Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κοιμάστε λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα

Ο ύπνος επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα είναι ζωτικής σημασίας για να έχουμε μια υγιή και ικανοποιητική ζωή και ενώ κάποιοι μπορεί να πουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά με πολύ λιγότερα, η επιστήμη δεν συμφωνεί απόλυτα. Τα πολυάσχολα προγράμματα εργασίας ή το να έχεις παιδιά κοντά σημαίνει ότι το πλήρες οκτάωρο μπορεί να φαίνεται σαν ένα μακρινό όνειρο.

Ακόμη και όταν τελικά μπαίνουμε κάτω από το πάπλωμα για να κλείσουμε τα μάτια μας, πολλοί από εμάς μένουν ξάγρυπνοι με σκέψεις να τριγυρνούν μέσα στο κεφάλι μας για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Το να κοιμάσαι όμως λιγότερες από επτά ώρες τη νύχτα μπορεί να είναι επιζήμιο

Ο ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι.

Με το να κοιμάσαι λίγο, δεν είναι μόνο ότι θα ξυπνήσεις νιώθοντας λίγο νωθρός, αλλά έχει μακροπρόθεσμες πιθανές επιπτώσεις στο σώμα σου γιατί ο ύπνος είναι καθοριστικός για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Είναι πραγματικά μια προτεραιότητα.

Ένα άλλο πράγμα που πολλοί άνθρωποι αγνοούν είναι ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλό μας να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.    Χρειαζόμαστε ύπνο για να εξετάσουμε τις αναμνήσεις και να επεξεργαστούμε πληροφορίες.

Πιο ανησυχητικό, η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και διαβήτη.

Αλλά δεν είναι μόνο η σωματική μας υγεία που επηρεάζεται από το πόσο κοιμόμαστε.

Η εστίαση και το κίνητρό σου στη δουλειά την επόμενη μέρα θα είναι πιθανώς επιφυλακτικά. Την επόμενη μέρα από μια νύχτα με λίγο ύπνο, θα υπάρχει εκνευρισμός και δεν θα μπορούμε να ανεχτούμε πιθανόν αρκετά  πράγματα.  Αλλά αν αυτό συμβαίνει σε μακροπρόθεσμη βάση, πιθανότατα θα επιφέρει χαμηλή διάθεση και άγχος.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν έχετε δυσκολίες να κοιμηθείτε. Θα σας βοηθήσει. Παράλληλα, σκεφθείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι, να καταγράψετε ό,τι σας απασχολεί ώστε να μην τα σκέφτεστε στο κρεβάτι. Θα τα ξανασκεφθείτε το πρωί.

Συμβουλές για να κοιμάστε πιο εύκολα:

  1. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας. Ο ύπνος είναι συχνά το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυσιαστείτε όταν είστε απασχολημένοι, ωστόσο η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου θα βοηθήσει στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός σας και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ευκολότερα και να σηκωθείτε πιο εύκολα.
  2. Κλείστε τις οθόνες! Προσπαθήστε να αποφύγετε τις οθόνες και τα ερεθίσματα πριν από τον ύπνο, όπως να πηγαίνετε στο τηλέφωνό σας ή να παρακολουθείτε κάτι στο φορητό υπολογιστή σας. Οι ηλεκτρονικές συσκευές διεγείρουν τον εγκέφαλο, γεγονός που δυσκολεύει τον ύπνο.
  3. Σημειώστε το. Αν ξυπνήσετε τη νύχτα και ανησυχείτε για το τι μπορεί να συμβεί αύριο, δοκιμάστε να γράψετε αυτές τις ανησυχίες και πείτε στον εαυτό σας ότι θα τις αντιμετωπίσετε το πρωί.
  4. Κάντε την κρεβατοκάμαρά σας ένα περιβάλλον όπου αισθάνεστε άνετα και όπου μπορείτε να χαλαρώσετε. Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τα υλικά εργασίας, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις από το περιβάλλον ύπνου για να μην αποσπαστείτε.
  5. Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα και το βράδυ. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που προκαλεί εγρήγορση, η οποία θα δυσκολέψει την εξάντληση πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με ένα τσάι από βότανα ή ένα ζεστό γαλακτώδες ρόφημα για να χαλαρώσετε το μυαλό σας.
  6. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ύπνου βραχυπρόθεσμα, μειώνει την ποιότητα του ύπνου μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ήσασταν στο κρεβάτι.
  7. Κινηθείτε. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας και να συμβάλει σε μια πιο ήρεμη και χαλαρωτική νύχτα ξεκούρασης. Προσπαθήστε να βγείτε για μια βόλτα ή να τρέξετε αργά το απόγευμα ή το βράδυ για να ετοιμάσετε το σώμα σας για ύπνο.
  8. Διατηρήστε τον ύπνο σας τακτικά. Βάλτε στόχο να κοιμάστε και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και το Σαββατοκύριακο αν μπορείτε. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός σας και προγραμματίζει το σώμα σας να κοιμάται καλύτερα.