Ακολουθώντας σωστά τέσσερα απλά βήματα στο σπίτι— Καθαρισμός, Διαχωρισμός, Μαγείρεμα και Ψύξη—μπορείτε να προστατέψετε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από τροφική δηλητηρίαση και άλλες διαταραχές, που μπορεί να οφείλονται στην κακή συντήρηση των τροφίμων.
Καθαρισμός: Πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειές σας.
- Τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να επιβιώσουν σε πολλά μέρη και να εξαπλωθούν στην κουζίνα σας.
- Πλένετε τα χέρια για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού και πριν το φαγητό.
- Πλένετε σχολαστικά τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τους πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο μετά την προετοιμασία κάθε τροφίμου.
- Ξεπλύνετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Ξεχωρίστε σωστά τις τροφές.
- Το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα – κίνδυνος που μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τον σωστό διαχωρισμό τους
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής και πιάτα για ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
- Όταν ψωνίζετε τα τρόφιμα, κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τους χυμούς τους μακριά από άλλα τρόφιμα.
- Διατηρείτε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από όλα τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.
Μαγειρέψτε στη σωστή θερμοκρασία.
- Το φαγητό μαγειρεύεται με ασφάλεια όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τα μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το φαγητό είναι ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων.
- Ακολουθήστε τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος για το κάθε τρόφιμο, σε σχέση με τα σκεύη σας.
Ψύξη: Ψύξτε αμέσως.
Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα εάν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Διατηρήστε το ψυγείο σας στην κατάλληλη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, για την βέλτιστη συντήρηση των τροφίμων.
- Χωρίστε τα ζεστά φαγητά σε πολλά καθαρά, ρηχά δοχεία, ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα.
- Ψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα εντός 2 ωρών. Εάν το φαγητό εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή σε πικνίκ), τοποθετήστε το στο ψυγείο εντός 1 ώρας.
- Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα με ασφάλεια στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ποτέ μην ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στον πάγκο γιατί τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα στα μέρη του φαγητού που φτάνουν σε θερμοκρασία δωματίου.δ
Πηγή: CDC