Τι προσφέρουν τα πορτοκάλια εκτός από την βιταμίνη C

Ανάλογα με το πορτοκάλι και την ποικιλία, μπορείτε να πάρετε περίπου το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C σε ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C που ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ, κάνει πολύ περισσότερα από το να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Βοηθά επίσης το σώμα σας να αποθηκεύει και να απορροφά τον σίδηρο. Το σώμα σας το χρειάζεται για να επουλωθεί και να σχηματίσει αιμοφόρα αγγεία, χόνδρους, μυς και κολλαγόνο οστών.

Είναι καλά για το έντερο σας

Ένα μέτριο πορτοκάλι έχει 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες δεν προστατεύουν ή ανακουφίζουν απλώς τη δυσκοιλιότητα. Διατηρεί επίσης τα έντερά σας υγιή, μειώνει τη χοληστερόλη και ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Οι φυτικές ίνες στα πορτοκάλια σας βοηθούν επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα τρώτε λιγότερο και θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Θα μειώσετε επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων ειδών καρκίνου.

Τα πορτοκάλια είναι αντιφλεγμονώδη

Κάθε πορτοκάλι έχει περισσότερες από 170 φυτοχημικές ουσίες και 60 φλαβονοειδή. Αυτό σημαίνει ότι είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα πορτοκάλια και άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι ακόμη πιο ισχυρά από τα φάρμακα στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας φλεγμονής. Αυτή είναι μια κατάσταση που συνδέεται με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα, κατάθλιψη και Αλτσχάιμερ.

Τα πορτοκάλια είναι γεμάτα με κάλιο

Οι μπανάνες λατρεύουν να είναι πλούσιες σε κάλιο, αλλά τα πορτοκάλια δεν είναι πολύ πίσω. Ένα πορτοκάλι έχει 240 χιλιοστόγραμμα αυτού του ορυκτού που τροφοδοτεί τα νεύρα και τους μύες σας και διατηρεί σταθερό τον καρδιακό σας παλμό. Μετά από μια προπόνηση, πιάστε ένα πορτοκάλι για να διώξετε τις κράμπες και να επαναφέρετε τους ηλεκτρολύτες σας.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ

Το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β φυλλικό οξύ για να παράγει DNA και άλλο γενετικό υλικό και να βοηθήσει τα κύτταρα σας να διαιρεθούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες: Το φυλλικό οξύ αποτρέπει τις γενετικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου

Τα πορτοκάλια έχουν βήτα καροτίνη

Η βήτα καροτίνη είναι η χρωστική ουσία που κάνει τα πορτοκάλια πορτοκαλί. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προάγει την υγεία των κυττάρων και μειώνει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Αυτά είναι τα μόρια που δημιουργεί το σώμα σας όταν το σώμα σας διασπά την τροφή ή επεξεργάζεται επιπλέον οξυγόνο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Τα κάνει επίσης όταν εκτίθεστε σε πράγματα όπως χημικές ουσίες, καπνός τσιγάρου ή ακτινοβολία από τον ήλιο ή άλλες πηγές.

Είναι μια καλή πηγή θειαμίνης

Ονομάζεται επίσης Β1, η θειαμίνη είναι μια βιταμίνη που βοηθά το σώμα σας να επεξεργάζεται άλλα θρεπτικά συστατικά και να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Είναι απαραίτητο μέρος κάθε κυττάρου στο σώμα σας. Θα το βρείτε συχνά σε εμπλουτισμένο ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά, αλλά τα πορτοκάλια είναι επίσης μια καλή πηγή του.

Γιατί ολόκληρα τα φρούτα είναι καλύτερα για εσάς

Αν και και τα δύο είναι καλά για εσάς, επιλέξτε ολόκληρα φρούτα έναντι χυμού πορτοκαλιού όταν μπορείτε. Ο χυμός πορτοκαλιού με πολτό έχει κάποιες φυτικές ίνες, αλλά όχι αρκετές για να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες. Ολόκληρα πορτοκάλια έχουν 3 γραμμάρια από τα 25-30 γραμμάρια που χρειάζεστε κάθε μέρα.

Το ξύσμα πορτοκαλιού έχει επίσης αντιοξειδωτικά

Το ξύσμα πορτοκαλιού δεν προσθέτει μόνο φωτεινότητα στα πιάτα. Προσθέτει επίσης μια μεγάλη δόση αντιοξειδωτικών, συν λίγο ασβέστιο και κάλιο, τα οποία αποθηκεύονται στη φλούδα. Πλύνετε πρώτα το πορτοκάλι σας και μετά τρίψτε το σε κέικ, μπισκότα, ακόμα και πάνω από ζυμαρικά, ψητά κρέατα και λαχανικά

 

βιταμινεςπορτοκάλιαχυμός πορτοκάλι