Πρωινό ξύπνημα: Δείτε πώς θα το κάνετε πιο εύκολο

Θα μπορούσαμε να ήμασταν όλοι πρωινοί τύποι και να ξυπνάμε με όρεξη και ενέργεια. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με έρευνες για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, το πρωινό ξύπνημα είναι μια καθημερινή ταλαιπωρία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε πολλά λάθη που κάνουμε τα πρωινά, και ευθύνονται για την κούραση και την ατονία που νιώθουμε όταν ξυπνάμε αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια είναι όμως τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε το πρωί και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε για να κάνουμε το ξύπνημα πιο ευχάριστο:

  • Δεν κοιμάσαι καλά – Ποσοτικά ή ποιοτικά

Το να ξυπνάς γεμάτος ενέργεια και καλή διάθεση προϋποθέτει να έχεις κοιμηθεί καλά. To πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις ώστε να κοιμάσαι καλύτερα και σε ωφέλιμες ώρες είναι να υιοθετήσεις μια ρουτίνα ύπνου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίζεις να ετοιμάζεσαι για ύπνο τουλάχιστον 1 ώρα πριν πέσεις στο κρεβάτι: χαμηλώνεις τα έντονα φώτα, μειώνεις τους δυνατούς ήχους, κάνοντας ένα χλιαρό ντους.

Επίσης, να αποφεύγεις να την κατανάλωση του βραδινού γεύματος μετά από τις εννιά και οπωσδήποτε όχι πριν κοιμηθείς. Απέφευγε να καταναλώνεις καφεΐνη ή αλκοόλ. Προτίμησε ένα σνακ πλούσιο σε τρυπτοφάνη όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, και βρώμη που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ευκολότερα και καλύτερα.  Φρόντισε επίσης να εμπλουτίσεις το διαιτολόγιό σου με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β που διασφαλίζουν πιο ήρεμο ύπνο.

Extra tip

Αν θέλεις να εξασφαλίσεις έναν ευχάριστο και ατάραχο ύπνο, κλείσε την τηλεόραση, το laptop και το tablet σου και άφησε το κινητό όσο πιο μακριά γίνεται.

  • Ξυπνάς στο σκοτάδι

Πολλοί δεν αντέχουν το φως με το που ξυπνούν και προτιμούν να κλείνουν παραθυρόφυλλα και κουρτίνες. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο δεν βοηθάς τον οργανισμό σου να συνειδητοποιήσει ότι είναι πλέον μέρα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου. Καλό θα ήταν να ανοίξεις τις κουρτίνες, ώστε να μπει φυσικό φως στο δωμάτιό σου.

  • Επαναλαμβανόμενη αφύπνιση

Όταν ξυπνάς για πρώτη φορά, έχεις την αίσθηση ότι θέλεις να πέσεις ξανά για ύπνο και νιώθεις πολύ υποτονικός και «μουδιασμένος». Αυτό είναι η αδράνεια ύπνου (sleep inertia) – μία απαραίτητη και φυσική διαδικασία, η οποία βοηθά στο να ολοκληρωθεί ο πλήρης κύκλος ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί, όμως, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις αυτή τη κατάσταση με αποτέλεσμα να πατάς «αναβολή» (snooze) όταν χτυπάει στο ξυπνητήρι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Και ο λίγος ύπνος που θέλεις να «κερδίσεις», φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο ύπνος μετά το πρώτο ξύπνημα θα σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα πιο κουρασμένος και χωρίς διάθεση. Αντί να πατάς ξανά και ξανά το snooze, μπορείς να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου λίγα λεπτά αργότερα από την καθορισμένη ώρα. Καλύτερα, όμως, να προσπαθείς να κοιμάσαι καλά το βράδυ, έτσι ώστε να συνηθίσεις να ξυπνάς με το πρώτο χτύπημα που κάνει το ξυπνητήρι σου. Τήρησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου ώστε να κοιμάσαι όσο πρέπει. Να θυμάσαι ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνο την ημέρα. Αν κοιμάσαι όσο χρειάζεται, τότε θα ξυπνάς και χωρίς ξυπνητήρι.

  • Μένεις πολλή ώρα στο κρεβάτι

Δεν είναι ανάγκη να πετάγεσαι απότομα από το κρεβάτι, αλλά και το πολύ χουζούρεμα δεν κάνει καλό. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να το αφήσεις, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να μην χουζουρεύεις στο κρεβάτι σου για πάνω από 5 λεπτά. Μόλις σηκωθείς, θα αποκτήσεις σταδιακά την απαραίτητη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας σου.

Extra tip

Οι ειδικοί συστήνουν να μην μένουμε κουλουριασμένοι στο κρεβάτι όταν ξυπνάμε, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να είμαστε πιο στρεσαρισμένοι και να νυστάζουμε μέσα στη μέρα. Αντιθέτως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, είναι να τεντώνουμε τα πόδια και τα χέρια μας και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με αργό ρυθμό.

  • Ξεκινάς τη μέρα σου με ένα φλιτζάνι καφέ

Το μυστικό του καλού μεταβολισμού δεν είναι να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κάτι όξινο όπως ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, αλλά κάτι αλκαλικό (π.χ. νερό με φρέσκο λεμόνι ή λάιμ). Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το σώμα εκκρίνει περισσότερη ποσότητα κορτιζόλης, της ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος, κυρίως μεταξύ του διαστήματος 8 με 9 το πρωί. Αν λοιπόν, πιεις καφέ ή τσάι τις ώρες εκείνες, επιβραδύνεται η επίδραση της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να νιώθεις κουρασμένος. Προτίμησε να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα ποτήρι φυσικό χυμό σε συνδυασμό με ένα τοστ ή δημητριακά με γάλα.

Extra tip

Μην πίνεις καφέ με άδειο στομάχι. Αν δεν έχεις χρόνο για να απολαύσεις ένα πλήρες γεύμα το πρωί ή δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς καφέ, προσπάθησε τουλάχιστον να το συνοδεύεις με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο.

  • Μόλις ανοίγεις τα μάτια σου ελέγχεις το κινητό σου

Με το να τσεκάρεις το κινητό σου αμέσως μόλις ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι και να σπαταλάς άδικα πολύτιμη ενέργεια. Μην ξεχνάς άλλωστε πως έχεις όλη την ημέρα μπροστά σου για να ελέγξεις τα email και τις ειδοποιήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ξυπνήσεις χαλαρά και να αποχωριστείς για λίγο την τεχνολογία. Επικεντρώσου σε πιο παραγωγικές πράξεις και μην ξεκινάς τη μέρα σου μπροστά από μια οθόνη.

Extra tip

Αντί να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια μπροστά από την οθόνη του κινητού σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για πρωινή γυμναστική. Μπορεί να σου φαίνεται λίγο δύσκολο, αλλά η πρωινή γυμναστική επιδρά θετικά στην διάθεση μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχει αρκετά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

  • Αφήνεις άστρωτο το κρεβάτι σου

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τακτοποιώντας το κρεβάτι σου κάθε πρωί, πριν φύγεις για δουλειά, αυξάνεις σταδιακά την παραγωγικότητα σου κατά την διάρκεια της ημέρας.

  • Παραλείπεις το πρωινό

Το πρωινό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Πόσες φορές το έχεις διαβάσει; Κι όμως αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε τα πρωινά. Το ξεκίνημα της ημέρας με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ζαλάδες, υπόταση και γενική αδυναμία. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ένα σωστό πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας και έτσι αποφεύγεται η διάθεση για τσιμπολόγημα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κρουασάν, σφολιάτες ή κέικ. Αν έχεις κάποια σημαντική υποχρέωση νωρίς το πρωί, μπορείς να φας κάτι ελαφρύ, όπως  αμύγδαλα, ψωμί ολικής αλέσεως, ή κάποιο φρούτο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ξεκινάς τη μέρα σου με τροφές που αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δείτε επίσης

ύπνοςπρωινό ξύπνημα