Τι συμβαίνει όταν πίνουμε περισσότερο νερό από όσο πρέπει

Όλα τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται νερό για να λειτουργούν καλά. Όταν όμως κανείς καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες νερού, τότε εμφανίζεται μία κατάσταση, που ονομάζεται υπερυδάτωση.

Δεν υπάρχει ένας μόνο τύπος για να καθοριστεί πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνει κανείς καθημερινά. Η δημοφιλής σύσταση των οκτώ ποτηριών την ημέρα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης ωστόσο. Η πρόσληψη νερού θα πρέπει να προσαρμόζεται γύρω από αυτή την ποσότητα ανάλογα με το περιβάλλον, το επίπεδο άσκησης, τη γενική υγεία και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε πολύ νερό;

Όταν πίνετε πάρα πολύ νερό, μπορεί να εμφανίσετε δηλητηρίαση από νερό, δηλητηρίαση ή διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πολύ νερό στα κύτταρα (συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων), με αποτέλεσμα να διογκώνονται. Όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου διογκώνονται, προκαλούν πίεση στον εγκέφαλο. Μπορεί να αρχίσετε να βιώνετε καταστάσεις, όπως σύγχυση, υπνηλία και πονοκεφάλους. Εάν αυτή η πίεση αυξηθεί, μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις όπως η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και η βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός ρυθμός).

Το νάτριο είναι ο ηλεκτρολύτης που επηρεάζεται περισσότερο από την υπερυδάτωση, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Το νάτριο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Όταν τα επίπεδά του πέφτουν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού στο σώμα, τα υγρά εισέρχονται στο εσωτερικό των κυττάρων. Τότε τα κύτταρα διογκώνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων ή ακόμη και κίνδυνος για κώμα.

Ποια είναι τα σημάδια ότι πίνετε πολύ νερό;

Το χρώμα των ούρων. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαπιστώσετε αν πίνετε αρκετό νερό είναι να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων σας. Συνήθως κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως το χρώμα του τσαγιού λόγω του συνδυασμού της χρωστικής ουροχρώματος και του επιπέδου νερού στο σώμα. Αν τα ούρα είναι συχνά διαυγή, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι πίνετε πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάρα πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα. Ένα άλλο σημάδι είναι αν ανακουφίζεστε περισσότερο από το συνηθισμένο. Κατά μέσο όρο, πρέπει να ουρείτε έξι με οκτώ φορές την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν διψάτε. Ένας τρίτος τρόπος για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση νερού είναι να γνωρίζετε πότε το σώμα σας το χρειάζεται. Το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει την αφυδάτωση, ενημερώνοντάς σας πότε πρέπει να πιείτε λίγο νερό. Η δίψα είναι η αντίδραση του σώματος στην αφυδάτωση και μπορεί να είναι ένα καθοδηγητικό σύνθημα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, πως το σώμα πρέπει να φτάνει σε κατάσταση αφυδάτωσης για να καταναλώσετε νερό. Χρειάζεται μέτρο και προσοχή, ειδικότερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιρού.

Ναυτία ή εμετός. Τα συμπτώματα της υπερυδάτωσης μπορεί να μοιάζουν με εκείνα της αφυδάτωσης. Όταν έχετε πάρα πολύ νερό στο σώμα, τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν την περίσσεια του υγρού. Αυτό, αρχίζει να συγκεντρώνεται στο σώμα, οδηγώντας σε ναυτία, εμετό και διάρροια.

Σπασμωδικούς πονοκεφάλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να υποδηλώνουν τόσο την ενυδάτωση όσο και την αφυδάτωση. Η περίσσεια νερού στο σώμα προκαλεί την πτώση των επιπέδων αλάτων του σώματος και τη διόγκωση των κυττάρων. Αυτή η διόγκωση τα κάνει να μεγαλώνουν σε μέγεθος και εκείνα στον εγκέφαλο πιέζουν το κρανίο. Αυτή η πίεση προκαλεί σφύζοντα πονοκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και δυσκολία στην αναπνοή.

Αποχρωματισμός των χεριών, των ποδιών και των χειλιών. Όταν είστε υπερβολικά ενυδατωμένοι, θα παρατηρήσετε κάποιο πρήξιμο ή αποχρωματισμό των ποδιών, των χεριών και των χειλιών σας. Όταν τα κύτταρα διογκώνονται, το δέρμα θα διογκωθεί επίσης.

Αδύναμοι μύες που κάνουν εύκολα κράμπες. Όταν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών πέφτουν εξαιτίας της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας νερού, η ισορροπία του σώματός σας πέφτει. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.

Κούραση ή κόπωση. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού προκαλεί τα νεφρά σας να εργάζονται πολύ σκληρά για να απομακρύνουν την υπερβολική ποσότητα. Αυτό δημιουργεί μια ορμονική αντίδραση που σας κάνει να αισθάνεστε αγχωμένοι και κουρασμένοι. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι αφού έχετε πιει πολύ νερό, είναι επειδή τα νεφρά σας υπερλειτουργούν.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα;

Δεν υπάρχουν εξακριβωμένες οδηγίες για την ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε καθημερινά. Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σας εξαρτάται από το:

  • Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • Κλίμα
  • Το σωματικό βάρος
  • Φύλο

Οι γυναίκες ηλικίας 19 έως 30 ετών πρέπει να πίνουν περίπου 2,7 λίτρα νερό ημερησίως. Οι άνδρες της ίδιας ηλικίας χρειάζονται περίπου 3,7 λίτρα.

Ωστόσο ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, και καλό είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, για την ιδανική ποσότητα νερού για εσάς, ειδικότερα τις ζεστές ημέρες του καύσωνα, ώστε να διατηρείται ένα σωστό επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού.

νερόfront-storiesπόσο νερό πρέπει να πίνω;δίψα