Υπάρχουν στάδια κατάθλιψης και ποια είναι;

Η κατάθλιψη , επίσης γνωστή ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες καταστάσεις ψυχικής υγείας στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, το 2020, περίπου 21 εκατομμύρια ενήλικες (8,4% του πληθυσμού) παρουσίασαν τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.   Αυτά τα επεισόδια μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, καθιστώντας τους δύσκολο να εργάζονται, να σπουδάζουν και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες με τον τρόπο που συνήθιζαν.

Μπορεί να είναι συντριπτικό και ακόμη και τρομακτικό όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αρχίζουν να εκδηλώνονται για πρώτη φορά. Επομένως, η ιδέα ότι υπάρχουν στάδια κατάθλιψης που περνάει κάποιος και που τελικά οδηγούν σε θεραπεία και ανάρρωση μπορεί να είναι μια παρηγορητική ιδέα.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Όλοι αισθάνονται πεσμένοι μια στο τόσο, αλλά τα άτομα με κλινική κατάθλιψη εμφανίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων εκτός από το να αισθάνονται θλίψη ή χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Μόνιμο αίσθημα λύπης
  • Αίσθημα απελπισίας, αναξιότητας ή ενοχής
  • Αίσθημα ευερέθιστου ή ανήσυχου
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα ήταν ευχάριστες
  • Έλλειψη ενέργειας και αισθήματα κόπωσης
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης
  • Δυσκολία λήψης αποφάσεων
  • Αλλαγές στην όρεξη που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση ή απώλεια βάρους
  • Πόνος, κράμπες ή πεπτικά προβλήματα που δεν φαίνεται να έχουν συγκεκριμένη φυσική αιτία
  • Σκέψη θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας

Δεν θα εμφανίσουν όλα αυτά τα συμπτώματα όλοι με κατάθλιψη, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν με την πάροδο του χρόνου και ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά από άλλα. Ωστόσο, εάν ένα άτομο εμφανίσει πολλά από αυτά τα συμπτώματα για μια περίοδο δύο εβδομάδων ή περισσότερο, μπορεί να είναι πολύτιμο να επισκεφτεί έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας .  Οι ειδικοί θα  προσδιορίσουν εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη ή άλλο πρόβλημα και μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ένα σχέδιο θεραπείας. Ακόμη και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν, ωστόσο όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, τόσο πιο πιθανό είναι να βοηθήσει.

Τα Στάδια της Θλίψης

Τα πέντε στάδια της θλίψης , που προτείνει η ψυχίατρος Elisabeth Kübler-Ross, είναι από τα πιο γνωστά πλαίσια σε όλη την ψυχολογία. Η Kübler-Ross ανέπτυξε τη θεωρία του σταδίου για να περιγράψει πώς οι ετοιμοθάνατοι ασθενείς αντιμετώπισαν μια οριστική διάγνωση.   Αργότερα, το μοντέλο των πέντε σταδίων θλίψης της επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την εμπειρία οποιουδήποτε υφίσταται θλίψη λόγω της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Τα πέντε στάδια είναι: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Η παρουσίαση των σταδίων από την Kübler-Ross στο βιβλίο της On Death and Dying πρότεινε ότι οι άνθρωποι περνούσαν από αυτά τα στάδια σε μια γραμμική ακολουθία.   Έκτοτε έχει αναγνωριστεί ότι δεν θα περάσουν όλοι με τη σειρά κάθε ένα από αυτά τα στάδια και κάποιοι μπορεί να μην βιώσουν το καθένα από αυτά, αλλά η αντίληψη ότι αυτά τα στάδια προδιαγράφουν πώς οι άνθρωποι θα βιώσουν τη θλίψη παραμένει.

Πώς σχετίζονται τα στάδια της θλίψης με την κατάθλιψη

Τα λεγόμενα στάδια της κατάθλιψης ακολουθούν την ίδια ακολουθία πέντε σταδίων με τα στάδια θλίψης του Kübler-Ross, ωστόσο η περιγραφή των σταδίων έχει προσαρμοστεί για να περιγράψει την εμπειρία της συνειδητοποίησης της κατάθλιψης και της αποδοχής θεραπείας για τη διαταραχή. Τα στάδια της κατάθλιψης είναι:

  1. Άρνηση : Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να αγνοήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και να προσπαθήσουν να συνεχίσουν κανονικά. Μπορεί να απορρίψουν την ιδέα ότι τα συμπτώματά τους σημαίνουν ότι έχουν κατάθλιψη και πιστεύουν ότι το συναίσθημα θα περάσει από μόνο του.
  2. Θυμός : Μόλις το άτομο σταματήσει να αρνείται την κατάθλιψή του, μπορεί να αισθάνεται θυμό ή να αναρωτιέται γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει την πάθηση. Εάν ανησυχούν για το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική ασθένεια ή για την προσπάθεια που μπορεί να χρειαστεί για να ξεπεράσουν την κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνονται θύματα και να αναστατώνονται που τους συμβαίνει κατάθλιψη.
  3. Διαπραγμάτευση : Σε αυτό το στάδιο, ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την κατάθλιψή του. Μπορεί να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν, να προσευχηθούν ή να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ελπίζουν ότι θα κρατήσουν μακριά τα συμπτώματά τους.
  4. Κατάθλιψη : Μόλις το άτομο συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την κατάσταση, μπορεί να βυθιστεί σε βαθιά κατάθλιψη. Αυτό το στάδιο μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα αδυναμίας και ακραίας θλίψης. Οι άνθρωποι μπορεί να αποσυρθούν από τους άλλους, να αισθάνονται άδειοι ή μουδιασμένοι, να παραμένουν στο κρεβάτι όλη την ώρα ή να μην φροντίζουν τον εαυτό τους ή τους άλλους που βασίζονται σε αυτούς. Μπορεί επίσης να έχουν σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
  5. Αποδοχή : Τέλος, το άτομο αποδέχεται ότι πάσχει από κατάθλιψη. Σε αυτό το στάδιο, θα αναζητήσουν τελικά θεραπεία ή εάν βρίσκονται ήδη σε θεραπεία, θα αρχίσουν να τηρούν αυτήν τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης σε θεραπευτή και της λήψης συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Υπάρχουν πραγματικά στάδια κατάθλιψης;

Οι ψυχολόγοι δεν έχουν προτείνει ποτέ επίσημα στάδια κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, επειδή η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες τείνουν να είναι ποικίλες και συγκεκριμένες για το άτομο, οι θεωρίες σταδίου δεν χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν εμπειρίες ψυχικής υγείας.

Συχνότερα, οι θεωρίες σταδίων, οι οποίες σκιαγραφούν τα βήματα μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, περιγράφουν πράγματα όπως η ανάπτυξη, όπως τα τέσσερα στάδια της γνωστικής ανάπτυξης του Piaget και τα πέντε στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του Freud .

Η Erica Golofski , MA, LPCC, ATR-P, θεραπεύτρια στο Ellie Mental Health στη Μινεσότα σημειώνει ότι τα κλινικά καταθλιπτικά επεισόδια και οι μάχες με το πένθος μερικές φορές ευθυγραμμίζονται και επικαλύπτονται, ειδικά εάν ένα άτομο που έχει πενθεί έχει βιώσει κατάθλιψη στο παρελθόν.

Επιπλέον, η Rachel Cavallaro, PsyD, ψυχολόγος στο Thriveworks στη Βοστώνη , παρατήρησε ότι όταν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά, μερικοί από αυτούς αντιδρούν με τρόπους που ευθυγραμμίζονται με τα στάδια της θλίψης σε κάποιο βαθμό.

Εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, καταλάβετε ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από περίπλοκα συναισθήματα. Αξίζεις να εξερευνήσετε όλα τα συναισθήματα που μπορεί να σας  προκύψουν και να μην αισθάνεστε γκλωβισμένοι σταδιακά. Εάν δυσκολεύεστε, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια επαγγελματία ψυχικής υγείας .

θλίψη και υγείααίτια κατάθλιψηςστάδια κατάθλιψηςτα στάδια της θλίψης