Τι πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι έχετε Ευλογιά των Πιθήκων και προηγουμένως είχατε έρθει ή εξακολουθείτε να έρχεστε σε επαφή με ζώα;  

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια ενημερώνοντας πριν την επίσκεψη ότι ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί από τον ιό της Ευλογιάς των Πιθήκων. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για κάτι άλλο, καθώς ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό αξιολογείται ως πολύ χαμηλός και τα κατοικίδια ζώα δεν έχουν συνδεθεί με μετάδοση σε άνθρωπο. Αναφέρετε το ιστορικό επαφής με ζώα ιδιαίτερα κατά τις 3 εβδομάδες πριν την έναρξη της νόσου στον φορέα υγείας όπου θα απευθυνθείτε.

Επίσης, αναφέρετε αν ταξιδέψατε Cameroon, Central African Republic, Democratic Republic of Congo, Nigeria, Republic of Congo αλλά και σε οποιαδήποτε χώρα της δυτικής ή κεντρικής Αφρικής και αναφέρετε αν είχατε έκθεση σε ζώο (π.χ. δάγκωμα, γρατζούνισμα), ήρθατε σε επαφή με ζώο (π.χ. χαϊδέψατε) ή ακόμα καταναλώσατε ως τοπικό έδεσμα άγριο ζώο («bushmeat», «wild game») που προέρχεται από τις περιοχές αυτές.

Αν διατηρείτε ή έρχεστε σε στενή επαφή με κατοικίδια ζώα, τρωκτικά (χάμστερς, ποντίκια, ινδικά χοιρίδια, gerbils, τσιντσιλά κλπ.), λαγόμορφα (κουνέλια κλπ.), σκύλους ή γάτες ή με οποιαδήποτε ζώα,  υπάρχει κίνδυνος να τα μολύνετε για αυτό και μέχρι να γίνει η εκτίμησή σας από ιατρό και να αποκλειστεί η Ευλογιά των Πιθήκων, προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με αυτά. Σε περίπτωση που διαμένετε μαζί με κατοικίδιο ζώο θα πρέπει να ελαχιστοποιείται η επαφή με αυτό και να γίνεται χρήση γαντιών μιας χρήσης, μάσκας αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή KN95.

Η συχνή υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού) εμποδίζει την τυχαία διασπορά του ιού σε επιφάνειες μέσω της επαφής με τα χέρια. Ο ιός μπορεί να επιζήσει στο περιβάλλον για αρκετές ημέρες και επομένως αντικείμενα, επιφάνειες και υλικά που είναι δυνατόν να έρχονται σε επαφή με το ζώο πρέπει να απολυμαίνονται.

Κοινή οικιακή χλωρίνη σε διάλυση σε νερό 1:50 ή οικιακά απολυμαντικά με βάση το χλώριο εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τον ιό. Απολύμανση γίνεται και με τη χρήση ατμού (ατμοκαθαριστής) ή πλύσης στο πλυντήριο στους 60 °C.

ευλογιά των πιθήκων