Αγαπάμε αυτές τις τροφές, αλλά πόσο καλές είναι για τον οργανισμό μας;

Αυγά

Τα αυγά έχουν πολλές πρωτεΐνες και άλλα καλά για εσάς θρεπτικά συστατικά. Τι γίνεται όμως με όλη αυτή τη χοληστερίνη; Ένα μόνο αυγό έχει περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό. Ένα αυγό την ημέρα είναι μάλλον εντάξει. Απλά προσέξτε την ποσότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών που τρώτε. Αυτό είναι που ανεβάζει τη χοληστερίνη.

Καφές

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φρέσκο ​​καφέ. Δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιακής νόσου (αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο καφές χωρίς φιλτράρισμα ή γαλλική πρέσα μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη). Μπορεί ακόμη και να έχει οφέλη, όπως να μειώσει την όρεξή σας και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και των χολόλιθων. Έως και πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι εντάξει εάν η καφεΐνη δεν σας ενοχλεί, δεν είστε έγκυος και δεν τον φορτώνετε με κρέμα, ζάχαρη ή σιρόπια.

Σοκολάτα

Είναι καλή για εσάς αυτή η μπάρα σοκολάτας γάλακτος; Όχι. Αλλά η μαύρη σοκολάτα είναι λίγο καλύτερη. Έχει αντιοξειδωτικά. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς, τον διαβήτη, τη λειτουργία του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Αλλά φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα. Αυτά τα οφέλη δεν ισχύουν εκτός εάν η σοκολάτα είναι τουλάχιστον 70% κακάο.

Ερυθρό κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη που είναι υγιεινή για την καρδιά. Το ίδιο και τα σταφύλια, τα μήλα, τα σμέουρα και άλλα φρούτα. Αλλά η ποσότητα ρεσβερατρόλης που λαμβάνετε από το περιστασιακό ή ακόμα και καθημερινό ποτήρι κρασί δεν είναι αρκετή για να κάνει πραγματική διαφορά στην υγεία σας. Καλό είναι να πίνετε κόκκινο κρασί με μέτρο αν το απολαμβάνετε. Αλλά αν δεν το κάνετε ήδη, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε. Λάβετε υπόψη ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και κόκκινου κρασιού, δεν είναι υγιεινή.

Κόκκινο κρέας

Μια μικρή μπριζόλα έχει περισσότερα από 40 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12. Αλλά έχει επίσης ένα καλό κομμάτι κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόκκινο κρέας ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο, το μπέικον και το σαλάμι είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε περίπου 12 έως 18 ουγγιές την εβδομάδα. Επιλέξτε πιο αδύνατα κοψίματα και αποφύγετε τις επεξεργασμένες εκδόσεις.

Ψωμί

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως στο ψωμί μπορεί να είναι μια καλή πηγή διατροφής και φυτικών ινών. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και άλλων καταστάσεων. Αλλά τα περισσότερα συσκευασμένα ψωμιά δεν έχουν πολλά, αν υπάρχουν. Μια ένδειξη ότι οι κόκκοι είναι εξευγενισμένοι και όχι ολόκληροι είναι αν η συσκευασία λέει “εμπλουτισμένο”. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον τα μισά δημητριακά που τρώτε να προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σαλάτα

Είναι καλύτερο να επιλέξετε σκούρα φυλλώδη πράσινα από το μαρούλι iceberg. Αποφύγετε πράγματα όπως κρουτόν ή λωρίδες wonton. Ντύστε τη σαλάτα σας με ξύδι (ή χυμό λεμονιού) και υγιεινό για την καρδιά ελαιόλαδο αντί για σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή άλλα κρεμώδη καρυκεύματα.

Πατάτες

Δεν φαίνονται σαν υγιεινή τροφή. Αλλά οι πατάτες είναι στην πραγματικότητα μια καλή πηγή ενέργειας χαμηλών λιπαρών υδατανθράκων με λίγη πρωτεΐνη. Έχουν πολλές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του καλίου. Και το δέρμα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι γλυκοπατάτες είναι ακόμα καλύτερες με τετραπλάσια ημερήσια βιταμίνη Α. Προσέξτε όμως πώς μαγειρεύετε και ολοκληρώνετε. Μια ψητή ή ψητή πατάτα είναι καλύτερη επιλογή από τις πατάτες.

Μπάρες πρωτεΐνης

Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης. Προσοχή όμως στην πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα γενικά δεν είναι τόσο καλά για εσάς όσο τα ολόκληρα τρόφιμα. Εάν τρώτε καλά ως επί το πλείστον, το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεστε πραγματικά την επιπλέον πρωτεΐνη. Διαβάστε την ετικέτα για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν η μπάρα σας είναι πραγματικά υγιεινή. Εάν δεν είστε σίγουροι, δοκιμάστε αντ ‘αυτού μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει πολλή βιταμίνη C και κάλιο. Μερικοί χυμοί πορτοκαλιού έχουν επίσης πρόσθετο ασβέστιο. Αλλά οι χυμοί φρούτων μπορούν να έχουν τόση ζάχαρη με τη σόδα. Είναι εντάξει να τα πίνετε με μέτρο. Αλλά είναι ακόμα καλύτερο να τρώτε ολόκληρα φρούτα, τα οποία έχουν τις φυτικές ίνες που λείπουν στον χυμό. Φάτε ένα πορτοκάλι ή ανακατέψτε ένα σε ένα smoothie.

τροφές για υγεία