Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σαλμονέλα

H σαλμονέλα eίναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Προσβάλλει περίπου 1,35 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η σαλμονέλα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για όσους είναι πολύ ηλικιωμένοι, πολύ νέοι ή ήδη άρρωστοι. Η ασθένεια στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο κάθε χρόνο. Μερικές φορές είναι απειλητική για τη ζωή.

Τις περισσότερες φορές κολλάτε σαλμονέλα όταν τρώτε ή πίνετε κάτι που περιέχει τα βακτήρια. Είναι πιο κοινό σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, όπως αυγά, βοδινό κρέας και πουλερικά. Αλλά το χώμα ή το νερό μπορεί επίσης να μολύνουν φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε τα βακτήρια από το ένα φαγητό στο άλλο με τα χέρια σας ή με μαχαίρια, σανίδες, πιατέλες και άλλα εργαλεία κουζίνας. Μπορείτε να κολλήσετε τη μόλυνση εάν δεν μαγειρεύετε αρκετά καλά ορισμένα τρόφιμα.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν στο έντερο ορισμένων τύπων ζώων, ιδιαίτερα:

  • Πουλιά, όπως κοτόπουλα και γαλοπούλες
  • Αμφίβια, όπως βάτραχοι, φρύνοι και σαλαμάνδρες
  • Ερπετά, όπως φίδια, σαύρες και χελώνες

Εάν τα “κακά” από αυτά τα ζώα έρθουν σε επαφή με τα χέρια σας, μπορεί να μολύνετε τον εαυτό σας ή άλλους. Τα ανθρώπινα περιττώματα μπορούν επίσης να μεταδώσουν την ασθένεια, γι’ αυτό και το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο σημαντικό αφού πάτε στην τουαλέτα.

Η σαλμονέλα δεν αρρωσταίνει όλους.  Τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι πιο πιθανό να το εμφανίσουν και περίπου το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων συμβαίνει σε παιδιά 4 ετών ή μικρότερα. Τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι πιο πιθανό να νοσήσουν. Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που μειώνουν το οξύ του στομάχου, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες μόλυνσης.

Συμπτώματα

Συνήθως έχετε διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Μπορεί επίσης να έχετε πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν 4-7 ημέρες. Συνήθως αισθάνεστε καλύτερα σε περίπου μία εβδομάδα, αν και μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να επανέλθουν στο φυσιολογικό οι κενώσεις σας. Μερικές φορές οι λοιμώξεις εξαπλώνονται στο αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις, τον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα και προκαλούν μακροχρόνια συμπτώματα που επηρεάζουν αυτές τις περιοχές.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε:

  • Αίμα στην κίνηση του εντέρου σας
  • Διάρροια με πυρετό
  • Διάρροια που δεν βελτιώνεται μετά από 3 ημέρες
  • Σημάδια αφυδάτωσης όπως ξηροστομία, χαμηλές ποσότητες ούρων και αίσθημα ζάλης όταν στέκεστε όρθιος
  • Τόσο πολύ εμετό που είναι δύσκολο να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Διάγνωση

Πολλά μικρόβια και ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα. Για να επιβεβαιώσει ότι το έχετε, ο γιατρός σας θα στείλει ένα δείγμα της κινητικότητας του εντέρου σας σε ένα εργαστήριο. Στη συνέχεια, ένας τεχνικός ελέγχει εάν η σαλμονέλα είναι ο ένοχος. Εάν είστε πολύ άρρωστος, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε περισσότερες εξετάσεις για να προσδιοριστεί ο ακριβής τύπος βακτηρίων σαλμονέλας.

Θεραπευτική αγωγή

Εάν είστε κατά τα άλλα υγιείς, πολλά υγρά και πολλή ξεκούραση είναι συχνά το μόνο που χρειάζεστε για να αναρρώσετε πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά μερικές φορές η διάρροια είναι τόσο κακή που μπορεί να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια υγρά και άλλη θεραπεία. Ίσως χρειαστεί να καλέσετε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα εάν έχετε πολλά συμπτώματα και δεν είστε σίγουροι ότι η σαλμονέλα είναι η αιτία.

Το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά

Παρόλο που η σαλμονέλα προκαλείται από βακτήρια, τα αντιβιοτικά δεν σας βοηθούν να ανακάμψετε πιο γρήγορα εκτός εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα — η άμυνα του σώματός σας έναντι των μικροβίων — είναι αδύναμο ή η μόλυνση έχει εισέλθει στο αίμα σας. Σε πολλές περιπτώσεις, η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να παρατείνει το χρόνο που μεταφέρετε τα βακτήρια και να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε ξανά από την ίδια μόλυνση.

Πιθανές Επιπλοκές

Τα μωρά ή τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας από τη σαλμονέλα. Έχετε επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες επιπλοκών εάν:

  • Έχετε ανοσοποιητικά προβλήματα λόγω ασθένειας (όπως ο HIV)
  • Παίρνετε φάρμακα που περιορίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  • Έχετε δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Παίρνετε φάρμακα για τη διαχείριση του οξέος του στομάχου
  • Έχετε προβλήματα σπλήνας

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αντιβιοτικά για την πρόληψη των πιο σοβαρών επιπλοκών.

Πώς να προφυλαχθείτε:

Αποφύγετε να αρρωστήσετε από τα κατοικίδιά σας:Πλένετε τα χέρια σας αφού παίζετε με ζώα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από μόλυνση. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να αγγίζουν ζώα που είναι πιθανό να φέρουν σαλμονέλα, όπως χελώνες, βατράχια, κοτόπουλα ή σαύρες. Κανείς δεν πρέπει να τρώει ή να πίνει γύρω από αυτά τα ζώα ή τους χώρους διαβίωσής τους. Πηγαίνετε έξω αν είναι δυνατόν για να καθαρίσετε τα μπολ με φαγητό, τα παιχνίδια και τα κλινοσκεπάσματα του κατοικίδιου ζώου σας ή να απολυμάνετε προσεκτικά τον εσωτερικό χώρο. Πάρτε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο για τακτικούς ελέγχους.

Αποτρέψτε μια μόλυνση από τα τρόφιμα: Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε σαλμονέλα από τα τρόφιμα:
  • Μην σερβίρετε κακοψημένα αυγά, κρέας ή πουλερικά.
  • Κρατήστε τα άψητα κρέατα μακριά από τρόφιμα που είναι ήδη προετοιμασμένα.
  • Πλύνετε καλά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας, τις σανίδες, τα μαχαίρια και άλλα εργαλεία μετά τη χρήση.
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα αμέσως στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέσα σε μία ή δύο ώρες, ακόμα κι αν έχουν παρασκευαστεί πρόσφατα.
front-storiesσαλμονέλα