Αιφνίδια και φαινομενικά ανεξήγητη ρινορραγία – Ποιες είναι οι πιθανότερες αιτίες

Τραυματισμός ή επίμονο κρυολόγημα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αιμορραγία από τη μύτη.

Μια όμως αιφνίδια και φαινομενικά ανεξήγητη ρινορραγία, προκαλεί σαφώς ανησυχία και πρέπει να ερευνηθούν τα αίτια της.

Δείτε ποιες είναι οι πιθανότερες αιτίες μιας αιφνίδιας ρινορραγίας:

Υποκείμενα προβλήματα υγείας

Οι παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άλλα ζητήματα υγείας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειωμένο ρυθμό πήξης του αίματος και κατ’ επέκταση σε συχνές ρινορραγίες.

Καρδιολογικές παθήσεις όπως η υπέρταση και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να αποτελούν την αιτία της ρινορραγίας.

2. Ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού, για παράδειγμα λόγω της εσωτερικής θέρμανσης, ερεθίζουν το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να διαρρηγνύονται και να αιμορραγούν.

Η χρήση υγραντήρα μπορεί στην περίπτωση αυτή να αποδειχθεί βοηθητική, το ίδιο και τα ειδικά ρινικά σπρέι προς ενυδάτωση της ρινικής κοιλότητας.

3. Αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή

Η αποτελεσματική πήξη του αίματος είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν κάθε είδους αιμορραγίες οπότε μια αγωγή που επεμβαίνει στη διαδικασία της πήξης ενδέχεται να επηρεάσει τη συχνότητα της ρινορραγίας.

Ενδεικτικά, άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ένα είδος αρρυθμίας, πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης. Για τα άτομα που έχουν πάθει έμφραγμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μία ασπιρίνη -αραιώνει το αίμα- την ημέρα για να αποφευχθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον.

Εάν παίρνετε αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας δώσει κατευθυντήριες για την αποφυγή ή την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρινορραγίας.

Πότε η ρινορραγία επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρινορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Εάν όμως η ρινορραγία οφείλεται στη φαρμακευτική αγωγή ή εκδηλώνεται συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα, συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό προς επαναξιολόγηση του θεραπευτικού πλάνου ή αναζήτηση της βαθύτερης αιτίας της.

Επίσης, η επείγουσα ιατρική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν η ρινορραγία διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά και δεν σταματά με τις παραδοσιακές τεχνικές αντιμετώπισης.

Πηγή: everydayhealth.com

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ