9 τρόποι για να μείνετε ξύπνιοι χωρίς καφεΐνη

Ας το παραδεχτούμε – είμαστε όλοι  κουρασμένοι . Μεταξύ  της πανδημίας που δεν τελειώνει ποτέ  και του αγώνα να υπάρξει ισορροπία  μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής , το πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση. και τι κάνετε; Πίνετε τον ένα καφέ μετά τον άλλον, για να ξυπνήσετε, για να πάρουν μπροστά οι μηχανές, για να τονωθείτε!

Σωστά; Κι όμως όχι.  Ενώ ένα φλιτζάνι (ή τρία) μαύρου καφέ την ημέρα μπορεί να είναι καλό για  την υγεία του εγκεφάλου και του συκωτιού, το να βασίζεσαι στην καφεΐνη όλη την ημέρα, κάθε μέρα και  ειδικά σε ανθρακούχα ποτά  όπως η σόδα  – μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει πολύ πιο υγιεινές λύσεις.

Όταν οι άνθρωποι αναζητούν την καφεΐνη για να ξεπεράσουν την ημέρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία αυτής της κόπωσης λένε οι ειδικοί.

Πώς να μείνετε ξύπνιοι χωρίς καφέ ή καφεΐνη

Η διακοπή της καφεΐνης είναι δύσκολη, ειδικά αν βασίζεστε σε αυτήν εδώ και μήνες (ή και χρόνια). Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε πραγματικά την κούραση που προσπαθείτε να καταπολεμήσετε χωρίς να βασίζεστε στην καφεΐνη για να σας ξεπεράσει. Δείτε πώς μπορείτε να μείνετε ξύπνιοι χωρίς αυτό.

1. Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Διώξτε τη δίψα πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει να  πίνετε νερό όλη την ημέρα , αλλά το σώμα σας είναι συνήθως αφυδατωμένο όταν ξυπνάτε, επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε πρώτο πράγμα το πρωί.

2. Θα πρέπει να ασκηθείτε

Πιθανότατα σκέφτεστε,  πώς μπορώ να σκεφτώ να γυμναστώ αν μετά βίας μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι ; Αλλά δεν χρειάζεται να ανεβείτε στον διάδρομο για να επωφεληθείτε από λίγη άσκηση το πρωί. Κάντε πέντε jumping jacks, πηγαίνετε μια βόλτα γύρω από το μπλοκ, πηδήξτε στο ελλειπτικό για 15 λεπτά ή κάντε μερικά squats. Όταν κάνετε το σώμα σας να κινείται, ρέει αυτό το αίμα και το να ξυπνήσετε τους μύες σας έστω και με ένα μικρό τέντωμα θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ξύπνιοι.

Διαβάστε ακόμα:  Κακός ύπνος: Μπορεί τελικά να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις από όσο πιστεύαμε – πώς επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

3. Αναζητήστε τρόφιμα με τα θρεπτικά συστατικά

Αντί να καταναλώνετε καφεΐνη και ραφιναρισμένη ζάχαρη, που σας δίνουν μια σύντομη στιγμή ενέργειας ακολουθούμενη από μια πτώση αργότερα, μια πιο υγιεινή προσέγγιση είναι να τρώτε μερικές φυσικές πηγές ζάχαρης όπως φρέσκα φρούτα.  Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε καφέ με γάλα ή αφρόγαλα και να φάτε ένα μήλο, μερικά βατόμουρα ή ίσως ακόμη και μια μπανάνα για μια γρήγορη συλλογή.   Και μην ξεχνάτε  το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας : Όταν τρώτε πρωινό, συμπεριλάβετε μερικές  τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες  για πρόσθετη ενέργεια.

4. Βελτιώστε τις συνήθειες ύπνου σας

Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι μη σημαντικό, όμωμς το πιθανότερο είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με  τον τρόπο που κοιμάστε.  Μπορεί να έχετε  αϋπνία  εάν συνήθως σας παίρνει περισσότερο από 30 λεπτά για να αποκοιμηθείτε ή εάν είστε ξύπνιοι στη μέση της νύχτας για περισσότερα από 30 λεπτά τη φορά μια-δυο νύχτες την εβδομάδα (ειδικά αν αυτό συμβαίνει για περισσότερο από τρεις μήνες). Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογηθείτε από έναν ειδικό γιατρό, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, επίσης, για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά σας στον ύπνο:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ και το φαγητό δύο ώρες πριν τον ύπνο.
  • Κοιμηθείτε σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο.
  • Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές οθόνες μία ώρα πριν τον ύπνο.
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα.

Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό: Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να κοιμάστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ, επομένως η προσαρμογή του προγράμματος ύπνου-αφύπνισης μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν χώρο ώστε να μπορείτε να το πετύχετε. Εάν πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ και ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, το σώμα σας θα αρχίσει να εξαρτάται από αυτό το πρόγραμμα, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την αϋπνία.

Εάν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα.

5. Πάρτε έναν υπνάκο όταν χρειάζεται

Αυτό μπορεί να μοιάζει με εξαπάτηση του συστήματός σας, αλλά λειτουργεί. Εάν μπορείτε να  κοιμηθείτε για 10 έως 15 λεπτά τη φορά, θα εκκινήσετε την μπαταρία του σώματός σας για να περάσετε την υπόλοιπη ημέρα. Φροντίστε να αποφεύγετε τους μεσημεριανούς ύπνους που ξεπερνούν τα 30 λεπτά και να μην κοιμάστε μετά τις 3 μ.μ

6. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Ακόμα και το λίγο άγχος για μέρες μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας στρεφόμενοι στη  γιόγκα, την τακτική άσκηση, το μασάζ ή  άλλες ρουτίνες.   Οι δραστηριότητες που ενισχύουν τη διάθεσή σας είναι σημαντικές, ειδικά επειδή η κατάθλιψη μερικές φορές μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα με κόπωση. Επιπλέον, όσο περισσότερο κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε, τόσο πιο δυναμικός θα νιώθετε.

7. Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την επίγνωση 

Μιλώντας για τη διαχείριση του άγχους σας, ο διαλογισμός είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος για να  καθαρίσετε τον εγκέφαλό σας , ώστε να είστε πιο συνειδητοποιημένοι και να μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά.  Ο στόχος του διαλογισμού είναι να είσαι σε κατάσταση εγρήγορσης, λένε οι ειδικοί.

9. Λιαστείτε! 

Το σώμα σας έχει ένα εσωτερικό ρολόι 24 ωρών γνωστό ως  κιρκάδιος ρυθμός . Αυτό ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του πότε ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ορισμένες ορμόνες και πώς λειτουργούν τα όργανα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Παίρνοντας λίγο καθαρό αέρα και περπατώντας στον ήλιο ή ακόμα και αν καθίσετε έξω για λίγα λεπτά κάθε μέρα, μπορείτε να βελτιώσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας, κάτι που σας βοηθά επίσης να κοιμάστε καλύτερα.

Τι γίνεται αν βιώσετε στέρηση καφεΐνης;

Σίγουρα δεν χρειάζεται να κόψετε την καφεΐνη μονομιάς.  Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε απογαλακτίζοντας τον εαυτό σας αργά ή μειώνοντας την πρόσληψη καφεΐνης στο μισό. Αλλά, αν αποφασίσετε να κάνετε all-in για  να κόψετε την καφεΐνη , μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης όπως πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα ή νευρικότητα.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες μετά τη διακοπή της καφεΐνης.  Βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν έχετε πονοκεφάλους για να σας προτείνει το κατάλληλο παυσίμο.

Καθώς επιλέγετε πιο υγιεινές συμπεριφορές και αυτά τα συμπτώματα σταματούν, θα αρχίσετε να έχετε μια πραγματική αίσθηση του πώς λειτουργεί το σώμα σας χωρίς καφεΐνη – και μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καλά αισθάνεστε χωρίς αυτήν.

 Το κλειδί της επιτυχίας είναι να δημιουργήσουμε υγιεινές ρουτίνες που φυσικά μας δίνουν ενέργεια.