10 τοξικοί άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγετε με κάθε κόστος

Οι τοξικοί άνθρωποι αψηφούν τη λογική. Μερικοί αγνοούν ευτυχώς τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στους γύρω τους και άλλοι φαίνεται να αντλούν ικανοποίηση από τη δημιουργία χάους και το πάτημα των κουμπιών των άλλων.

Όσο σημαντικό κι αν είναι να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε διαφορετικά είδη ανθρώπων, τα πραγματικά τοξικά άτομα δεν θα αξίζουν ποτέ τον χρόνο και την ενέργειά σας—και χρειάζονται πολλά από τον καθένα. Οι τοξικοί άνθρωποι δημιουργούν περιττή πολυπλοκότητα, διαμάχες και, το χειρότερο από όλα, άγχος.

“Οι άνθρωποι σας εμπνέουν ή σας στραγγίζουν – επιλέξτε τους με σύνεση.” – Χανς Φ. Χάνσεν

Eρευνα από το Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller στη Γερμανία δείχνει πόσο σοβαροί είναι οι τοξικοί άνθρωποι. Ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε ερεθίσματα που προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα – το ίδιο είδος έκθεσης που λαμβάνετε όταν έχετε να κάνετε με τοξικούς ανθρώπους – έκανε τον εγκέφαλο των υποκειμένων να έχει μια τεράστια απόκριση στο στρες. Είτε πρόκειται για αρνητικότητα, σκληρότητα, σύνδρομο του θύματος ή απλή τρέλα, οι τοξικοί άνθρωποι οδηγούν τον εγκέφαλό σας σε κατάσταση πίεσης που θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι το άγχος μπορεί να έχει μόνιμη, αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο. Η έκθεση ακόμη και σε λίγες μέρες στρες θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λογική και τη μνήμη. Εβδομάδες στρες προκαλούν αναστρέψιμη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα και μήνες άγχους μπορεί να τα καταστρέψει μόνιμα. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν σας κάνουν απλώς δυστυχισμένους – είναι πραγματικά σκληροί για τον εγκέφαλό σας.

Δεν μπορείτε να ελπίζετε ότι θα αποστασιοποιηθείτε από τους τοξικούς ανθρώπους μέχρι να μάθετε πρώτα ποιοι είναι. Το κόλπο είναι να διαχωρίσετε αυτούς που είναι ενοχλητικοί ή απλά δύσκολοι από εκείνους που είναι πραγματικά τοξικοί. 

Ακολουθούν δέκα τύποι τοξικών ανθρώπων, από τους οποίους θα πρέπει να μείνετε μακριά με κάθε κόστος για να μην γίνετε εσείς οι ίδιοι.

1. O κουτσομπόλης  Αυτό το είδος των ανθρώπων, αντλούν ευχαρίστηση από τις κακοτυχίες των άλλων. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να κοιτάς τα προσωπικά ή επαγγελματικά faux pass κάποιου άλλου, αλλά με την πάροδο του χρόνου, γίνεται κουραστικό, σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και πληγώνεις άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά εκεί έξω και πάρα πολλά για να μάθετε από ενδιαφέροντες ανθρώπους για να χάνετε το χρόνο σας μιλώντας για την ατυχία των άλλων.

2. Το ιδιοσυκρασιακό άτομο:  Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα απολύτως έλεγχο των συναισθημάτων τους. Θα εκτοξευτούν εναντίον σας και θα προβάλλουν τα συναισθήματά τους πάνω σας, νομίζοντας ταυτόχρονα ότι είστε αυτός που προκαλεί την αδιαθεσία τους. Τα ιδιοσυγκρασιακά άτομα είναι δύσκολο να τα απορρίψετε από τη ζωή σας επειδή η έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων τους σας κάνει να νιώθετε άσχημα για αυτούς. Όταν όμως έρχεται η ώθηση, τα ιδιοσυγκρασιακά άτομα θα σας χρησιμοποιούν ως συναισθηματική τουαλέτα και θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.

3. Το Θύμα:  Τα θύματα είναι δύσκολο να αναγνωριστούν επειδή αρχικά αντιλαμβάνεστε τα προβλήματά τους. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι ο «χρόνος της ανάγκης» τους είναι συνεχώς . Τα θύματα απομακρύνουν ενεργά κάθε προσωπική ευθύνη μεταφέροντας κάθε χτύπημα ταχύτητας που συναντούν σε ένα βουνό που δεν μπορεί να διασχιστεί. Δεν βλέπουν τις δύσκολες στιγμές ως ευκαιρίες για να μάθουν και να αναπτυχθούν. Αντ ‘αυτού, τους βλέπουν ως έξω. Υπάρχει ένα παλιό ρητό: «Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, αλλά η ταλαιπωρία είναι προαιρετική». Αποτυπώνει τέλεια την τοξικότητα του θύματος, που επιλέγει να υποφέρει κάθε φορά.

4. Ο αυτοαπορροφημένος:  Σας μειώνουν λόγω της παθιασμένης απόστασης που διατηρούν από τους άλλους ανθρώπους. Συνήθως μπορείς να καταλάβεις πότε κάνεις παρέα με ανθρώπους που απορροφούν τον εαυτό σου, επειδή αρχίζεις να νιώθεις εντελώς μόνος. Αυτό συμβαίνει επειδή, όσον αφορά τους ίδιους, δεν έχει νόημα να υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ τους και οποιουδήποτε άλλου. Είστε απλώς ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να χτίσει την αυτοεκτίμησή τους.

5. Ο φθονερός:   Για τους ζηλιάρηδες, το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο κάπου αλλού. Ακόμη και όταν συμβαίνει κάτι σπουδαίο σε ζηλιάρηδες, δεν αντλούν καμία ικανοποίηση από αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή μετρούν την περιουσία τους με την περιουσία του κόσμου όταν θα έπρεπε να αντλούν την ικανοποίησή τους από μέσα. Και ας το παραδεχτούμε, υπάρχει πάντα κάποιος εκεί έξω που τα καταφέρνει καλύτερα αν κοιτάξετε αρκετά σκληρά. Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο γύρω από ζηλιάρηδες είναι επικίνδυνο γιατί σας διδάσκουν να υποτιμάτε τα επιτεύγματά σας.

6. Ο χειριστής:  Οι χειριστές απορροφούν χρόνο και ενέργεια από τη ζωή σας κάτω από την πρόσοψη της φιλίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις επειδή σε αντιμετωπίζουν σαν φίλο. Ξέρουν τι σας αρέσει, τι σας κάνει χαρούμενους και τι πιστεύετε ότι είναι αστείο, αλλά η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες ως μέρος μιας κρυφής ατζέντας. Οι χειριστές θέλουν πάντα κάτι από εσάς, και αν κοιτάξετε πίσω στις σχέσεις σας μαζί τους, όλα είναι πάρε, πάρε, πάρε, με ελάχιστη ή καθόλου προσφορά. Θα κάνουν τα πάντα για να σας κερδίσουν μόνο και μόνο για να σας δουλέψουν.

7. Ο “Παράφρων” (Dementor):  Στη σειρά «Harry Potter» της JK Rowling, οι Dementors είναι κακά πλάσματα που απορροφούν τις ψυχές των ανθρώπων από το σώμα τους, αφήνοντάς τους απλώς σαν κέλυφος ανθρώπων. Κάθε φορά που ένας Παράφρων μπαίνει στο δωμάτιο, νυχτώνει, οι άνθρωποι κρυώνουν και αρχίζουν να ανακαλούν τις χειρότερες αναμνήσεις τους. Η Rowling είπε ότι ανέπτυξε την ιδέα για τους Παράφρονες, βασισμένη σε εξαιρετικά αρνητικούς ανθρώπους – το είδος των ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο και να ρουφούν αμέσως τη ζωή από αυτό.

Οι παραφρονητές απομυζούν τη ζωή από το δωμάτιο επιβάλλοντας την αρνητικότητα και την απαισιοδοξία τους σε όλους όσους συναντούν. Οι απόψεις τους είναι πάντα μισοάδειο το ποτήρι και μπορούν να εγχύσουν φόβο και ανησυχία ακόμα και στις πιο καλοήθεις καταστάσεις.  

8. Αυτός που χαίρεται με την δυστυχία σου:   Υπάρχουν ορισμένοι τοξικοί άνθρωποι που έχουν κακές προθέσεις, αντλώντας βαθιά ικανοποίηση από τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. Είναι είτε για να σας πληγώσουν, είτε για να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα, είτε για να πάρουν κάτι από εσάς. αλλιώς, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για σένα. Το μόνο καλό με αυτόν τον τύπο είναι ότι μπορείτε να εντοπίσετε τις προθέσεις τους γρήγορα, γεγονός που κάνει πολύ πιο γρήγορο να τους βγάλετε από τη ζωή σας.

9. Ο επικριτικός: Οι επικριτικοί άνθρωποι σπεύδουν να σας πουν τι ακριβώς είναι και τι όχι. Έχουν τον τρόπο να παίρνουν το πράγμα για το οποίο είσαι πιο παθιασμένος και να σε κάνουν να νιώθεις απαίσια γι’ αυτό. Αντί να εκτιμούν και να μαθαίνουν από ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτούς, οι επικριτικοί άνθρωποι περιφρονούν τους άλλους. Οι επικριτικοί άνθρωποι καταπνίγουν την επιθυμία σας να είστε ένα παθιασμένο, εκφραστικό άτομο, επομένως είναι καλύτερο να τους κόψετε και να είστε ο εαυτός σας.

10. Ο Αλαζόνας:   Οι αλαζονικοί άνθρωποι είναι χάσιμο του χρόνου σας γιατί βλέπουν ότι κάνετε ως προσωπική πρόκληση. Η αλαζονεία είναι ψεύτικη εμπιστοσύνη και πάντα κρύβει μεγάλες ανασφάλειες. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Akron διαπίστωσε ότι η αλαζονεία συσχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα στο χώρο εργασίας. Οι αλαζονικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις, πιο δυσάρεστα και έχουν περισσότερα γνωστικά προβλήματα από τον μέσο άνθρωπο.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας μόλις τους εντοπίσετε

Οι τοξικοί άνθρωποι σε τρελαίνουν γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο παράλογη. Μην κάνετε κανένα λάθος γι ‘αυτό – η συμπεριφορά τους είναι πραγματικά αντίθετη με τη λογική, οπότε γιατί επιτρέπετε στον εαυτό σας να τους ανταποκριθεί συναισθηματικά και να απορροφηθεί από το μείγμα;

Όσο πιο παράλογος και παράλογος είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να απομακρύνετε τον εαυτό σας από τις παγίδες του. 

Σταματήστε να προσπαθείτε να τους νικήσετε στο δικό τους παιχνίδι. Αποστασιοποιήστε τον εαυτό σας συναισθηματικά από αυτούς και προσεγγίστε τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους σαν να είναι ένα επιστημονικό έργο (ή να είστε συρρικνωμένοι αν προτιμάτε αυτή την αναλογία). Δεν χρειάζεται να ανταποκριθείτε στο συναισθηματικό χάος – μόνο στα γεγονότα.

Η διατήρηση μιας συναισθηματικής απόστασης απαιτεί επίγνωση. Δεν μπορείτε να εμποδίσετε κάποιον από το να πατήσει τα κουμπιά σας εάν δεν αναγνωρίζετε πότε συμβαίνει. Μερικές φορές θα βρεθείτε σε καταστάσεις όπου θα χρειαστεί να ανασυνταχθείτε και να επιλέξετε τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσετε. Αυτό είναι εντάξει, και δεν πρέπει να φοβάστε να αγοράσετε λίγο χρόνο για να το κάνετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι επειδή εργάζονται ή ζουν με κάποιον, δεν έχουν τρόπο να ελέγξουν το χάος. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Μόλις εντοπίσετε ένα τοξικό άτομο, θα αρχίσετε να βρίσκετε τη συμπεριφορά του πιο προβλέψιμη και πιο κατανοητή. Αυτό θα σας εξοπλίσει να σκεφτείτε λογικά πότε και πού πρέπει να τα ανεχτείτε και πότε και πού όχι. Μπορείτε να θέσετε όρια, αλλά θα πρέπει να το κάνετε συνειδητά και προληπτικά. Αν αφήσετε τα πράγματα να συμβούν φυσικά, είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεστε συνεχώς μπλεγμένοι σε δύσκολες συζητήσεις. Εάν βάλετε όρια και αποφασίσετε πότε και πού θα δεσμεύσετε ένα δύσκολο άτομο, μπορείτε να ελέγξετε μεγάλο μέρος του χάους.  

 

τοξικοί άνθρωποι