15 πράγματα που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

1. Τα γονίδια σας

Ο μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Εάν το σώμα σας καθυστερεί να καίει θερμίδες ενώ ξεκουράζεστε ή κοιμάστε, πιθανότατα το πήρατε από τους γονείς σας, μέσω των γονιδίων σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εφόσον δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας, επικεντρωθείτε στις συνήθειές σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας είναι να κάνετε περισσότερη άσκηση. Αναζητήστε τρόπους για να εισαγάγετε περισσότερη δραστηριότητα στην ημέρα σας.

2. Ορμόνες

Μια αλλαγή στις ορμόνες σας μπορεί να βάλει φρένο στη χρήση ενέργειας του σώματός σας. Αυτό μπορεί να σας κουράσει. Ορισμένες καταστάσεις, όπως ο υπολειτουργικός ή υπερδραστήριος θυρεοειδής και ο διαβήτης, είναι ορμονικές ασθένειες που επηρεάζουν το μεταβολισμό σας. Το άγχος απελευθερώνει επίσης ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση, συνεχίστε τη θεραπεία σας. Και βάλτε ως προτεραιότητα τη μείωση του στρες.

3. Η έλλειψη ύπνου

Ένας καλός ύπνος βοηθά τον μεταβολισμό σας να παραμείνει σταθερός. Όταν στριφογυρίζετε κάθε βράδυ και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά και αρκετές ώρες, είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να χρησιμοποιήσει καλά την ενέργεια, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο πιθανές καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου. Δοκιμάστε διάφορες τεχνικές ή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Διαβάστε ακόμα:  Ο λίγος και κακός ύπνος υποσκάπτει τις προσπάθειες απώλειας βάρους

4. Αυστηρές Δίαιτες

Το πώς θα χάσεις βάρος έχει σημασία. Εάν δεν τρώτε αρκετά, ο μεταβολισμός σας αλλάζει σε αργό ρυθμό. Οι αυστηρές δίαιτες, ειδικά όταν ασκείστε, διδάσκουν το σώμα σας να αρκείται με λιγότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να αποτύχει, επειδή το σώμα σας προσκολλάται σε αυτές τις θερμίδες, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να χάσετε βάρος.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, διατηρήστε το πρόγραμμα απώλειας βάρους σας ρεαλιστικό, όχι δραστικό.

5. Μοντέρνο αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι είναι αγαπημένο για τους καλοφαγάδες και τους σεφ. Θα το βρείτε σε κορυφαία εστιατόρια και γκουρμέ κουζίνες. Αλλά του λείπει το ιώδιο, το οποίο χρειάζεται ο θυρεοειδής σας για να διαχειριστεί το μεταβολισμό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μόνο μια δόση ιωδιούχου επιτραπέζιου αλατιού καλύπτει αυτή την ανάγκη. Ή απολαύστε μια τροφή πλούσια σε ιώδιο, όπως οι γαρίδες.

6. Αφυδάτωση

Χωρίς αρκετό νερό, ο μεταβολισμός σας μπορεί να σταματήσει. Τι θα λέγατε για ένα  , δροσερό ποτήρι νερό; Μερικές μελέτες δείχνουν ότι βοηθά το σώμα να καίει ενέργεια και τροφοδοτεί την απώλεια βάρους. Σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, το νερό σας βοηθά επίσης να χορτάσετε, άρα τρώτε λιγότερο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Μπορείτε επίσης να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε νερό, όπως καρπούζι ή αγγούρια.

7. Πίνετε ντεκαφεϊνέ

Είναι μια καλή επιλογή αν σας αρέσει ένα φλιτζάνι πριν τον ύπνο.  Θυμηθείτε ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί να το περιορίσετε εάν έχετε διαβήτη.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την καφεΐνη, προσπαθείστε να την αποφύγετε.  Πολλά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό σας και θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά.

8. Δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο

Το χρειάζεσαι περισσότερο από τα κόκαλά σου. Είναι επίσης ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για έναν γρήγορο μεταβολισμό, μεταξύ των άλλων θετικών πραγμάτων που κάνει για το σώμα σας. Πολλοί άνθρωποι δεν το χορταίνουν.

Τι μπορείτε να κάνετε: Υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές! Μπορείτε να πάρετε ασβέστιο από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φυσικά. Περιέχεται επίσης σε πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως τα δημητριακά, ο χυμός πορτοκαλιού και το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου), ο σολομός σε κονσέρβα, τα χόρτα γογγύλι, το λάχανο και το τόφου.

9. Ο θερμοστάτης σας έχει ρυθμιστεί πολύ ψηλά

Δεν είναι πάντα καλή ιδέα να ζεσταίνουμε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα — τουλάχιστον όχι όταν πρόκειται για τον μεταβολισμό σας.  Οι υψηλές θερμοκρασίες στο δωμάτιο, εμποδίζουν το σώμα σας να παράγει λίπος, το οποίο είναι φορτωμένο με κύτταρα που καίνε θερμίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η μείωση του θερμοστάτη   πριν τον ύπνο αυξάνει τα επίπεδα  λίπους. Όταν κάνει κρύο έξω, οι τακτικοί γρήγοροι περίπατοι μπορεί επίσης να το κάνουν αυτό.

10. Τα φάρμακά σας

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας. Αυτά περιλαμβάνουν πολλά αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιψυχωσικά που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Πολλά άλλα φάρμακα, όπως αυτά που επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό, μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ενημερώστε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι οι συνταγές σας μπορεί να είναι πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να πάρετε εναλλακτικά.

11. Υδατάνθρακες

Σίγουρα, η χαλάρωση των ανθυγιεινών υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας και να κάψετε λίπος πιο γρήγορα. Αλλά το σώμα σας τα χρειάζεται για να παράγει ινσουλίνη. Καταναλώνετε συνεχώς χαμηλούς υδατάνθρακες και βγάζετε λιγότερο από αυτήν την βασική ορμόνη. Ο μεταβολισμός σας σταματά και δεν καίτε τόσες θερμίδες όπως κάποτε.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πάρτε τους υδατάνθρακές σας από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι γλυκοπατάτες και το αλεύρι ολικής αλέσεως. Θα κρατήσουν τον μεταβολισμό σας υπό έλεγχο και θα αποτρέψουν αυτές τις λιγούρες που μπορούν να σας βγάλουν εκτός τροχιάς.

12. Να είσαι “νυχτόβιος”

Το να πιάνεις το ταξίδι με τα κόκκινα μάτια ή να δουλεύεις τη νυχτερινή βάρδια αναστατώνει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε υποτονικό μεταβολισμό και άλλα προβλήματα όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επαναφέρετε το ρολόι του σώματός σας. Εάν κάνετε πολλές πτήσεις για παράδειγμα, αλλάξτε την ώρα αναχώρησης. Εάν εργάζεστε τη νύχτα και δεν μπορείτε να αλλάξετε, μιλήστε με το γιατρό σας για υγιείς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε.

13. Αλλαγή ωρών γευμάτων

Το πότε τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που τρώτε. Η παράλειψη γευμάτων ή το να τσιμπήσετε κάτι εν κινήσει δημιουργεί κοινωνικό — και μεταβολικό — jet lag. Η αλλαγή των ωρών των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο μεταβολισμό σας και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε: Σκεφτείτε ένα κανονικό γεύμα με την οικογένειά σας και επιμείνετε σε αυτό.

14. Χρόνιο Στρες

Όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Έχει σκοπό να σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Αλλά αν είστε κολλημένοι σε μια αγχωμένη ζώνη, το σώμα πιστεύει ότι πρέπει ακόμα να πολεμήσετε, οπότε συνεχίζει να παράγει κορτιζόλη. Τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης δυσκολεύουν το σώμα σας να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη. Αυτό φρενάρει τον μεταβολισμό σας και τροφοδοτεί την αύξηση βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βρείτε τρόπους που μπορείτε να διώξετε το άγχος. Αναπνεύστε βαθιά. Κάνε κάτι που αγαπάς. Βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς.

15. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών όπως τα λιπαρά μπιφτέκια και τα βουτυράτα καλούδια δεν είναι ποτέ μια υγιεινή ιδέα. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διασπά τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά. Η ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί ινσουλίνη επηρεάζεται επίσης. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ζητήστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και πίνετε περισσότερο νερό. Τα φασόλια, οι πιπεριές και τα οστρακοειδή είναι επίσης καλές επιλογές.

μεταβολισμόςfront-stories