9 σούπερ σπόροι που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας!

Σπόροι Chia: είναι  γνωστοί ως σούπερ τροφή, και με καλό λόγο. 2 κουταλιές της σούπας έχει σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικών ινών. Αλεσμένοι στο μπλέντερ, οι σπόροι chia κάνουν την τέλεια τραγανή επικάλυψη για γιαούρτι ή λαχανικά. Όταν τα μουλιάζετε σε ένα υγρό, όπως χυμό ή γάλα αμυγδάλου, γίνονται μαλακά.

Αγριο ρύζι: Εκπληξη! Το άγριο ρύζι δεν είναι καθόλου ρύζι — είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος χόρτου. Είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνη από άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως και έχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό ρύζι. Παρέχει επίσης φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Μαγειρεύεται τρυφερό και αφράτο σε ένα πιλάφι με ρύζι και οι ζεστοί κόκκοι είναι μια πλούσια προσθήκη στις πράσινες σαλάτες.

Σπόροι κολοκύθας: Αν τους έχετε ψήσει ποτέ   ξέρετε ότι είναι ένα υπέροχο σνακ. Και ένα υγιές επίσης. Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, ένα σημαντικό μέταλλο που ενισχύει την υγεία της καρδιάς σας, βοηθά το σώμα σας να παράγει ενέργεια και δυναμώνει τους μυς σας. Καταναλώστε τα όλο το χρόνο ως επικάλυψη σούπας ή σαλάτας, με δημητριακά ή σε σπιτικό μείγμα.

Σπόροι Ροδιού: Ονομάζονται επίσης arils,  γλυκές χάντρες που μοιάζουν με κόσμημα και τις βγάζετε από το εσωτερικό του φρούτου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ένα γεμάτο φλιτζάνι με σπόρους ροδιού έχει μόνο 130 θερμίδες, κάτι που το κάνει καλό για ένα ελαφρύ σνακ. Ρίξτε τα σε μια σαλάτα ή ένα πιάτο με δημητριακά ολικής αλέσεως για να προσθέσουν ζουμερή γεύση και χρώμα στο πιάτο του δείπνου σας.

Κινόα: Αν ψάχνετε για υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, η κινόα σας καλύπτει. Οι σπόροι που μοιάζουν με κόκκους συσκευάζονται 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι και μπορεί να εμπλουτίσει πολλά πιάτα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως πανάρισμα.

Λιναρόσποροι:  Οι άνθρωποι τους έτρωγαν για καλή υγεία ήδη από το 9.000 π.Χ. Εάν δεν τρώτε αρκετά ψάρια, η προσθήκη λιναριού στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα υγιή λίπη που κάνουν καλό στην καρδιά σας. Είναι η καλύτερη φυτική πηγή αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού και σας δίνει επίσης μια καλή δόση φυτικών ινών. Όταν οι σπόροι αλέθονται σε αλεύρι λιναριού, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το λινάρι έχει ωραία γεύση ξηρού καρπού. Προσθέστε μια μπάλα στο πλιγούρι βρώμης, το κουρκούτι σας για τηγανίτες ή τις σαλάτες.

Σπόροι κάνναβης:  Η ήπια γεύση τους με ξηρούς καρπούς συνδυάζεται καλά με αλμυρά πιάτα. Έχουν επίσης άφθονη πρωτεΐνη: 2 κουταλιές της σούπας έχουν σχεδόν 7 γραμμάρια, ακόμη περισσότερο από τους σπόρους λιναριού ή chia. Η κάνναβη είναι επίσης καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους ολόκληρους, πασπαλισμένους σε σαλάτες ή πιάτα ολικής αλέσεως ή να αναζητήσετε γάλα κάνναβης για να αντικαταστήσετε τα συνηθισμένα γαλακτοκομικά σας.

Ηλιόσποροι:  Πλούσιοι σε υγιή λίπη και βιταμίνη Ε.  Προσθέστε τα στα λαχανικά σας, ή στο μπιφτέκι για επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία. Οι ηλιόσποροι είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη στο πρωινό σας smoothie. Και, φυσικά, μπορείτε απλώς να συνεχίσετε να τα τσιμπολογάτε απευθείας από το σακουλάκι!

Σουσάμι:  Αυτές οι μικρές λευκές κουκκίδες στο ψωμάκι με χάμπουργκερ δεν είναι μόνο εκεί για διακόσμηση.  Το σησαμέλαιο, μια έξυπνη επιλογή για ντρέσινγκ σαλάτας, είναι πλούσιο σε ένα είδος λιπαρού οξέος που μπορεί να μειώσει τον κακό τύπο χοληστερόλης. Αλεσμένα σε πάστα, μετατρέπονται σε ταχίνι, ένα υποβούτυρο φυστικοβούτυρου για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς. (Είναι επίσης βασικό συστατικό του χούμους.) Ολόκληροι οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Προσθέτουν τραγανή γεύση όπου χρησιμοποιηθούν.

 
σπόροι