Αδυνάτισμα: Ένεση καταργεί το χειρουργείο, διώχνοντας τα κιλά

Η παχυσαρκία θεωρείται, πια, νόσος και οι επιπτώσεις της είναι πολλές και σοβαρές. Βρετανοί επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να “φρενάρουν” την παγκόσμια επιδημία, δημιούργησαν μια ένεση, που μιμείται τη λειτουργία της γαστρικής παράκαμψης.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου έφτιαξαν ένα κοκτέιλ ορμονών, το οποίο, όταν εγχύεται κάτω από το δέρμα, δημιουργεί στο σώμα χημικές αλλαγές, ανάλογες με εκείνες που έχουν οι γαστρικές επεμβάσεις στο στομάχι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο το στομάχι γίνεται μικρότερο και το σώμα αρχίζει να παράγει ένα πεπτίδιο, που καταστέλλει την όρεξη, προκαλεί απώλεια βάρους και βοηθά στην απορρόφηση της ζάχαρης από τα τρόφιμα.

Όταν 15 παχύσαρκοι έκαναν αυτές τις ενέσεις υποδόρροια για 12 ώρες την ημέρα, έχασαν κατά μέσο όρο 4,4 κιλά σε τέσσερις εβδομάδες και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επέστρεψαν σε σχεδόν κανονικά επίπεδα για ορισμένους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπείες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν έως και το 15% του σωματικού τους βάρους και να αναστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης Tricia Tan δήλωσε: “Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις. Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να βρεθούν νέα φάρμακα, για να βελτιώσουμε και να σώσουμε τη ζωή πολλών ασθενών.

Παρόλο που πρόκειται για μια μικρή μελέτη, η νέα θεραπεία με τις συνδυασμένες ορμόνες είναι πολλά υποσχόμενη και έχει δείξει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των ασθενών μόνο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, η θεραπεία είναι μη επεμβατική και μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα στους ασθενείς μας”.

Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι πλέον παχύσαρκος και το πρόβλημα προβλέπεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τον Διαβήτη στο San Francisco.

 

 

 

παχυσαρκίαένεση