Βιταμίνη Β12: Γιατί είναι τόσο σημαντική – Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψής της

Η βιταμίνη Β12 έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Δεδομένου ότι το σώμα δεν παράγει τη βιταμίνη Β12, αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης ή από συμπληρώματα.

Πόση ποσότητα είναι απαραίτητη

Η απάντηση εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες και οι ιατρικές παθήσεις, καθώς και φαρμακευτική αγωγή που κανείς λαμβάνει.

Οι μέσες συνιστώμενες ποσότητες, μετρημένες σε μικρογραμμάρια (mcg), ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία:

Βρέφη έως την ηλικία των 6 μηνών: 0,4 mcg
Βρέφη ηλικίας 7-12 μηνών: mcg: 0,5 mcg
Παιδιά ηλικίας 1-3 ετών: 0,9 mcg
Παιδιά ηλικίας 4-8 ετών: 1,2 mcg
Παιδιά ηλικίας 9-13 ετών: 1,8 mcg
Έφηβοι ηλικίας 14-18 ετών: 2,4 mcg (2,6 mcg την ημέρα εάν είστε έγκυος και 2,8 mcg την ημέρα εάν θηλάζετε)
Ενήλικες: 2,4 mcg (2,6 mcg ανά ημέρα εάν είναι έγκυοι και 2,8 mcg ανά ημέρα εάν θηλάζουν)

Πηγές βιταμίνης Β12 σε τρόφιμα

Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Β12 σε ζωικές τροφές, οι οποίες την έχουν φυσικά, ή από προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με αυτήν.

Οι ζωικές πηγές περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας και τα πουλερικά. Αν ψάχνετε για ένα τρόφιμο εμπλουτισμένο με Β12, ελέγξτε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία του προϊόντος.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Με την ηλικία, μπορεί να γίνει πιο δύσκολη η απορρόφηση αυτής της βιταμίνης. Ανεπάρκεια μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μετά από χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους ή άλλες επεμβάσεις αφαίρεσης τμήματος του στομάχου ή σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκόολ.

Μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν έχετε:

  • Ατροφική γαστρίτιδα, κατά την οποία λεπταίνει ο βλεννογόνος του στομάχου
  • Αναιμία, η οποία δυσκολεύει τον οργανισμό να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12
  • Καταστάσεις που επηρεάζουν το λεπτό έντερο, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, η ανάπτυξη βακτηρίων ή κάποιο παράσιτο
  • Η κατάχρηση αλκοόλ ή η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δυσχεράνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το σώμα. Ένα σημάδι ότι δεν έχετε αρκετή Β12 μπορεί να είναι μια πρησμένη, φλεγμονώδης γλώσσα.
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η νόσος του Graves ή ο λύκος
  • Φαρμακευτική αγωγή που παρεμβαίνει στην απορρόφηση της Β12. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα φάρμακα για τις καούρες, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI), όπως η εσομεπραζόλη (Nexium), η λανσοπραζόλη (Prevacid), η ομεπραζόλη (Prilosec OTC), η παντοπραζόλη (Protonix) και η ραμπεπραζόλη (Aciphex), οι H2 αποκλειστές, όπως η σιμετιδίνη (Tagamet) και η φαμοτιδίνη (Pepcid AC)- και ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως η μετφορμίνη (Glucophage).
  • Μπορείτε επίσης να πάθετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή (δηλαδή δεν τρώτε κανένα ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του γάλακτος, του τυριού και των αυγών) ή είστε χορτοφάγος που δεν τρώει αρκετά αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Β12. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, μπορείτε να προσθέσετε εμπλουτισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας ή να πάρετε συμπληρώματα για να καλύψετε αυτή την ανάγκη. Μάθετε περισσότερα για τους διάφορους τύπους συμπληρωμάτων βιταμίνης Β.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

  • Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς και δύσπνοια
  • Χλωμό δέρμα
  • Λεία γλώσσα
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια όρεξης ή αέρια
  • Νευρικά προβλήματα όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα στο περπάτημα
  • Απώλεια όρασης
  • Ψυχικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης ή αλλαγές στη συμπεριφορά

 

 

Διαβάστε ακόμα;

βιταμινη Β12Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12Πηγές βιταμίνης Β12