και ο HIV θα σημαίνουν ότι μπορεί να επωφεληθείτε από πρόσθετους ή συχνότερους εμβολιασμούς.
  • Ηλικία(Age) – σε διαφορετικές ηλικίες χρειάζεστε προστασία από διάφορες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.
  • Τρόπος ζωής(Lifestyle) – οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις ανάγκες εμβολιασμού σας. Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό σε ορισμένα μέρη, προγραμματισμός οικογένειας, σεξουαλική δραστηριότητα, κάπνισμα και αθλήματα επαφής που μπορεί να σας εκθέσουν απευθείας στο αίμα κάποιου άλλου, θα ωφεληθείτε από πρόσθετους ή πιο συχνούς εμβολιασμούς.
  • Επάγγελμα(Ocuppation) – είναι πιθανό να χρειαστείτε επιπλέον εμβολιασμούς ή να πρέπει να τους κάνετε πιο συχνά, εάν εργάζεστε σε ένα επάγγελμα που σας εκθέτει σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό ή σας φέρνει σε επαφή με άτομα που είναι πιο ευαίσθητα σε προβλήματα από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό (όπως μωρά ή μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες ή οξείες παθήσεις). Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, φροντίδας παιδιών, υγειονομικής περίθαλψης, υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ή επισκευής και συντήρησης αποχετεύσεων, συζητήστε τις ανάγκες εμβολιασμού σας με το γιατρό σας. Ορισμένοι εργοδότες βοηθούν με το κόστος των σχετικών εμβολιασμών για τους υπαλλήλους τους.

Πηγή

ανοσοποιητικό σύστημαfront-stories