10 σημαντικοί λόγοι για να χαμογελάτε κάθε μέρα!

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το χαμόγελο είναι απλώς μια ακούσια απάντηση σε πράγματα που σας φέρνουν χαρά ή εμπνέουν γέλιο. Αν και αυτό είναι σίγουρα αλήθεια, παραβλέπεται ένα σημαντικό σημείο: Το χαμόγελο μπορεί να είναι μια συνειδητή, σκόπιμη επιλογή.

Φαίνεται ότι είτε το χαμόγελό σας είναι γνήσιο είτε όχι, μπορεί να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό σας με διάφορους θετικούς τρόπους, προσφέροντας οφέλη για την υγεία, τη διάθεσή σας, ακόμη και τη διάθεση των ανθρώπων γύρω σας.

Το χαμόγελο σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο

Ίσως ο πιο επιτακτικός λόγος για να χαμογελάτε είναι ότι μπορεί να επιμηκύνει τη συνολική διάρκεια ζωής σας. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το γνήσιο, έντονο χαμόγελο συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Συνολικά, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και μακροζωία, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η ευτυχία θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κατά χρόνια – η πρόταση για τη διατήρηση μιας χαρούμενης, θετικής διάθεσης μπορεί να είναι σημαντικό μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής.

Το χαμόγελο ανακουφίζει από το άγχος

Το άγχος μπορεί να διαποτίσει ολόκληρη την ύπαρξή μας και μπορεί πραγματικά να εμφανιστεί στα πρόσωπά μας. Το χαμόγελο όχι μόνο βοηθά στο να μας αποτρέψει από το να φαινόμαστε κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και καταβεβλημένοι, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του άγχους .

Το χαμόγελο ανεβάζει τη διάθεση

Την επόμενη φορά που θα νιώθετε απογοητευμένοι, δοκιμάστε να χαμογελάσετε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η διάθεσή σας να αλλάξει προς το καλύτερο. Το χαμόγελο  ενεργοποιεί πραγματικά μονοπάτια στον εγκέφαλό σας που επηρεάζουν τη συναισθηματική σας κατάσταση—που σημαίνει ότι υιοθετώντας μια χαρούμενη έκφραση προσώπου, μπορείτε να «ξεγελάσετε» το μυαλό σας να εισέλθει σε μια κατάσταση ευτυχίας.   Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων που βελτιώνουν τη νευρική επικοινωνία σας, καθώς και νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας.   Σκεφτείτε να χαμογελάτε σαν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό

Το χαμόγελο όχι μόνο έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη διάθεσή σας, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει τη διάθεση των άλλων προς το καλύτερο.

Ο εγκέφαλός σας αυτόματα παρατηρεί και ερμηνεύει τις εκφράσεις του προσώπου άλλων ανθρώπων — και μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να τις μιμηθείτε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εντοπίσετε το χαμόγελο κάποιου άλλου και ασυναίσθητα να χαμογελάσετε μόνοι σας. Ναι, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά.

Το χαμόγελο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το χαμόγελο μπορεί να ενισχύσει τη συνολική υγεία σας βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Θεωρείται ότι όταν χαμογελάτε, η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται επειδή είστε πιο χαλαροί (χάρη στην απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών).   Είτε προσπαθείτε να διατηρήσετε τη γενική σας υγεία είτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πριν από την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, το χαμόγελο μπορεί να σας βοηθήσει.

Το χαμόγελο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το χαμόγελο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή σας πίεση. Το γέλιο φαίνεται συγκεκριμένα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, αφού προκαλεί αρχική αύξηση στον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή.   Ενώ έχει αποδειχθεί ότι το χαμόγελο μειώνει τον καρδιακό σας ρυθμό ενόψει του στρες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το χαμόγελο μειώνει τον πόνο

Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες, άλλα φυσικά παυσίπονα και σεροτονίνη. Μαζί, αυτές οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας κάνουν να νιώθουμε καλά από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Όχι μόνο ανεβάζουν τη διάθεσή σας, αλλά επίσης χαλαρώνουν το σώμα σας και μειώνουν τον σωματικό πόνο. Το χαμόγελο είναι ένα φυσικό φάρμακο.

Το χαμόγελο σας κάνει ελκυστικό

Μας ελκύουν φυσικά οι άνθρωποι που χαμογελούν. Ενώ οι πιο σοβαρές ή αρνητικές εκφράσεις του προσώπου, όπως συνοφρυώματα, κατσουφιά και γκριμάτσες λειτουργούν με τον αντίθετο τρόπο, απομακρύνοντας αποτελεσματικά τους ανθρώπους, το χαμόγελο θεωρείται πιο ελκυστικό – και οι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να υποθέσουν ότι έχετε πιο θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας αν χαμογελάτε.  Επίσης να σας κάνει να φαίνεστε πιο νέοι!   Επομένως, αντί να επιλέξετε ένα λίφτινγκ προσώπου, απλώς δοκιμάστε να χαμογελάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας—θα φαίνεστε νεότεροι και θα αισθάνεστε καλύτερα.

Το χαμόγελο υποδηλώνει επιτυχία

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χαμογελούν τακτικά δείχνουν πιο σίγουροι και είναι πιο πιθανό να προαχθούν και είναι πιο πιθανό να τους προσεγγίσουν.  Προσπαθήστε να χαμογελάτε σε συναντήσεις και επαγγελματικά ραντεβού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν σε εσάς διαφορετικά.

Το χαμόγελο σας βοηθά να παραμείνετε θετικοί

Δοκιμάστε αυτό το τεστ: Χαμογελάστε.  Τώρα προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι αρνητικό χωρίς να χάσετε το χαμόγελό σας. Είναι δύσκολο, έτσι δεν είναι;

Το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει τα αισθήματά θετικότητας, ακόμα κι αν δεν σας βγαίνει πάντα φυσικά.

Ανεξάρτητα από το αν το χαμόγελό σας είναι γνήσιο ή όχι, εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι “Η ζωή είναι ωραία!” στον εγκέφαλό σας και, τελικά, στο υπόλοιπο σώμα σας.