Τι λέει η αιμορραγία των ούλων για την υγεία σας;

 

Αιμορραγούν με το παραμικρό τα ούλα σας; Η αιμορραγία αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό, όπως η χρήση λανθασμένης τεχνικής κατά το βούρτσισμα ή την εφαρμογή οδοντικού νήματος. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί ένα σημάδι παθολογικής κατάστασης της υγείας σας που δεν πρέπει να αμελήσετε.

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες

Μπορεί να έχετε αιμορραγία των ούλων εάν:

  • Έχετε ουλίτιδα, μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των ούλων
  • Βουρτσίστε πάρα πολύ σκληρά ή η οδοντόβουρτσά σας δεν είναι αρκετά μαλακή
  • Μόλις ξεκινήσατε μια ρουτίνα εφαρμογής οδοντικού νήματος και τα ούλα ακόμη δεν το έχουν συνηθίσει
  • Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά
  • Αντιμετωπίζετε ουλίτιδα εγκυμοσύνης
  • Διαθέτετε τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν ταιριάζουν καλά

Ποια είναι η θεραπεία της αιμορραγίας των ούλων

Η καλή οδοντική υγιεινή είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση των ούλων που αιμορραγούν.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό. Ο οδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει εάν έχετε ουλίτιδα και θα σας υποδείξει πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας. Το σωστό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη σχηματισμού πλάκας και στην απομάκρυνσή της.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για να ελαχιστοποιήσετε την πλάκα που σχηματίζεται στο στόμα σας.

Κατόπιν οδηγιών από τον οδοντίατρό σας, επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς οδοντόβουρτσα. Συνήθως, ενδείκνυται η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Οι ειδικά σχεδιασμένες κεφαλές σε αυτές τις οδοντόβουρτσες μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τη γραμμή των ούλων σας πιο εύκολα από μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα.

Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και να προκληθεί μόνιμη βλάβη στα δόντια και τη γνάθο σας.

Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

 

ούλα