6 τρόποι για να ξυπνήσετε χωρίς καφέ

Μια ώρα αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι, εξακολουθείτε να νιώθετε υπνηλία και δεν έχετε αρχίσει να ασχολείστε με τις μεγάλες υποχρεώσεις σας για την ημέρα; 

Θέλετε κάτι να σας τονώσει για να σηκωθείτε αλλά αλλά η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας κάνει τόσο ανήσυχους που να νιώθετε ότι θα μπορούσατε να σκαρφαλώσετε στους τοίχους. Ή μήπως προσπαθείτε να κόψετε τον καφέ;

Για μερικούς ανθρώπους, ο καφές μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή διάρροια. Μερικοί άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα μπορεί να μην πίνουν καφέ εάν αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό ή την αρτηριακή τους πίεση.  
Η άσκηση καλής υγιεινής ύπνου εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι ξεκουράζεστε καλά όλη τη νύχτα και αισθάνεστε πιο σταθερή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Προτείνουμε έξι γρήγορους τρόπους για να ξυπνήσετε χωρίς να βασίζεστε στον καφέ.

1. Κάντε μια 5λεπτη ρουτίνα γιόγκα

Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας. Θα ξυπνήσετε το σώμα σας βελτιώνοντας την κυκλοφορία και χαλαρώνοντας τη δυσκαμψία ή τον πόνο και θα εκκινήσετε τον εγκέφαλό σας δημιουργώντας ενδορφίνες  που θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

2. Πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους

Το να ξυπνάς το σώμα και το μυαλό σου μέσω της κίνησης είναι πολύ πιο φυσικό και μακροχρόνιο από μια ενεργειακή ώθηση από τον καφέ. Αν το κάνετε σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να διπλασιάσει τα πιθανά οφέλη.
Η καρδιαγγειακή άσκηση και η αύξηση του καρδιακού παλμού σας… χρησιμεύουν ως ώθηση ενέργειας.   Μια πρωινή βόλτα μπορεί επίσης να  σας ηρεμήσει και να σας δώσει μια αλλαγή στην προοπτική επειδή βλέπετε διαφορετικά πράγματα — τον ουρανό, τα δέντρα, τη φύση κ.λπ. Το περπάτημα έξω ενισχύει την ενέργειά σας λόγω της θερμοκρασίας — ακόμα κι αν κάνει ζέστη αντί για κρύο, ξυπνάει το σώμα.

3. Ακούστε αισιόδοξη μουσική

Το να ακούτε αισιόδοξη μουσική το πρωί θα μπορούσε να σας δώσει λίγη ώθηση στο βήμα σας, και ειδικά αν το κάνετε ενώ ασκείστε.  Η μουσική με υψηλό ρυθμό που ισοδυναμεί με περίπου 170 καρδιακούς παλμούς ανά λεπτό μπορεί να τονώσει τη διάθεση πριν από την άσκηση, να μειώσει την αντίληψη του πόνου και της κούρασης κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και να βελτιώσει την απόδοση και την αντοχή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 .
Δεν είστε σίγουροι πόσο γρήγορη είναι η μουσική που ακούτε;  Το “Lose Yourself” του Eminem είναι 171 παλμοί ανά λεπτό, το “Empire State of Mind” του Jay Z είναι 173 BPM και το “Naughty Girl” της Beyonce είναι 199 BPM.  Το “Untouchable” της Taylor Swift είναι 200 ​​BPM.

4. Ενυδάτωση για υγεία

Μετά από έναν βραδινό ύπνο, το σώμα σας τείνει να στερείται ενυδάτωσης, κάτι που είναι σημαντικό για πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος.  Όταν τα όργανά σας — όπως τα νεφρά — πρέπει να λειτουργούν σε ένα ανεπαρκώς ενυδατωμένο περιβάλλον, υπάρχει μεγαλύτερο κόστος σε ενέργεια, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2011 για το νερό, την ενυδάτωση και την υγεία.

5. Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία — η χρήση αρωματικών φυτικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων για θεραπευτική εισπνοή, μασάζ ή λουτρά — μπορεί να λειτουργήσει σε μερικούς ανθρώπους. Ή απλά αλλάξτε το αφρόλουτρό σας. «Κάντε ντους με ένα αναζωογονητικό μπάνιο με αφρόλουτρα που έχουν μυρωδιές όπως εσπεριδοειδών.   Θα μπορούσατε (επίσης) να ανάψετε ένα κερί με άρωμα καφέ κατά τη διάρκεια του πρωινού. 

6. Απολαύστε ένα έξυπνο σνακ

Ένα γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνες, υγιή λίπη και σύνθετες, πλούσιες σε φυτικές ίνες πηγές υδατανθράκων, απελευθερώνει σάκχαρο στο αίμα με πιο αργό ρυθμό, υποστηρίζοντας ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας.