Άγνοια δηλώνει ένας στους δύο Έλληνες για τις επιπτώσεις του γλαυκώματος στην όραση μας

Ένας στους δύο Έλληνες έχει ελλιπή ενημέρωση για το γλαύκωμα ενώ αγνοεί ότι η πάθηση αυτή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  το οικογενειακό εισόδημα είναι καθοριστικός παράγοντας για το βαθμό που απασχολεί τους ανθρώπους η κατάσταση της όρασής τους, ενώ η εκπαίδευση δεν αποτέλεσε παράγοντα που να ωθεί τους ανθρώπους να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο συχνότερα.

Επιπλέον οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και εκείνοι που έχουν αντιμετωπίσει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα ανησυχούν και ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατάσταση των οφθαλμών τους. Όσον αφορά τη γνώση για το γλαύκωμα ως πάθηση κληρονομική, μόνον τα μισά άτομα απάντησαν θετικά και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι άνθρωποι επίσης μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναφορικά με τις μεθόδους διάγνωσης οι νέοι φάνηκε να επιλέγουν την ψηφιακή απεικόνιση του οπτικού νεύρου ως την καλύτερη διάγνωση του γλαυκώματος. Γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα, αφού τα άτομα αυτά έρχονται καθημερινά σε επαφή με την τεχνολογία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική μελέτη, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιατρική Απεικόνιση στην Οφθαλμολογία» από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Για τη διεξαγωγή της επιστημονικής μελέτης, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική δειγματοληπτική έρευνα, μέσω ερωτηματολογίου, σε άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 18 μέχρι 70 χρόνων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην ερώτηση εάν το γλαύκωμα οδηγεί σε τύφλωση αποδείχθηκε ότι λιγότερο από το μισό δείγμα με ποσοστό 48,9% γνώριζε την δυσμενή αυτή εξέλιξη της πάθησης.
  • Επίσης μόνο το 43,3%, γνώριζε ότι το γλαύκωμα προκαλεί αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο, καθώς και
  • σε ποσοστό 53,3% ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέρος της χαμένης όρασης.
  • Το 55,6% πιστεύει ότι το γλαύκωμα εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 χρόνων,
  • το 63,3% ανέφερε ότι γνωρίζει ότι η βασική αιτία του γλαυκώματος είναι η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση,
  • ενώ ένα επίσης υψηλό ποσοστό 53,3% επισήμανε την κληρονομική αιτία της εν λόγω πάθησης.
  • Το 44,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ηλικία επηρεάζει την εκδήλωση του γλαυκώματος, όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης με αντίστοιχο ποσοστό 43,3%.
  • Επιπρόσθετα, το 23,3% του δείγματος δήλωσε ότι το βασικό αίτιο της εν λόγω πάθησης είναι η λανθασμένη χορήγηση φαρμάκων, καθώς και τα αγγειακά προβλήματα.
  • Τέλος το 13,3% του δείγματος ισχυρίστηκε ότι η μυωπία και η θυροειδοπάθεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης αυτής.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ