“Βιονική” όραση για 6 τυφλούς χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο

“Βιονικά” μάτια απέκτησαν έξι τυφλοί, η όραση των οποίων αποκαταστάθηκε μερικώς, χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο.

Το εμφύτευμα μεταδίδει εικόνες βίντεο απευθείας στον εγκέφαλο.

Στην πρωτοποριακή μελέτη, που εκπόνησε ομάδα ειδικών στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρόδια, που εμφυτεύθηκαν στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, πήραν οπτικό υλικό από μια βιντεοκάμερα προσαρτημένη σε γυαλιά, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν κάποιο επίπεδο όρασης, που προηγουμένως δεν ήταν εφικτό.

Η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί σε εκ γενετής τυφλούς.

Η τεχνολογία παρέκαμψε εξ’ ολοκλήρου τόσο το μάτι όσο και το οπτικό νεύρο, που κανονικά θα μετέδιδαν αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Ο λέκτορας του UCL και χειρουργός στο Νοσοκομείο Optegra Eye, Alex Shortt, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη.

“Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα βιονικό μάτι, επικεντρώθηκαν στην εμφύτευση στο ίδιο το μάτι. Αυτό απαιτούσε το μάτι και το οπτικό νεύρο να εργάζονται κανονικά”, εξήγησε στη Daily Mail ο Dr Shortt.

“Με την πλήρη παράκαμψη του ματιού ανοίγονται νέες δυνατότητες για πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Είναι ένα πραγματικό μήνυμα ελπίδας”.

Ο επικεφαλής ερευνητής, νευροχειρουργός Daniel Yoshor, δήλωσε: “Αυτή είναι μια συναρπαστική εποχή για τη νευροεπιστήμη και για τη νευροτεχνολογία και αισθάνομαι ότι, όσο ζω, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργική όραση στους τυφλούς”.

 

βιονικά μάτια