11 λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να εγκαταλείψεις μια ανθυγιεινή σχέση

Έχετε ποτέ ανατρέξει σε μια προηγούμενη σχέση και αναρωτηθήκατε: «Τι σκεφτόμουν;» Μπορεί να αισθάνεστε έκπληξη να κοιτάξετε πίσω και να συνειδητοποιήσετε πόσο ανθυγιεινή ήταν μια σχέση και να αναρωτιέστε πώς το αντέξατε για όσο καιρό το κάνατε.   Ίσως να μην είχατε εσείς οι ίδιοι μια ανθυγιεινή σχέση, αλλά έχετε αναρωτηθεί γιατί ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παραμένει σε μια σχέση που σαφώς τους κάνει δυστυχισμένους.

Συχνά, δεν είναι η έλλειψη επίγνωσης που κρατά τους ανθρώπους κολλητούς σε ανθυγιεινές σχέσεις. βαθιά μέσα υπάρχει μια φωνή που καλεί την προσοχή τους που τους προτρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, αλλά είναι θαμμένη λόγω υποκείμενων φόβων.

Εάν δυσκολεύεστε να εγκαταλείψετε μια ανθυγιεινή σχέση, σκεφτείτε εάν κάποιος από τους παρακάτω λόγους παίζει κάποιο ρόλο:

1. Φοβάστε να είστε μόνοι και υποθέτετε ότι το να είστε με οποιονδήποτε είναι καλύτερο από το να είστε μόνοι. Για πολλούς, ο φόβος του να μείνουν μόνοι και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν σε σχέσεις μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο, όταν είστε σε σχέση με κάποιον με τον οποίο δεν είστε συμβατοί, θα νιώθετε συχνά μόνοι επειδή δεν σας αγαπούν και δεν σας φροντίζουν με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες σας.

2. Η σχέση ενεργοποιεί μια πληγή προσκόλλησης , οπότε το να φύγετε είναι μια σημαντική απειλή για εσάς και αισθάνεστε αδύναμη (παρόλο που δεν είναι) . Οι ενήλικες που μεγαλώνουν από έναν ασυνεπή φροντιστή ή των οποίων οι συναισθηματικές ανάγκες δεν ικανοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου σταδίου ανάπτυξης είναι πιο πιθανό να προσελκύονται από έναν σύντροφο με παρόμοιες ιδιότητες απλώς και μόνο επειδή αισθάνεται τόσο οικείο – σαν να γνωρίζουν το άτομο «για πάντα».

3. Έχετε ήδη επενδύσει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη σχέση και φοβάστε να ξεκινήσετε από την αρχή. Η πλάνη του βυθισμένου κόστους αναφέρεται στο φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος διστάζει να εγκαταλείψει κάτι που έχει ξεκινήσει επειδή έχει ήδη ξοδέψει σημαντικό χρόνο και ενέργεια σε αυτό, παρά το ότι είναι προς το συμφέρον του να αλλάξει πορεία.

Η πλάνη του χαμηλού κόστους μπορεί να παίζει ρόλο στη δυσκολία σας να εγκαταλείψετε μια ανθυγιεινή σχέση, εάν έχετε ήδη ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτήν και ένα μέρος σας πιέζει να την ολοκληρώσει λόγω του φόβου ξεκινώντας από την αρχή.

4. Κρατάτε ελπίδες για τις δυνατότητες του συντρόφου σας και όχι για το πραγματικό πρόσωπο που έχετε μπροστά σας. Η ελπίδα ότι το άτομο με το οποίο βγαίνετε θα αλλάξει είναι μια συνταγή απογοήτευσης αλλά επίσης θολώνει την ικανότητά σας να βλέπετε τις κόκκινες σημαίες μπροστά σας. Όταν κρατάτε την ελπίδα ότι ο σύντροφός σας θα αλλάξει, είναι παρόμοιο με το να είστε πραγματικά πεινασμένοι και να συνεχίζετε να καταναλώνετε ψίχουλα, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε ένα ολόκληρο γεύμα – με αποτέλεσμα να καταλήξετε τελικά πεινασμένοι και δυσαρεστημένοι.   Όταν βγαίνετε με κάποιον νέο, μπορεί να είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε μια προσέγγιση «αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε» και ίσως να εκπλαγείτε ευχάριστα καθώς μαθαίνετε περισσότερα για το άτομο, αλλά όχι το αντίστροφο.

5. Αποδίδετε την αξία σας  στην κατάσταση της σχέσης σας. Ίσως λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνετε από την κουλτούρα σας, την οικογενειακή ανατροφή ή το τρέχον στάδιο της ζωής σας, μπορεί να αισθάνεστε πίεση να είστε σε μια σχέση και κατά συνέπεια να συνδέσετε την αίσθηση της αξίας σας στην κατάσταση της σχέσης σας.  Αλλά η κατάσταση της σχέσης σας δεν σας καθορίζει, όπως δεν σας καθορίζει η δουλειά ή η ειδικότητά σας σε κάποιον τομέα. Όταν αποδίδετε την αξία σας στην κατάσταση της σχέσης σας, δεν είστε σε θέση να λαμβάνετε αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με τις αξίες σας και προς το συμφέρον σας. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε μια φαντασίωση σχέσης σε βάρος του εαυτού σας.

6. Δεν ξέρεις ποιος είσαι έξω από αυτή τη σχέση. Εάν βιώσατε απώλεια της ταυτότητας ή του συστήματος υποστήριξής σας κατά τη διάρκεια αυτής της σχέσης, μπορεί να δυσκολεύεστε να τα παρατήσετε επειδή μπορεί να μην ξέρετε ποιος είστε έξω από αυτήν.

7. Ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά καταχρηστικός . Εάν ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά καταχρηστικός, μπορεί να αμφισβητήσετε το ένστικτό σας και να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Ένας σύντροφος που τακτικά σας παραβιάζει και σας χειραγωγεί δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και συχνά θα σας κάνει να νιώθετε ότι κάνετε λάθος. Κατά συνέπεια, μπορεί να κατηγορήσετε οτιδήποτε πάει στραβά στη σχέση στον εαυτό σας και να είστε πεπεισμένοι ότι εσείς είστε το πρόβλημα, όχι η σχέση.

8. Έχετε ρυθμιστεί να υπερλειτουργείτε σε μια σχέση και να διορθώσετε, να αποταμιεύσετε ή να παλέψετε για αυτό σε βάρος του εαυτού σας. Αν μεγάλωσες σε ένα σπίτι με υψηλές συγκρούσεις και απρόβλεπτα, μπορεί να έχετε υιοθετήσει τον ρόλο του ειρηνοποιού και του φροντιστή ή μπορεί να έχετε δει έναν γονέα να έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε μάθει να συνδέετε την αγάπη με το να πρέπει να «την κερδίσετε» και να «παλέψετε για αυτήν» προκειμένου να είναι αληθινή.

Όταν υιοθετείτε αυτόν τον ίδιο ρόλο με έναν σύντροφο, νιώθετε σαν στο σπίτι σας μαζί του, επειδή αισθάνεστε τόσο οικεία και η χημεία μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα δυνατή, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να εγκαταλείψετε μια ανθυγιεινή σχέση που αντικατοπτρίζει την ίδια δυναμική. Εάν αυτό είναι ένα μοτίβο για εσάς, μπορεί αρχικά να νιώσετε βαρετό αν συναντήσετε μια ρομαντική σχέση στην οποία δεν χρειάζεται να αναλάβετε τον ίδιο ρόλο.

9. Μπερδεύετε τη χημεία με τη συμβατότητα. Όταν υπάρχει ισχυρή χημεία από νωρίς, μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως συμβατότητα και οι κόκκινες σημαίες μπορεί να παραβλεφθούν. Αυτό θέτει τα θεμέλια για να δεσμευτείτε πρόωρα με μια φαντασίωση, αντί για το άτομο που έχετε απέναντί ​​σας, και, κατά συνέπεια, το να εγκαταλείψετε τη σχέση σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε ότι αυτή η φαντασίωση δεν ήταν αληθινή.

10. Είστε γαντζωμένοι στα ψηλά και τα χαμηλά της σχέσης. Σε αυτή τη δυναμική των σχέσεων, τα υψηλά είναι υψηλά και τα χαμηλά είναι χαμηλά. Ο σύντροφός σας μπορεί να κάνει ζέστη και κρύο, οπότε δεν ξέρετε πότε θα έρθει το επόμενο υψηλό, αλλά όταν συμβεί, αισθάνεστε ιδιαίτερο και συναρπαστικό. Αυτή η διακοπτόμενη ενίσχυση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία να εγκαταλείψει μια σχέση λόγω της αίσθησης εξάρτησης από το επόμενο υψηλό.

11. Πιστεύετε ότι «οι σχέσεις είναι δύσκολες»  Ναι, οι σχέσεις είναι δύσκολες και απαιτούν δουλειά, αλλά δεν πρέπει να είναι ΤΟΣΟ σκληρές. Μια σχέση δεν πρέπει να απαιτεί από εσάς να θυσιάσετε τις αξίες σας ή την αίσθηση του εαυτού σας. Η σχέση σας θα πρέπει να είναι μια σταθερή και ασφαλής δύναμη στη ζωή σας, παρά μια αιτία στενοχώριας ή αποσύνδεσης από τον αυθεντικό σας εαυτό.