Υπάρχει ασφαλές επίπεδο αλκοόλ που δεν επηρεάζει τη νοητική λειτουργία;

Τι δείχνει νέα έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ και την εγκεφαλική λειτουργία

Δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο δεν επηρεάζει την νοητική λειτουργία, όπως δείχνει νέα μελέτη.

Σε μια μελέτη παρατήρησης , η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, και διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι μελετητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της αυτοαναφερόμενης πρόσληψης αλκοόλ περίπου 25.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και των αποτελεσμάτων της σάρωσης του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το αλκοόλ είχε σημαντική επίδραση στην περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Anya Topiwala.

«Ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία και πιο σοβαρά με την άνοια», εξήγησε.

Δεν έχει σημασία τι είδος αλκοόλ καταναλώνετε

Η ομάδα διερεύνησε επίσης εάν ορισμένα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, είδη ποτών και άλλες συνθήκες υγείας επηρέασαν την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία του εγκεφάλου.

Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ – που σημαίνει ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ ήταν χειρότερη από την μη κατανάλωση. Επίσης, δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο τύπος ποτού – όπως το κρασί, τα οινοπνευματώδη ποτά ή η μπύρα – επηρέασε τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσαν να θέσουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι καταναλώνουν μία μέτρια ποσότητα αλκοόλ και θεωρούν πως αυτό είναι αβλαβές, ακόμη και προστατευτικό για την υγεία», δήλωσε η Topiwala στο CNN μέσω email.

«Καθώς δεν έχουμε ακόμη βρει μια θεραπεία για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια, η γνώση για τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν την εγκεφαλική βλάβη είναι κομβικής σημασίας για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο

Οι κίνδυνοι για το αλκοόλ είναι γνωστοί: Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ποσότητα ποτού, κρασιού ή μπύρας που είναι ασφαλής για τη γενική υγεία.

Το αλκοόλ ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου για ασθένειες και πρόωρο θάνατο σε άνδρες και γυναίκες μεταξύ 15 και 49 ετών παγκοσμίως το 2016, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν έναν στους 10 θανάτους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet το 2018.

Τι δηλώνουν ειδικοί για τα ευρήματα της μελέτης

Ο Τόνι Ράο, ένας επισκέπτης κλινικός συνεργάτης στο Old Age Psychiatry στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στο CNN ότι δεδομένου του μεγάλου μεγέθους δείγματος, είναι απίθανο τα ευρήματα της μελέτης να μπορούσαν να προκύψουν κατά τύχη.

Ο Ράο είπε ότι η μελέτη αποτελεί επανάληψη προηγούμενης έρευνας που έχει δείξει ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τον ρόλο του στην πρόκληση  βλάβης στη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

“Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι λεπτές αλλαγές που καταδεικνύουν βλάβη στον εγκέφαλο μπορούν να παρουσιαστούν με τρόπους που δεν είναι άμεσα ανιχνεύσιμοι σε δοκιμές νοητικής λειτουργίας ρουτίνας και μπορούν να προχωρήσουν ανεξέλεγκτα έως ότου εμφανιστούν με πιο αισθητές αλλαγές στη μνήμη”, είπε.

 

 

 

 

 

Πηγή: CNN

αλκοόλκατανάλωση αλκοόλεγκέφαλος και αλκοόλ