10 βασικοί κανόνες για να επιβραδύνετε και να απολαύσετε περισσότερο τη ζωή

Είναι ειρωνεία της σύγχρονης ζωής μας ότι ενώ η τεχνολογία εφευρίσκεται συνεχώς που μας εξοικονομεί χρόνο, χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο για να κάνουμε όλο και περισσότερα πράγματα, και έτσι η ζωή μας είναι πιο γρήγορος και ταραχώδης από ποτέ.

Η ζωή κυλά με τόσο γρήγορους ρυθμούς που φαίνεται να μας προσπερνά πριν προλάβουμε να την απολαύσουμε πραγματικά.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ας επαναστατήσουμε ενάντια στον ταραχώδη τρόπο ζωής και ας επιβραδύνουμε για να απολαύσουμε τη ζωή.

Μια ζωή με πιο αργούς ρυθμούς σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο για να απολαμβάνεις τα πρωινά σου, αντί να βιάζεσαι για τη δουλειά σε φρενίτιδα. Σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για να απολαύσετε ό,τι κάνετε, να εκτιμήσετε την ύπαιθρο, να εστιάσετε πραγματικά σε όποιον μιλάτε ή με τον οποίο περνάτε χρόνο — αντί να είστε πάντα συνδεδεμένοι σε Blackberry ή iPhone ή φορητό υπολογιστή, αντί να σκέφτεστε πάντα εργασίες εργασίας και email. Σημαίνει μια απλή εκτέλεση αντί για εναλλαγή μεταξύ πολλών εργασιών και εστίαση σε καμία από αυτές.

Η επιβράδυνση είναι μια συνειδητή επιλογή, και όχι πάντα εύκολη, αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη εκτίμηση για τη ζωή και σε μεγαλύτερο επίπεδο ευτυχίας.

Δείτε πώς να το κάνετε.

1. Κάνtε λιγότερα . Είναι δύσκολο να επιβραδύνεις όταν προσπαθείς να κάνεις ένα εκατομμύριο πράγματα. Αντίθετα, κάντε τη συνειδητή επιλογή να κάνετε λιγότερα. Εστιάστε σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό, τι πραγματικά πρέπει να γίνει και αφήστε τα υπόλοιπα. Αφήστε χώρο μεταξύ εργασιών και ραντεβού, ώστε να μπορείτε να περάσετε τις μέρες σας με πιο χαλαρό ρυθμό.

2. Να είστε παρόντες . Δεν αρκεί απλώς να επιβραδύνετε – πρέπει να προσέχετε ό,τι κι αν κάνετε αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει, όταν βρίσκεστε να σκέφτεστε κάτι που πρέπει να κάνετε, ή κάτι που έχει ήδη συμβεί, ή κάτι που μπορεί να συμβεί… φέρτε τον εαυτό σας απαλά στην παρούσα στιγμή. Εστιάστε σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Στις πράξεις σας, στο περιβάλλον σας, στους άλλους γύρω σας. Αυτό απαιτεί εξάσκηση αλλά είναι απαραίτητο.

3. Αποσυνδεθείτε. Μην είστε πάντα συνδεδεμένοι. Εάν έχετε μαζί σας iPhone ή Blackberry ή άλλη φορητή συσκευή, κλείστε το. Ακόμα καλύτερα, μάθετε να το αφήνετε πίσω όταν είναι δυνατόν. Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, έχετε στιγμές που αποσυνδέεστε, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε άλλα πράγματα. Το να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι σημαίνει ότι υπόκεινται σε διακοπές, είμαστε συνεχώς αγχωμένοι για πληροφορίες που έρχονται, είμαστε στο έλεος των απαιτήσεων των άλλων. Είναι δύσκολο να επιβραδύνεις όταν ελέγχεις συνεχώς τα νέα μηνύματα που έρχονται.

4. Εστιάστε στους ανθρώπους . Πολύ συχνά περνάμε χρόνο με φίλους και οικογένεια, ή συναντιόμαστε με συναδέλφους και δεν είμαστε πραγματικά εκεί μαζί τους. Μιλάμε μαζί τους αλλά μας αποσπούν οι συσκευές. Είμαστε εκεί, αλλά το μυαλό μας είναι σε πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Ακούμε, αλλά πραγματικά σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τι θέλουμε να πούμε. Κανείς από εμάς δεν έχει ανοσία σε αυτό, αλλά με συνειδητή προσπάθεια μπορείτε να κλείσετε τον έξω κόσμο και απλώς να είστε παρόντες με το άτομο με το οποίο είστε. Αυτό σημαίνει ότι μόνο λίγος χρόνος που αφιερώνετε με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει πολύ — παρεμπιπτόντως, μια πολύ πιο αποτελεσματική χρήση του χρόνου σας. Σημαίνει ότι συνδεόμαστε πραγματικά με ανθρώπους αντί να συναντιόμαστε απλώς μαζί τους.

5. Εκτιμήστε τη φύση . Πολλοί από εμάς είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια και στα γραφεία μας, στα αυτοκίνητα και στα τρένα μας τις περισσότερες φορές, και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βγούμε έξω. Και συχνά, ακόμη και όταν οι άνθρωποι είναι έξω, μιλούν στο κινητό τους. Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο για να βγείτε έξω και να παρατηρήσετε πραγματικά τη φύση, να πάρετε μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα, να απολαύσετε τη γαλήνη του νερού και του πράσινου. Ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους όταν μπορείτε ή βρείτε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες για να απολαύσετε, όπως περιπάτους στη φύση, πεζοπορία, κολύμπι κ.λπ. Νιώστε την αίσθηση του νερού και του ανέμου και της γης στο δέρμα σας. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό καθημερινά — μόνοι σας ή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

6. Τρώτε πιο αργά . Αντί να γεμίζουμε με το φαγητό το λαιμό μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα – που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και έλλειψη απόλαυσης του φαγητού μας – μάθετε να τρώμε αργά. Να είστε προσεκτικοί σε κάθε μπουκιά. Εκτιμήστε τις γεύσεις και τις υφές. Το να τρώτε αργά έχει το διπλό πλεονέκτημα ότι σας κάνει πιο χορτάτους με λιγότερα τρόφιμα και βελτιώνετε τη γεύση του φαγητού. Προτείνω επίσης να μάθετε να τρώτε πιο αληθινό φαγητό, με μερικά υπέροχα μπαχαρικά (αντί για λίπος και αλάτι και ζάχαρη και τηγάνισμα για γεύση).

7. Οδηγήστε πιο αργά . Η γρήγορη οδήγηση είναι μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια στον κόσμο μας με γρήγορο ρυθμό, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για πολλά τροχαία ατυχήματα, άγχος και σπατάλη καυσίμων. Αντίθετα, κάντε συνήθεια να επιβραδύνετε όταν οδηγείτε. Εκτιμήστε το περιβάλλον σας. Κάνε μια ήσυχη στιγμή για να συλλογιστείς τη ζωή σου και τα πράγματα που προσπερνάς. Η οδήγηση θα είναι πιο ευχάριστη και πολύ πιο ασφαλής. Θα καταναλώσεις και λιγότερα καύσιμα.

8. Βρείτε ευχαρίστηση σε οτιδήποτε . Αυτό σχετίζεται με το να είσαι παρών, αλλά να το κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Ό,τι κι αν κάνετε, να είστε πλήρως παρόντες… και επίσης να εκτιμάτε κάθε πτυχή του και να βρείτε τις απολαυστικές πτυχές. Για παράδειγμα, όταν πλένετε πιάτα, αντί να βιάζεστε σαν μια βαρετή δουλειά που πρέπει να τελειώσετε γρήγορα, νιώθετε πραγματικά τις αισθήσεις του νερού, του αφρού, των πιάτων. Μπορεί να είναι πραγματικά μια ευχάριστη εργασία αν μάθετε να το βλέπετε έτσι. Το ίδιο ισχύει και για άλλες δουλειές – πλύσιμο αυτοκινήτου, σκούπισμα, ξεσκόνισμα, πλύσιμο ρούχων – και οτιδήποτε κάνετε, στην πραγματικότητα. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο ευχάριστη αν μάθετε αυτή την απλή συνήθεια.

9. Μεμονωμένη εργασία . Το αντίθετο του multi-tasking. Εστιάστε σε ένα πράγμα τη φορά. Όταν αισθάνεστε την επιθυμία να μεταβείτε σε άλλες εργασίες, κάντε μια παύση, αναπνεύστε και τραβήξτε τον εαυτό σας πίσω.

10. Αναπνεύστε . Όταν βρίσκεστε να επιταχύνετε και να αγχώνεστε, κάντε μια παύση και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Πάρτε ένα-δυο ακόμα. Νιώστε πραγματικά τον αέρα να μπαίνει στο σώμα σας και νιώστε το άγχος να φεύγει. Εστιάζοντας πλήρως σε κάθε αναπνοή, επαναφέρετε τον εαυτό σας στο παρόν και επιβραδύνετε τον εαυτό σας.