Τι να κάνετε αν τίποτα δεν σας κάνει ευτυχισμένο

Μήπως τίποτα δεν σας κάνει πια ευτυχισμένο; Μήπως έχετε σταματήσει να κάνετε πράγματα που παλιότερα απολαμβάνατε; Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί ή αισθάνεστε απελπισμένοι ή χαμένοι για το μέλλον σας ;

Είτε αυτά τα συναισθήματα είναι παροδικά είτε αποτελούν σημάδι ενός βαθύτερου υποκείμενου προβλήματος, είναι σημαντικό να μην τα αφήσετε να υπερισχύσουν.  

Εάν διαπιστώνετε ότι τίποτα δεν σας κάνει ευτυχισμένους και αναρωτιέστε τι να κάνετε για αυτό, παρακάτω είναι μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βγείτε από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Αλλάξτε τη νοοτροπία σας

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλοϊκό, αλλά για μερικούς ανθρώπους με μόνο παροδικά συναισθήματα έλλειψης απόλαυσης, η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να είναι το μόνο που απαιτείται. Μην χρησιμοποιείτε την δικαιολογία οτι θα νοιωσετε καλύτερα αύριο και με αυτή, αποφύγετε να ζήσετε τη ζωή σας τώρα.  Ενώ μπορεί να σας έχουν συμβεί άσχημα πράγματα στο παρελθόν ή μπορεί να μην έχετε όλα όσα θέλετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν μια ιστορία κάποιου είδους που βαραίνει την καρδιά τους.  Το πώς σκέφτεστε την ιστορία σας και πώς βγαίνετε στον κόσμο και ζείτε με αυτό είναι αυτό που θα σας ξεχωρίσει.

Ασχοληθείτε πραγματικά με την επίλυση προβλημάτων

Ένα από τα πράγματα που τείνουν να κάνουν οι άνθρωποι που νιώθουν απογοητευμένοι είναι να αναρωτιούνται για το πώς αισθάνονται. Σκέφτεστε μήπως γιατί δεν απολαμβάνετε τα πραγματα στην καθημερινότητά σας; Μην μηρυκάζετε.  Ο μηρυκασμός είναι μια συνήθεια που μπορεί να επιδεινώσει την κακή διάθεση ή τα αισθήματα έλλειψης απόλαυσης. Προσπαθήστε να έχετε επίγνωση των σκέψεών σας και να παρακολουθείτε τις στιγμές που στρέφεστε σε αρνητικές σκέψεις.  Ρωτήστε τον εαυτό σας, γιατί είμαι αναστατωμένος; Τι χρειάζεται να αναγνωρίσω, να αξιολογήσω ή να αλλάξω; Ενώ το να παραπονιέστε για την κατάστασή σας ή να μηρυκάζετε μπορεί να νιώθετε σαν να κάνετε κάτι, στην πραγματικότητα, κάνετε μόνο χειρότερα τον εαυτό σας.

Προσδιορίστε προβλήματα που μπορείτε να λύσετε και αναλάβετε δράση για αυτά. Αναλαμβάνοντας δράση, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Ασκηθείτε

Προσπαθήστε να ασκείτε τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα, ιδανικά για 30 λεπτά κάθε φορά. Η άσκηση προκαλεί τον εγκέφαλό σας να απελευθερώνει ενδορφίνες , οι οποίες φυσικά θα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο αισιόδοξοι και πιο χαρούμενοι.

Αναπτύξτε υγιεινές συνήθειες

Παρόμοια με την τακτική άσκηση, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε άλλες υγιεινές συνήθειες στη ζωή σας.  Πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα; Τρώτε υγιεινά τρόφιμα κάθε μέρα και λαμβάνετε τακτικά βιταμίνες; Το πρόχειρο φαγητό, η καφεΐνη, το αλκοόλ κ.λπ. θα επιδεινώσουν την κακή διάθεση, θα σας κάνουν να αισθάνεστε νωθροί και θα σας κρατήσουν σε κατάσταση χαμηλής διάθεσης.  Από την άλλη πλευρά, οι υγιεινές συνήθειες θα σας δώσουν μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα ανακτήσετε τη χαρά σας στη ζωή. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσετε καλύτερα φροντίζοντας να κάνετε βασικά πράγματα για να διατηρήσετε την υγεία και την ψυχική σας υγεία.

Επανασυνδεθείτε με τη χαρά

Προσθέστε χαρούμενες δραστηριότητες στη ζωή σας. Τι σας αρέσει να κάνετε; π.χ. να κάνετε κηπουρική, να διαβάζετε, να ζωγραφίζετε, να παρακολουθείτε ταινίες ή άλλες δραστηριότητες. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα ή εβδομάδα σε πράγματα που σας προσφέρουν χαρά.  Αν και μπορεί να μην έχετε αμέσως διάθεση να κάνετε αυτά τα πράγματα, η λήψη μέτρων για να τα προσθέσετε ξανά στη ζωή σας θα σας βοηθήσει τελικά να τονώσετε τη διάθεσή σας και να επαναφέρετε τη χαρά που νιώθατε κάποτε.

Και, αν υπάρχουν εμπόδια στο να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνατε, δείτε αν υπάρχουν νέες δραστηριότητες που μπορούν να αντικαταστήσουν τους ή άλλους τρόπους για να κάνετε αυτό που κάνατε παλιά. Για παράδειγμα, αν απολαμβάνατε μεσημεριανά ραντεβού με φίλους, αλλά δεν έχετε πλέον τη δυνατότητα να συναντηθείτε μαζί τους, δείτε εάν υπάρχει άλλη κοινωνική δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε και να σας φανεί ευχάριστη.

Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας

Τέλος, τι θα κάνετε αν έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και εξακολουθείτε να διαπιστώσετε ότι τίποτα δεν σας κάνει ευτυχισμένους; Σε εκείνο το σημείο, ίσως θελήσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας ή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.  Η απώλεια ευχαρίστησης και κινήτρων μπορεί να είναι σημάδι κλινικής κατάθλιψης , η οποία μερικές φορές μπορεί να έχει βιολογική αιτία. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή, έτσι ώστε το μυαλό σας να έχει την ευκαιρία να νιώσει ξανά θετικό (μέσω της απελευθέρωσης θετικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας).