Τι φταίει για την αϋπνία σας και πώς θα το αλλάξετε

Η διάγνωση της αϋπνίας μπορεί να γίνει εάν τα συμπτώματά σας επιμείνουν για τουλάχιστον ένα μήνα και για τρεις ή περισσότερες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αϋπνία ορίζεται από μια κακή ποιότητα ύπνου, ανεξάρτητα από το χρόνο που αφιερώνετε στον ύπνο.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας θα εξετάσουν εάν η αϋπνία σας προκαλείται από άλλη διαταραχή ύπνου ή ψυχική διαταραχή, από ιατρική κατάσταση, ουσία ή χρήση ή κατάχρηση φαρμάκων.

Η αϋπνία μπορεί να είναι μια αυτόνομη διάγνωση ή να εμφανιστεί με άλλη πάθηση υγείας. Περίπου το 40% των διαγνώσεων αϋπνίας συνυπάρχουν με άλλες νευροψυχολογικές διαταραχές, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

Στην αϋπνία –καθώς και στο άγχος και την κατάθλιψη– παίζει ρόλο ο υποθάλαμος και η υπόφυση και τα επινεφρίδια του σώματός σας, τα οποία μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, κάτι που επηρεάζει την ικανότητά σας να κοιμάστε.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονες διαταραχές ύπνου, αντιμετωπίζετε προβλήματα με την έναρξη ή τη διατήρηση του ύπνου για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας για συμβουλές.

Επιπολασμός και παράγοντες κινδύνου

Η ηλικία και το φύλο σας είναι οι πιο ξεκάθαροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αϋπνίας. Τούτου λεχθέντος, οι νεαροί ενήλικες μπορεί επίσης να βιώσουν αϋπνία, μαζί με εκείνους που βιώνουν οξύ στρες.

Ενώ η σχέση μεταξύ υγιούς γήρανσης και αυξημένης δυσκολίας στον ύπνο δεν είναι καλά καθορισμένη, μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια νευρώνων στον εγκέφαλο λόγω της γήρανσης θα επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμάστε.

Επιπλέον, οι συνυπάρχουσες παθήσεις υγείας που είναι συχνές στους ηλικιωμένους μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην αϋπνία. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα (υποξαιμία), που τείνουν να προκαλούν δύσπνοια.
  • Καταστάσεις που προκαλούν δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), όπως άσθμα, πνευμονία και ασθένειες των πνευμόνων.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί οδυνηρές αισθήσεις λόγω των όξινων χυμών του στομάχου, υγρών ή τροφής από το στομάχι που στηρίζει τον οισοφάγο.
  • Καταστάσεις πόνου, όπως η αρθρίτιδα.
  • Νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον

Εκτός από τη γήρανση, οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου περισσότερο από τους άνδρες, με τη διαφορά να γίνεται εμφανής μετά την έναρξη της εφηβείας και να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους κύκλους ύπνου .

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα διαταραχών του ύπνου που οδηγούν σε αϋπνία:

  • Χρόνιες ασθένειες.
  • Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού (συνήθως οδηγούν σε αϋπνία).
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών .
  • Απνοια ύπνου.
  • Χρόνιο ροχαλητό.

Υγιείς νεαροί ενήλικες και έφηβοι μπορεί να εμφανίσουν αϋπνία λόγω του συνδρόμου καθυστερημένης φάσης ύπνου (DSPS), στο οποίο ο ύπνος τους καθυστερεί κατά δύο ή περισσότερες ώρες πέρα ​​από αυτό που θεωρείται αποδεκτό. Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν υπάρχουσες αναπνευστικές, ύπνου ή νευρολογικές διαταραχές ή χρόνιες παθήσεις.

Στην περίπτωση των νεότερων ατόμων, έχει προταθεί ότι το κοινωνικό jetlag μετά την παραμονή πολύ αργά τα Σαββατοκύριακα και άλλες ημέρες άδειας συμβάλλει σημαντικά στο DSPS. Επιπλέον, επαγγέλματα που απαιτούν εργασία με βάρδιες ή συχνά και μακρινά ταξίδια μπορεί να προκαλέσουν συχνές αφυπνίσεις κατά τις κανονικές ώρες ύπνου.

Η αϋπνία μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε περιόδους οξέος στρες. Εάν έχετε βιώσει απώλεια ενός κοντινού σας ατόμου, τραύμα, μετεγκατάσταση ή παρόμοιο στρες, είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζετε αϋπνία. Επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος θα σας βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Συνέπειες της αϋπνίας

Η πλειονότητα των συνεπειών που περιγράφονται εδώ αναφέρονται στη χρόνια αϋπνία:

  • Μειωμένη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή.
  • Ευερεθιστότητα, εναλλαγές διάθεσης.
  • Σωματικός πόνος.
  • Αυξημένη πιθανότητα ατυχημάτων (χώρο εργασίας, τροχαία συμβάντα).
  • Μειωμένη γνωστική λειτουργία (δυσκολίες συγκέντρωσης, παραγωγικότητα).

Συμβουλές για την έναρξη ή τη διατήρηση του ύπνου

  • Κοιμηθείτε και ξυπνήστε ταυτόχρονα και περιορίστε τους ενδιάμεσα υπνάκους.
  • Η σωματική άσκηση, όπως η βόλτα κάθε μέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
  • Περιορίστε ό,τι τρώτε, ειδικά τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο, και αποφύγετε να πίνετε ροφήματα με ζάχαρη ή καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένων τσαγιών που δεν περιέχουν βότανα.
  • Αποφύγετε τη χρήση διεγερτικών. Η νικοτίνη και ορισμένα φάρμακα (όπως οι συσκευές εισπνοής άσθματος) περιέχουν διεγερτικά. Αποφύγετε τη χρήση νικοτίνης (τσιγάρα, επιθέματα, τσίχλες) πριν τον ύπνο. Επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα και ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερο να τα παίρνετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον του ύπνου σας είναι άνετο, όχι μόνο το ίδιο το κρεβάτι, αλλά η θερμοκρασία, ο φωτισμός και ο θόρυβος.
  • Μη χρησιμοποιείτε το κρεβάτι σας για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το κρεβάτι, όπως εργασία, παρακολούθηση τηλεόρασης, διάβασμα, κλήσεις ή ραντεβού. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν διεγερτική δράση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην έναρξη του ύπνου.
  • Προσπαθήστε να φτιάξετε λίστες για τις δραστηριότητες της επόμενης μέρας, όπως προγραμματισμό εργασιών ή σχολικών εργασιών ή εξισορρόπηση οικονομικών, πριν πάτε για ύπνο. Η ανησυχία για τους λογαριασμούς, την εργασία ή το σχολείο μπορεί να επηρεάσει την έναρξη του ύπνου και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας.
αϋπνίαfront-stories