Αδύνατο το συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης – 1,5 δισ. ευρώ οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα είναι ο λογαριασμός προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το 2022 όσον αφορά στο μέτωπο της συμβολής τους στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης για τους Έλληνες πολίτες. Όπως παραδέχτηκε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών “Η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει περίπου στα 820 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι το clawback στημ νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, με τα φάρμακα 1Α, που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία να ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα μιλάμε για clawback 1,5 δισ. ευρώ.«To clawback δεν είναι λογικό μέτρο, είναι μια στρεβλή διαδικασία”

Ο Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο της συζήτησης «Powering up healthcare systems: pharmaceutical innovations & industrial strategy», στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε ότι  “Δεν είναι λογικό κάθε τέλος της χρονιάς, επειδή δεν μπορώ ως κράτος να ελέγξω την κατανάλωση φαρμάκων, να καλώ τις εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα δημόσια ταμεία μέσω rebate και clawback“.

Μάλιστα, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών. “Ελάτε να συζητήσουμε για το πόσα χρήματα θα έπρεπε να έχουμε για έναν επαρκή προϋπολογισμό φαρμάκου και σταδιακά θα μειωθεί στο clawback”

Ωστόσο, κατά τον Υπουργό το clawback δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το 2022, εκτιμώντας όμως ότι μπαίνουν οι βάσεις για να αρχίσει η εξοικονόμηση από το 2023, προχωρώντας τα διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης, όπως τα πρωτοκολλά, ο φάκελος ασθενούς και οι συνταγογραφικές οδηγίες.

Αναφερόμενος στα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση έφερε το παράδειγμα της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας, εκτιμώντας ότι μπορεί να εξοικονομήσει το 2022 στον ΕΟΠΥΥ 150 εκατ. ευρώ.

“Θα πρέπει όμως να δούμε τι πάει λάθος στην Ελλάδα και έχουμε μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων υψηλού κόστους, ενώ αυτό δεν συμβαίνει ή συμβαίνει λιγότερο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις”, επεσήμανε με νόημα ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας πως επιθυμεί να εξευρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση.

Τοποθέτηση ΣΦΕΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδα (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι  “Στα δέκα χρόνια εφαρμογής clawback στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα rebate, η φαρμακοβιομηχανία έχει επιστρέψει στα κρατικά ταμεία πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2022 το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ.

“Για πολλοστή φορά ακούμε για διαρθρωτικά μέτρα αλλά έχουμε πικρή πείρα από το παρελθόν και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το πότε και πως θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα αυτά. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή καθυστερεί, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δομούνται με αργό ρυθμό και το κράτος έχει βασιστεί στην υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών”, ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Υπογράμμισε, δε, πως ο προϋπολογισμός φαρμάκου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 300-500 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι αυτό δε θα επαρκούσε για να αντιμετωπιστεί το clawback.

“Πρέπει να κοιτάμε όχι μόνο το σύνολο αλλά τα μέρη. Δηλαδή πόσους ασθενείς έχουμε και από τι νοσήματα πάσχουν. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αξιοποιήσει”, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου με τον κ. Πλεύρη να σημειώνει σχετικά ότι ” η βούληση υπάρχει και πρέπει ο ασθενής να έχει τα φάρμακα που χρειάζεται με διασφαλισμένες όλες τις επιλογές, σε γενόσημα, πρωτότυπα και καινοτόμα, αλλά πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή”.

ΣΦΕΕclawbackrebateφαρμακευτική δαπάνηΟλύμπιος ΠαπαδημητρίουΘάνος Πλεύρης