Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που πρέπει να δοκιμάσετε

Τα αντιοξειδωτικά, χημικές ουσίες που βοηθούν στον «καθαρισμό» των μορίων που βλάπτουν τα κύτταρα στο σώμα σας που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, υπάρχουν σε πολλές μορφές. 

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι γεμάτες λυκοπένιο, το οποίο είναι ένας τύπος μιας ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται καροτενοειδή. Θα πάρετε άφθονο τρώγοντας ωμές ντομάτες. Αλλά μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή σας μαγειρεύοντάς τις σε σάλτσα ή τρώγοντας ντομάτα με λίγο λάδι.

Σκόρδο

Σε ό,τι αφορά την αντιοξειδωτική δύναμη, το ωμό σκόρδο είναι πολύ δυνατό. Η αλισίνη, η αντιοξειδωτική δύναμη του σκόρδου, χρειάζεται λίγα λεπτά για να αρχίσει να λειτουργεί αφού συνθλίψετε ή ψιλοκόψετε το καρύκευμα. Αφήστε το ψιλοκομμένο σκόρδο να καθίσει πριν το προσθέσετε σε ένα πιάτο.  Μην το παρακάνετε! Το πολύ σκόρδο μπορεί να ξινίσει το στομάχι, την αναπνοή και τη μυρωδιά του σώματος.

Μαύρη σοκολάτα

Λάτρεις της σοκολάτας, να χαίρεστε. Το αγαπημένο σας γλυκό προσφέρει αντιοξειδωτικά. Το κλειδί είναι να πίνετε σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Επιλέξτε σκούρα είδη αντί της γάλακτος ή της λευκής σοκολάτας. Απολαύστε το όμως με μέτρο. Η καραμέλα σοκολάτας είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Για μια λύση χωρίς ζάχαρη, πασπαλίστε σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη στο πλιγούρι βρώμης ή το smoothie σας.

Συκώτι

Το συκώτι αγελάδων, κοτόπουλου και άλλων ζώων είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην υγεία των οστών και την όραση και ενισχύει την άμυνα του σώματός σας ενάντια στις ασθένειες. Αν βρίσκετε τη γεύση πολύ έντονη, μουλιάστε το με γάλα πριν το ψήσετε ή ανακατέψτε μικρά κομμάτια σε κιμά για τσίλι ή τάκος. Αλλά χαλαρώστε εάν είστε έγκυος ή παρακολουθείτε τη χοληστερόλη σας. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α δεν είναι καλή για τα μωρά που μεγαλώνουν. Και το συκώτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Λάχανο

Αυτό το φυλλώδες πράσινο σας δίνει βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C, τα οποία είναι όλα αντιοξειδωτικά. Ρίξτε το λάχανο σε σαλάτες ή ανακατέψτε το σε smoothies για να πάρετε την ημερήσια δόση σας. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε σε σούπες και μαγειρευτά ή να το ψήσετε σε τραγανά «τσιπς». Αλλά να ξέρετε ότι η θερμότητα μειώνει ελαφρώς την αντιοξειδωτική του δύναμη.

Καφές

Αυτό το πρωινό φλιτζάνι joe κάνει περισσότερα από το να σε ξυπνήσει. Τα αντιοξειδωτικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της βλάβης των κυττάρων. Μην φορτώνετε κρέμα ή ζάχαρη, που προσθέτουν θερμίδες. Για να αποφύγετε την υπερφόρτωση καφεΐνης, περιορίστε τον εαυτό σας σε τρία έως τέσσερα φλιτζάνια των 8 ουγγιών την ημέρα.

Καρύδια

Σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους κοινούς ξηρούς καρπούς, τα καρύδια έχουν τις περισσότερες πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικού. Πρέπει να φάτε μόνο επτά για να έχετε τα οφέλη για την υγεία. Το ωμό είναι το καλύτερο. Το ψήσιμο μπορεί να εμποδίσει τα αντιοξειδωτικά να λειτουργήσουν καλά.

Μούρα

Ονομάστε ένα μούρο και είναι πιθανώς μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα βατόμουρα, τα κράνμπερι, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, ακόμη και τα γκότζι μπέρι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα. Τα μούρα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα την ημέρα πρέπει να σας κάνει σωστά.

Κόκκινο πιπέρι

Οι πιπεριές είναι όλες καλές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά οι κόκκινες πιπεριές παίρνουν το έπαθλο. Είναι γεμάτα καροτενοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι αρκετά γλυκά για να τα τσιμπολογήσετε ωμά, έτσι αποδίδουν καλύτερα τα αντιοξειδωτικά τους.

Αγκινάρες

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κατατάσσει τις αγκινάρες στο Νο. 7 στη λίστα με τις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Σε αντίθεση με κάποια άλλα λαχανικά, οι αγκινάρες σας δίνουν στην πραγματικότητα περισσότερα αντιοξειδωτικά αφού τις μαγειρέψετε. Δοκιμάστε να τα αχνίσετε ολόκληρα ή να τα ψήσετε στο φούρνο.

Γλυκοπατάτες

Η πορτοκαλί απόχρωση της γλυκοπατάτας τις καθιστά εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στην αποφυγή ασθενειών. Διατηρήστε τις μερίδες σας λογικές, καθώς οι πατάτες με υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ψήστε ή στο φούρνο μικροκυμάτων με τις φλούδες επάνω για να ξεκλειδώσετε τη δύναμή τους να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες.

Κρασί

Μια ουσία στο κόκκινο κρασί που ονομάζεται ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς σας αποτρέποντας τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Μπορείτε να έχετε το ίδιο όφελος χωρίς αλκοόλ τρώγοντας κόκκινα σταφύλια. Αλλά αν ένα βραδινό ποτήρι merlot είναι μέρος της ρουτίνας σας, είναι ωραίο να γνωρίζετε ότι θα μπορούσε να σας δώσει μια αντιοξειδωτική ώθηση. Απλώς κρατήστε το σε ένα ποτήρι αν είστε γυναίκα ή δύο αν είστε άντρας.

 

 

αντιοξειδωτικάτροφές με αντιοξειδωτικά