Το πρώτο αντικαταθλιπτικό σε μορφή σπρέι είναι γεγονός

Η έγκριση του ρινικού σπρέι με τη δραστική ουσία εσκεταμίνη σηματοδοτεί τον πρώτο νέο τύπο θεραπείας για την κατάθλιψη εδώ και 30 και πλέον χρόνια και δίνει ελπίδες για την γρήγορη δράση του και για την ικανότητά του να βοηθά κάποιους ασθενείς, που δεν τους “πιάνουν” τα άλλα φάρμακα.

Το φάρμακο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Spravato, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η δραστική ουσία προέρχεται από την γνωστή αναισθητική ουσία κεταμίνη, που χρησιμοποιείται σαν ναρκωτικό στα πάρι, με την κωδική ονομασία special K. Για την αποφυγή, λοιπόν, της κακής χρήσης του φαρμάκου, οι ασθενείς δεν θα μπορούν να το αγοράζουν και να το βάζουν στο σπίτι τους, αλλά η χρήση του θα γίνεται αποκλειστικά στο ιατρείο ή στο Νοσοκομείο.

Τα διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά επί του παρόντος επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να δείξουν αποτέλεσμα και αποτυγχάνουν να παραγάγουν επαρκή ανταπόκριση σε περίπου 30% έως 40% των πασχόντων από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Ο Mathai Mammen, παγκόσμιος επικεφαλής της Janssen Research & Development της J & J επεσήμανε ότι το νέο σκεύασμα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το θεραπευτικό παράδειγμα και να δώσε ελπίδες σε όλους όσοι ως τώρα δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Η παρασκευάστρια εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει την εσκεταμίνη σε μορφή σπρέι, θεωρώντας ότι σαν χάπι δεν θα δρούσε εξίσου καλά στον εγκέφαλο. Το σπρέι εισέρχεται μέσω της μύτης γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και, όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης μέσα σε μόνο 24 ώρες σε μερικούς ασθενείς.

Στη συσκευασία του φαρμάκου θα αναγράφεται προειδοποίηση για θέματα ασφάλειας του ασθενούς.

Ανάμεσα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του νέου φαρμάκου είναι η υπνηλία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και οι σκέψεις αυτοκτονίας. Οι ασθενείς που θα το παίρνουν – αρχικά δύο φορές την εβδομάδα επί έναν μήνα, μετά μία φορά την εβδομάδα και τελικά ανά 15 ημέρες – θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον δύο ώρες, μήπως εμφανίσουν κάποια παρενέργεια.

Οι αξιωματούχοι του FDA ανέφεραν ότι πρόκειται για τις περιπτώσεις που τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων από τη χρήση.