Τι προκαλεί τις εναλλαγές στη διάθεσή μας

Διπολική διαταραχή

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται τη διπολική διαταραχή όταν σκέφτονται τις εναλλαγές της διάθεσης. Αν και είναι αλήθεια ότι τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν υψηλές και χαμηλές διαθέσεις, δεν είναι το μόνο που τις προκαλεί.

Στέρηση ύπνου

Ο εγκέφαλος και το σώμα σας ανακάμπτουν από τα γεγονότα της ημέρας ενώ κοιμάστε. Εάν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, ο ύπνος σας δεν θα σας αναζωογονήσει πλήρως. Όταν δεν έχετε κλείσει τα μάτια σας, μπορεί να αισθάνεστε εκνευρισμένοι. Είναι επίσης πιο πιθανό να κάνετε κακές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας . Εάν δεν κοιμάστε συνεχώς, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για κατάθλιψη.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Εάν έχετε πεινάσει ποτέ – πεινασμένοι και θυμωμένοι ταυτόχρονα – μπορεί να φταίει το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Αυτό συμβαίνει σε μερικούς ανθρώπους όταν μεσολαβούν πολύ μεταξύ των γευμάτων. Μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι, αναστατωμένοι, μόνοι ή μπερδεμένοι. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να κλάψετε ή να ουρλιάξετε.  Για να νιώσετε περισσότερο σαν τον εαυτό σας, φάτε κάτι.  Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, επειδή μπορεί να λιποθυμήσετε εάν το σάκχαρό σας παραμείνει πολύ χαμηλό για πάρα πολύ καιρό.

Στρες

Στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν στη δουλειά, στο σπίτι ή αλλού. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε θλίψη, θυμό ή πικρία. Μπορεί να χάσετε τον ύπνο σας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Εάν μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από αυτό που προκαλεί το άγχος σας, θα    αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα. Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε την πίεση και θα πρέπει επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Ορισμένα φάρμακα

Οι εναλλαγές της διάθεσης ή η κατάθλιψη μπορεί να είναι παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε. Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα νέο φάρμακο, δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε τις πρώτες εβδομάδες, γιατί μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της διάθεσής σας και των φαρμάκων σας.  Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι μια κοινή παρενέργεια των στεροειδών υψηλής δόσης. Αν τα πάρετε, μπορεί να θυμώσετε πιο εύκολα από το συνηθισμένο. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Αυτό μπορεί να κάνει τη διάθεσή σας ακόμα χειρότερη.

Ορμόνες

Όταν λαμβάνετε ορμονοθεραπεία για διαφορετικά πράγματα, μπορεί να αισθάνεστε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι χωρίς λόγο. Κάθε φορά που το σώμα σας παράγει ορμόνες σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες από το συνηθισμένο, η διάθεσή σας μπορεί να ανέβει ή να πέσει. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί όταν το σώμα σας παράγει εκρήξεις ορμονών όταν περνάτε την εφηβεία.

Εγκυμοσύνη

Όταν είστε έγκυος, παράγετε περισσότερες ορμόνες από το συνηθισμένο για να βοηθήσετε το σώμα σας να αναπτυχθεί και να θρέψει το μωρό. Αυτές οι εξάρσεις μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας: Μπορεί να κλαίτε περισσότερο ή να αισθάνεστε άδειοι μέσα σας. Μπορεί να ταλαντευτείτε πολλές φορές μεταξύ χαράς και λύπης.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο [PMS]

Πολλές γυναίκες έχουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) τις ημέρες ακριβώς πριν από την περίοδό τους. Αυτό μπορεί να φέρει συμπτώματα όπως κράμπες, πονοκεφάλους και αλλαγές στη διάθεση. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λυπημένοι ή κυκλοθυμικοί χωρίς ένα έναυσμα. Μπορεί να οφείλεται στο ότι τα επίπεδα ορισμένων ορμονών σας πέφτουν εκείνη την περίοδο του μήνα. Μόλις έρθει η περίοδος, τα επίπεδα των ορμονών σας αρχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που βοηθά τα συμπτώματά σας να εξαφανιστούν.

Εμμηνόπαυση

Όταν ξεκινάτε την εμμηνόπαυση, το σώμα σας παράγει πολύ λιγότερες ορμόνες από ό,τι κάποτε. Αυτή η πτώση μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε αριθμό συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, των προβλημάτων ύπνου και των εναλλαγών της διάθεσης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια πιο υγιεινή διατροφή, περισσότερος ύπνος ή περισσότερη άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν τη διάθεσή σας. Ο γιατρός σας θα μπορούσε επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα.

Άνοια

Η άνοια προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, η οποία επηρεάζει τη μνήμη και την προσωπικότητα του ατόμου με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα με άνοια μπορεί να έχουν ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης — ηρεμία το ένα λεπτό, μετά θυμωμένο ή αναστατωμένο το επόμενο. Μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι που ξεχνούν πράγματα ή δεν μπορούν πια να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Μερικοί άνθρωποι με άνοια πέφτουν σε κατάθλιψη και αποσύρονται στον εαυτό τους. Άλλοι δεν αλληλεπιδρούν με κανέναν, ακόμα κι αν ήταν κοινωνικοί πριν.

ΔΕΠΥ

Εάν έχετε διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε καλά τις παρορμήσεις σας. Είναι πιθανό να θυμώσετε ή να απογοητευτείτε ξαφνικά, ακόμα και για μικρά πράγματα όπως μεγάλες ουρές ή κίνηση. Τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη ή να έχουν άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη διάθεση. Με τη θεραπεία, μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε τις παρορμήσεις σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο σαν τον εαυτό σας.

Προβλήματα Θυρεοειδούς

Τα άτομα που έχουν υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός) παράγουν υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Τα άτομα με υπολειτουργικό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) όχι.  Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών της διάθεσης. Όταν λαμβάνετε θεραπεία για τον θυρεοειδή, τα επίπεδά σας θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Αυτό θα βοηθήσει να εξαφανιστούν τα συμπτώματά σας και θα πρέπει να αρχίσετε να νιώθετε περισσότερο σαν να είστε ο κανονικός εαυτός σας.

Καφεΐνη

Ο καφές, η σόδα και άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας ενώ σας δίνουν μια έκρηξη ενέργειας. Επειδή η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σας σύστημα, μπορεί να αισθάνεστε πιο σε εγρήγορση από ό,τι συνήθως. Εάν τα χρησιμοποιείτε συχνά, το σώμα σας συνηθίζει τις επιδράσεις του. Σε εκείνο το σημείο, αν προσπαθήσετε να μειώσετε, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κουρασμένοι, ενοχλημένοι, νευρικοί ή ανήσυχοι.

Πάρα πολύ ζάχαρη

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι εάν τρώτε πολλά επεξεργασμένα σάκχαρα, όπως πράγματα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τα συμπτώματα διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Τα κοινά τρόφιμα με επεξεργασμένα σάκχαρα περιλαμβάνουν κράκερ, αρωματισμένο γιαούρτι, σάλτσα ντομάτας, ντρέσινγκ σαλάτας, τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και πολλές επιλογές που φέρουν την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά».

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι ένας τύπος διαταραχής της διάθεσης. Εάν το έχετε, μπορεί να αισθάνεστε λυπημένοι και απελπισμένοι. Μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον σας για πράγματα που συνήθως απολαμβάνετε. Εάν αισθάνεστε έτσι για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

κατάθλιψηκακή διάθεσηfront-storiesεναλλαγή διάθεσης