Βλαστάρια: Είναι σπόροι που έχουν φυτρώσει. Τα ωμά και ελαφρά μαγειρεμένα λάχανα, ειδικά το τριφύλλι και η μηδική (πολυετές τριφύλλι), μπορεί να προκαλέσουν κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο από το 2006. Οι ίδιες ζεστές, υγρές συνθήκες που τρέφουν τα λάχανα προάγουν επίσης τη σαλμονέλα, τη λιστέρια και το E. coli . Το πλύσιμο δεν θα σκοτώσει τα μικρόβια.
Ωμό γάλα: Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πηγές τροφιμογενών ασθενειών και είναι παράνομο σε ορισμένες πολιτείες. Είναι γάλα από ζώα που δεν έχει θερμανθεί ή παστεριωθεί για να σκοτώσει τα βακτήρια. Το νωπό γάλα μπορεί να φιλοξενεί E. coli , λιστέρια, καμπυλοβακτηρίδιο και σαλμονέλα. Μπορούν να προκαλέσουν διάρροια για μέρες, έμετο και σοβαρές ασθένειες όπως το σύνδρομο Guillain-Barré που μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση.
Αυγά: Κάθε χρόνο, τα μολυσμένα με σαλμονέλα αυγά προκαλούν 79.000 περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ και 30 θανάτους. Τα κοτόπουλα μπορούν να περάσουν τη σαλμονέλα στα αυγά πριν σχηματιστεί το κέλυφος. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μολύνουν τα αυγά μέσω των κόκκων των πουλερικών. Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά και μαγειρέψτε τα καλά πριν τα καταναλώσετε.
Αλεύρι: Πιθανότατα δεν θα βυθίζατε ένα κουτάλι σε ωμό αλεύρι και δεν θα το φάτε. Τι γίνεται όμως με τη ζύμη για μπισκότα ή τη ζύμη για κέικ; Είναι σπάνιο, αλλά το ωμό αλεύρι μπορεί να μολυνθεί με E. coli κατά τη συγκομιδή, το άλεσμα και το κοσκίνισμα. Το αλεύρι λεύκανσης δεν θα σκοτώσει το E. coli , το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιματηρή διάρροια, έμετο, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Τα μείγματα κέικ σε κουτί και η έτοιμη ζύμη μπισκότων μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν μικρόβια.
Μαρούλι σε σακούλα: Οι φρέσκες σαλάτες είναι μια άλλη κορυφαία πηγή τροφικής δηλητηρίασης. Αλλά ο εντοπισμός της αιτίας μπορεί να είναι δύσκολος. Ορισμένα κρούσματα συνδέονται με ένα συγκεκριμένο είδος χόρτων, συχνά μαρούλι και σπανάκι, ή με ορισμένους καλλιεργητές ή συσκευαστές. Η σαλμονέλα και άλλα βακτήρια μπορούν να εντοπιστούν στο βρώμικο νερό άρδευσης, στο έδαφος ή στα ανθρώπινα χέρια. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται στο χυμό από τα κομμένα φύλλα και μπορούν να παγιδευτούν μέσα στις σακούλες. Μπορούν να προσκολληθούν στα φύλλα ακόμα και μετά το πλύσιμο.
Κοτόπουλο: Αυτό το πουλερικό είναι η Νο. 1 επιλογή κρέατος της Αμερικής. Και κάθε χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο αρρωσταίνουν αφού τρώνε κοτόπουλο. Όπως όλα τα ζώα, έτσι και τα κοτόπουλα έχουν βακτήρια στο έντερό τους. Παθογόνα όπως το καμπυλοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα μπορούν να κολλήσουν στα πουλιά κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία και να φτάσουν μέχρι το ξύλο κοπής και τα σκεύη σας. Μην πλένετε ωμό κοτόπουλο γιατί μπορεί να μολύνει την κουζίνα σας. Το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια.
Προκομμένο πεπόνι: Κάθε χρόνο, 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ παθαίνουν σαλμονέλα. Σχεδόν 27.000 νοσηλεύονται. Οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι, όταν περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε το καρπούζι, το πεπόνι και το πεπόνι. Τα αμπέλια αναπτύσσονται στο έδαφος, όπου οι φλοιοί μπορούν να μαζέψουν μικρόβια. Η επιφάνειά τους μπορεί να είναι δύσκολο να απολυμανθεί. Το προκομμένο πεπόνι μπορεί να μεταδώσει τον νοροϊό, τη λιστέρια και άλλους επιβλαβείς παράγοντες. Τα πλυμένα, ολόκληρα πεπόνια είναι καλύτερα. Ψύξτε τα προκομμένα φρούτα ή συσκευάστε τα σε πάγο.
Στρείδια: Το να βγάζετε φρέσκα στρείδια απευθείας από το κέλυφος μπορεί να είναι μια λαχταριστή απόλαυση. Αυτά τα μαλάκια αντλούν τροφή από τα παράκτια νερά μέσω των βραγχίων τους. Παγιδεύουν ιούς και βακτήρια με τον ίδιο τρόπο. Η κατανάλωση μολυσμένων ωμών στρειδίων μπορεί να σας προκαλέσει δόνηση, η οποία προκαλεί διάρροια, έμετο, πυρετό και ρίγη σε περισσότερους από 80.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε νοροϊό, που μερικές φορές ονομάζεται «γρίπη του στομάχου». Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να απολαύσετε τα στρείδια είναι να τα μαγειρέψετε.
Τυριά – νωπό γάλα: Τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται με νωπό γάλα είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα παστεριωμένα τυριά. Είναι 160 φορές πιο πιθανό να πάρετε λιστέρια με queso fresco, φέτα, μπρι, καμαμπέρ και ποικιλίες με μπλε φλέβες όπως το ροκφόρ. Η λιστέρια μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από το έντερο και να προκαλέσει πονοκεφάλους, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια ή πρόωρο τοκετό. Και το νεογέννητό σας μπορεί να πιάσει λιστέρια από εσάς.
Μοσχαρισιος κιμάς: Το E. coli έγινε γνωστό όνομα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν περισσότεροι από 700 ενήλικες και παιδιά αρρώστησαν από κακοψημένα μπιφτέκια χάμπουργκερ που πωλούνταν από μια αλυσίδα φαστ φουντ. Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν. Το E. coli παραμένει ο βασικός ένοχος πίσω από τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης. Τα βακτήρια βρίσκονται μέσα σε ανθρώπους και ζώα φυσικά. Μαγειρέψτε τις μπριζόλες και τα ψητά στους 145 F στο εσωτερικό. Ο κιμάς μοσχάρι και χοιρινό πρέπει να φτάσουν τους 160 F για να είναι ασφαλείς.
Χοτ ντογκ: Οι Αμερικανοί τρώνε 20 δισεκατομμύρια χοτ ντογκ κάθε χρόνο. Αλλά μπορούν να πάρουν λιστέρια και αφού συσκευαστούν. Για να αποφύγετε τις ασθένειες, τα χοτ ντογκ πρέπει να είναι ακριβώς αυτό: ζεστό. Πάντα να ξαναζεσταίνετε πριν φάτε.