Παγκόσμια ημέρα συνδρόμου Sjögren: Μια σκληρή ασθένεια με αόρατες αλλά πραγματικές επιπτώσεις

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Sjögren η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα και η Sjögren Europe (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Sjögren) τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι το Σύνδρομο Sjögren θεωρείται το δεύτερο σε συχνότητα συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα, προσβάλλοντας το 0,1% -0,3% του γενικού πληθυσμού, το 75% των ασθενών παραμένει αδιάγνωστο!

  • Βασικός στόχος της Παγκοσμίας Ημέρας, σύμφωνα με την κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρο της  Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποιήση της ιατρική κοινότητας, των  αρχών αλλά και του κοινού σχετικά με το σύνδρομο Sjögren. Επιπρόσθετα, σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να τονιστεί η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.

Η έγκαιρη διάγνωση και η υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τους ασθενείς με το Σύνδρομο Sjögren, το χρόνιο συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει όλο το σώμα.

Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Sjögren, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου,ημέρα γενεθλίων του  Dr.  Henrik Sjögren, Οφθαλμίατρου από την Σουηδία,  που διέγνωσε  για πρώτη φορά το νόσημα το 1933.

Τι είναι το Σύνδρομο Sjögren

To σύνδρομο Sjögren (Σγιόγκρεν) αποτελεί μια πάθηση που προσβάλλει κυρίως τους σιελογόνους και τους δακρυϊκούς αδένες, προκαλώντας ξηροστομία και/ή ξηροφθαλμία. Εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 40 – 60 ετών και επηρεάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες. Αποτελεί μια μακροχρόνια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα περισσότερα άτομα με  Sjögren παραμένουν υγιή και δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ είναι σε θέση να κάνουν όλες τις δραστηριότητες που επιθυμούν, χωρίς πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Αίτια

Το σύνδρομο Sjögren είναι αυτοάνοσο νόσημα, προκαλείται δηλαδή από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, βλάπτοντας τα υγιή μέρη του σώματος.

Τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται συνήθως είναι εκείνα που παράγουν υγρά όπως δάκρυα και σάλιο. Αλλά και άλλα μέρη του σώματος, όπως τα νεύρα και οι αρθρώσεις, μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά, όμως μπορεί να συνδέεται με:

  • Γενετικούς παράγοντες: ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με γονίδια που τους κάνουν πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αυτοάνοσης κατάστασης
  • Ορμόνες: τα οιστρογόνα μπορεί να παίζουν κάποιον ρόλο, λαμβάνοντας υπόψιν και ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες

Υπάρχουν δύο είδη του συνδρόμου Sjögren : Το πρωτοπαθές, όταν το σύνδρομο εμφανίζεται μόνο του και το δευτερογενές, όταν εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjögren;

Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου Sjögren περιλαμβάνουν:

  • Ξηρά μάτια, με αίσθημα άμμου
  • Ξηρό στόμα ή/και λαιμός, που προκαλεί δυσκολία στην κατάποση
  • Κόπωση
  • Κολπική ξηρότητα
  • Πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις
  • Ξηρότητα δέρματος    

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;

Η διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμπουν μερικές φορές σε άλλες ασθένειες. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, θα ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματα και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για την αξιολόγηση της ξηροφθαλμίας και της ξηροστομίας. Ενδεχομένως, να χρειαστεί εξέταση και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων πριν τεθεί η διάγνωση, όπως οφθαλμίατρο ή ρευματολόγο.

Θεραπεία

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Sjögren, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως:

  • Οφθαλμικές σταγόνες που διατηρούν τα μάτια ενυδατωμένα (τεχνητά δάκρυα)
  • Τζελ και σπρέι στόματος, καραμέλες ή τσίχλες που αυξάνουν την παραγωγή σιέλου
  • Αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  • Ενδεχομένως ο θεράπων ιατρός να συστήσει κάποια αγωγή, που χρειάζεται ανάλογα την περίπτωση.

Η ζωή με το σύνδρομο Sjögren

Το σύνδρομο Sjögren είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που δεν τείνει να βελτιωθεί από μόνη της, αν και τα συμπτώματα μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν. Για μερικούς ανθρώπους η κατάσταση μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική, ενώ για άλλους μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές του συνδρόμου Sjögren, όπως προβλήματα με την όραση ή τους πνεύμονες. Υπάρχει επίσης ένας ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος ενός τύπου καρκίνου που ονομάζεται λέμφωμα μη Hodgkin.

Εάν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο Sjögren, ρωτήστε το γιατρό σας για το τι να περιμένετε. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να επικοινωνήσετε με οργανισμούς που εξειδικεύονται στο σύνδρομο Sjögren για συμβουλές και υποστήριξη.

Με πληροφορίες από Webmd

Δείτε επίσης

Συγγενείς καρδιοπάθειες και κοροναϊός: Τα 10 σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Τι είναι η νόσος Kawasaki;

σύνδρομο SjogrenΑυτοάνοσααυτοάνοσο νόσημα