Τι να κάνετε όταν δεν θέλετε να κάνετε τίποτα.

Ξυπνήσατε και όλα σας φταίνε; Δεν θέλετε να κάνετε απολύτως τίποτα; Νιώθετε κούραση; Δεν σας ευχαριστεί απολύτως τίποτα;  Κι όμως, δεν είστε μόνοι. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους μπορεί βιώνουν έλλειψη κινήτρων.

Περιστασιακές περίοδοι με αυτά τα συναισθήματα, είναι απολύτως φυσιολογικές. Μπορεί να σημαίνει ότι έχετε άγχος ή προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε κάτι ασυνήθιστο στη ζωή σας. Αυτά τα συναισθήματα είναι προσωρινά και συνήθως δεν σημαίνουν κάτι σοβαρό. Μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κάνετε πίσω, να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφήσετε το μυαλό και το σώμα σας να ξεκουραστούν.

Σε άλλες περιπτώσεις, αν τα συναισθήματα του «δεν θέλετε να κάνετε κάτι» διαρκούν για αρκετό διάστημα, μπορεί να είναι συμπτώματα πιο σοβαρών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη ή κάποιο άλλο είδος διαταραχής της διάθεσης.

Δείτε όμως τι μπορείτε να κάνετε:

Κάντε ένα διάλειμμα

Μερικές φορές κάνοντας ένα διάλειμμα και ξοδεύοντας λίγο χρόνο φροντίζοντας τον εαυτό σας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.    Σκεφτείτε να δώσετε στον εαυτό σας μια « ημέρα ψυχικής υγείας » όπου  θα αφήσετε αυτό «πρέπει» να κάνετε, και θα κάνετε αυτό που θα σας βοηθήσει να νιώσετε χαλάρωση και ξεκούραση σε σώμα και μυαλό.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η αυτο-συμπόνια περιλαμβάνει όχι μόνο να είσαι ευγενικός στον εαυτό σου αλλά και να καταλάβεις ότι οι εμπειρίες σου είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος και να προσέχεις τα δικά σου συναισθήματα, καλά ή κακά.  Το να δείξετε στον εαυτό σας συμπόνια και κατανόηση, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη ψυχικής υγείας. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι δείχνουν συμπόνια στον εαυτό τους, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες, στη μείωση των αισθήσεων της κατάθλιψης και του άγχους και στη μείωση της συνολικής ψυχολογικής δυσφορίας.

Αν λοιπόν έχετε μια από τις μέρες που πραγματικά δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, απλά, μην κάνετε τίποτα.  Αποδεχτείτε το, αποδεχτείτε τον εαυτό σας και αφήστε στον εαυτό σας χώρο, χρόνο για πράγματα που χρειάζεστε.

Πηγαίνετε μία βόλτα

Η βόλτα συνδυάζει τα οφέλη της άσκησης και του ελεύθερου χρόνου. Η άσκηση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Μιλήστε σε κάποιον

Σκεφτείτε ποιος μπορεί να είναι μια καλή πηγή υποστήριξης σε στιγμές όπως αυτή.  Σε ποιον μπορείτε να μιλήσετε; Ποιος μπορεί να καταλάβει τι νιώθετε; Ψάχνετε κάποιον που μπορεί να ακούσει ή θέλετε κάποιον που μπορεί να σας εμπνεύσει να κινηθείτε; Απευθυνθείτε σε έναν φίλο, έναν γνωστό.

Εάν δεν έχετε τη διάθεση να κάνετε παρέα με κάποιον συγκεκριμένα, μερικές φορές η απλή έξοδος και η παρουσία άλλων ανθρώπων, που μπορεί να μην γνωρίζετε, μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Σχεδιάστε κάτι

Ακόμα κι αν δεν έχετε το κίνητρο να εργαστείτε σε κάτι αυτή τη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αρχίσετε να σχεδιάζετε για αυτό που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον.  Κάνοντας κάτι, όπως ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού ή κάποια άλλη δραστηριότητα, μπορεί να σας δώσει κάτι να περιμένετε και να ενθουσιαστείτε.

Ξεκινήστε με κάτι μικρό

Όταν πρόκειται να βρείτε ην ενέργεια για να κάνε\τε κάτι, το ξεκίνημα είναι συχνά το πιο δύσκολο κομμάτι. Αν λοιπόν αγωνίζεστε με τις αδυναμίες, ξεκινώντας με κάτι μικρό μπορεί να βοηθήσει.

Αντί να κατακλύζεστε από ένα βουνό εργασιών που δεν έχετε την ψυχική ή σωματική ενέργεια για να αντιμετωπίσετε, διαλέξτε ένα μικρό πράγμα που μπορείτε να κάνετε – στη συνέχεια, κάντε το.  Για παράδειγμα, στρώστε το κρεβάτι, πληρώστε έναν λογαριασμό, προγραμματείστε ένα ραντεβού ή απαντήστε σε ένα email. Ξεκινώντας με κάτι απλό και μικρό, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να συνεχίσετε.

Αξιολογήστε τα συμπτώματά σας

Εάν η διάθεσή σας επιμένει και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης. Μερικά άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Ευερεθιστότητα
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Αισθήματα απελπισίας
  • Επίμονη χαμηλή διάθεση

 

Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως βρίσκετε ευχάριστα ή αίσθημα απάθειας για τη ζωή γενικά που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, μιλήστε με το γιατρό σας ή ειδικό θεραπευτή.