Υπάρχουν σπιτικές θεραπείες για τις πέτρες στα νεφρά;

Εάν έχετε πέτρες στα νεφρά  είναι πολύ πιθανό να έχετε ψάξει τα πάντα, για  να βρείτε τρόπους για να ανακουφίσετε τον πόνο σας.

Αυτός ο πόνος και άλλα συμπτώματα προέρχονται από την απόφραξη που μπορεί να προκαλέσει μια πέτρα στα νεφρά. Η πέτρα ταξιδεύει μέσω του ουρητήρα σας, του σωλήνα που παροχετεύει το νεφρό σας στην ουροδόχο κύστη σας. Όταν η πέτρα προκαλεί απόφραξη, τα ούρα σας επιστρέφουν στο νεφρό σας και προκαλούν πρήξιμο και πόνο.

Είτε είναι στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου είτε ενός τέταρτου, η πέτρα στα νεφρά σας μπορεί να είναι επώδυνη.

Λοιπόν, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά στο σπίτι;

Αν και υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν να προλάβετε τις πέτρες στα νεφρά, δεν υπάρχει ένα μαγικό φίλτρο ή θεραπεία στο σπίτι που να μπορεί να διαλύσει τις πιο συχνά εμφανιζόμενες πέτρες.

Πώς να καταλάβετε εάν έχετε πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι συμπαγείς, συχνά οδοντωτές ή ακόμα και με λεία μορφή, μάζες ή κρύσταλλοι από μέταλλα και άλατα που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως η αφυδάτωση, η διατροφή, οι ιατρικές παθήσεις, τα φάρμακα ή η γενετική. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι λίθων, όπως το οξαλικό ασβέστιο, το φωσφορικό ασβέστιο, το ουρικό οξύ και ο στρουβίτης. Το οξαλικό ασβέστιο είναι το πιο κοινό είδος, που αποτελεί περίπου το 70% των λίθων.

Το πιο κοινό σύμπτωμα των λίθων στα νεφρά είναι ο πόνος στην πλάτη, στην κοιλιά ή στο πλάι. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Αίμα στα ούρα
  • Πόνο με την ούρηση
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Ανάγκη για συχνότερη ούρηση
  • Ούρα που μυρίζουν άσχημα ή φαίνονται θολά
  • Πυρετός ή ρίγη

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως όταν η πέτρα απομακρύνεται από το νεφρό.  Οι πέτρες που βρίσκονται μέσα στα νεφρά γενικά δεν προκαλούν πόνο. Ο πόνος εμφανίζεται όταν αρχίζουν να μεταναστεύουν έξω από το νεφρό και προκαλούν απόφραξη.

Έτσι, αν δεν μπορείτε να διαλύσετε τις πέτρες στα νεφρά σας, τι μπορείτε να κάνετε;   Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου σχηματισμού περισσότερων στο μέλλον.

Πίνετε υγρά

Ο Νο. 1 λόγος για τον οποίο σχηματίζονται πέτρες στα νεφρά είναι ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά.   Η αφυδάτωση είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Το να μένετε καλά ενυδατωμένοι, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης.

Καταναλώστε εσπεριδοειδή

Φρούτα και λαχανικά όπως το λεμόνι, τα λάιμ, οι ντομάτες, τα πεπόνια και τα πορτοκάλια είναι εξαιρετικά για να διατηρούν τα επίπεδα κιτρικού σε υψηλά επίπεδα.

Τα εσπεριδοειδή είναι σημαντικά γιατί δεσμεύουν το ασβέστιο στα ούρα και μπορούν να διαλύσουν μερικούς κρυστάλλους προτού έχουν την ευκαιρία να μετατραπούν σε πέτρα.

Μην φοβάστε το ασβέστιο

Δεδομένου ότι η πιο κοινή πέτρα είναι το οξαλικό ασβέστιο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποφυγή ή ο περιορισμός της πρόσληψης ασβεστίου βοηθά στην πρόληψη των πέτρες στα νεφρά

Το ασβέστιο δεν είναι ο εχθρός για τις πέτρες. Το ασβέστιο δεσμεύει τα οξαλικά στο έντερο. Εάν περιορίσετε το διαιτητικό ασβέστιο, τότε τα οξαλικά που καταναλώνετε δεν πρόκειται να φύγουν μέσω του πεπτικού σωλήνα μέσω των κοπράνων. Θα απορροφηθούν και μετά θα βγουν στα ούρα σας, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.  Καλό είναι να συμβουλευτεί τον ιατρό σας.

Προσέξτε την πρόσληψη νατρίου

Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, περίπου 2.000 έως 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά αυξάνοντας την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα σας.

Προσέξτε τα είδη των τροφίμων που τρώτε. Πίτσα, ζυμαρικά, ψωμιά, μπέικον, λουκάνικο — τα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα, συντηρημένα, ωριμασμένα, κονσερβοποιημένα ή τουρσί έχουν υψηλές ποσότητες νατρίου.

Πότε να δείτε το γιατρό σας για τις πέτρες στα νεφρά σας

Εάν νομίζετε ότι έχετε πέτρα στα νεφρά, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας. Εάν πονάτε, έχετε ανεξέλεγκτη ναυτία ή έμετο, πυρετό πάνω 38,  δυσκολεύεστε να ουρήσετε ή βγάζετε πυκνά έντονο κόκκινο ή γεμάτα θρόμβους ούρα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

 

πέτρα στα νεφρά