8 παράγοντες που οδηγούν σε αργό μεταβολισμό

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που οδηγούν σε αργή λειτουργία του μεταβολισμού. Δείτε παρακάτω τις βασικότερες αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για αυτές:

1.Γονίδια

Ο μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Αν το σώμα σας καίει αργά θερμίδες ενώ ξεκουράζεστε ή κοιμάστε, αυτό το έχετε πιθανώς κληρονομήσει από τους γονείς σας, μέσω των γονιδίων σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αφού δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας, επικεντρωθείτε στις συνήθειές σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας είναι να ασκείστε περισσότερο. Αναζητήστε τρόπους για να βάζετε κρυφά περισσότερη δραστηριότητα στην ημέρα σας.

2. Ορμόνες

Μια αλλαγή στις ορμόνες σας μπορεί να βάλει φρένο στην κατανάλωση ενέργειας από το σώμα σας. Ορισμένες παθήσεις, όπως ο υπολειτουργικός ή υπερλειτουργικός θυρεοειδής και ο διαβήτης, είναι ορμονικές ασθένειες που επηρεάζουν το μεταβολισμό. Το άγχος απελευθερώνει επίσης ορμόνες που μπορεί να προκαλέσουν επιβράδυνση στην λειτουργία του.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση, συνεχίστε τη θεραπεία σας. Και βάλτε ως προτεραιότητα να καταπνίγετε το άγχος εν τη γενέσει του.

3. Η έλλειψη ύπνου

Ο καλός ύπνος βοηθά τον μεταβολισμό σας να παραμείνει σταθερός. Όταν στριφογυρνάτε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να χρησιμοποιεί σωστά την ενέργεια, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο πιθανές καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου. Αν δεν το πετυχαίνετε τώρα, δοκιμάστε το για μια εβδομάδα και δείτε πόσο καλύτερα αισθάνεστε.

4. Αυστηρές δίαιτες

Ο τρόπος με τον οποίο χάνετε βάρος έχει σημασία. Αν δεν τρώτε αρκετά, ο μεταβολισμός σας μεταβαίνει σε αργή λειτουργία. Οι αυστηρές δίαιτες, ειδικά όταν κάνετε και γυμναστική, μαθαίνουν το σώμα σας να αρκείται σε λιγότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, επειδή το σώμα προσκολλάται σε αυτές τις θερμίδες, γεγονός που δυσκολεύει την απώλεια βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, διατηρήστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο απώλειας βάρους, χωρίς υπερβολές, και αν χρειαστεί συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο.

5. Αφυδάτωση

Χωρίς αρκετό νερό, ο μεταβολισμός σας μπορεί να δυσλειτουργεί. Είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουν ότι το νερό βοηθά το σώμα να καταναλώσει ενέργεια και τροφοδοτεί την απώλεια βάρους. Σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, το νερό σας βοηθά επίσης να χορτάσετε, ώστε να τρώτε λιγότερο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πιείτε το καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να τρώτε περισσότερες τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε νερό, όπως το καρπούζι ή τα αγγούρια.

6. Αποφεύγετε πλήρως την καφεϊνη

Τα ροφήματα χωρίς καφεϊνη είναι μία καλή επιλογή, αν κανείς δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ωστόσο η πλήρης αποφυγή της μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των ωφέλιμων ιδιοτήτων της, όπως το ότι ενισχύει την λειτουργεία του μεταβολισμού. Ωστόσο, απαιτείται μέτρο στην κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων, ενώ παράλληλα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να τον περιορίσετε αν έχετε διαβήτη.

7. Έλλειψη ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για κάτι περισσότερο από τα οστά. Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για έναν γρήγορο μεταβολισμό, μεταξύ των άλλων θετικών ιδιοτήτων που έχει για τον οργανισμό.

Τι μπορείτε να κάνετε: Υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές! Μπορείτε να πάρετε ασβέστιο από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φυσικά. Βρίσκεται επίσης σε πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως τα δημητριακά, ο χυμός πορτοκαλιού και το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου), σε κονσέρβες σολομού, στα λαχανάκια, στο λάχανο και στο τόφου.

8. Χρόνιο στρες

Όταν βρίσκεστε σε μια στρεσογόνο κατάσταση, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Σκοπός της είναι να σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Αλλά αν έχετε κολλήσει σε μια αγχώδη ζώνη, το σώμα λανθασμένα θεωρεί, ότι πρέπει ακόμα να βρίσκεται σε εγρήγορση, οπότε συνεχίζει να παράγει κορτιζόλη. Τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης δυσκολεύουν το σώμα σας να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Αυτό φρενάρει το μεταβολισμό σας και τροφοδοτεί την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε. Αναπνεύστε βαθιά. Κάντε κάτι που αγαπάτε. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την διαταραχή τους άγχους.

μεταβολισμός