Άλλο ένα όφελος από τον γάμο. Μας κάνει πιο δυνατούς, κυριολεκτικά

Άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών βρέθηκαν να είναι σωματικά πιο ικανοί από τους ανύπαντρους, τους χήρους ή αυτούς που συζούσαν, σύμφωνα με νέα μελέτη του UCL.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Οι παντρεμένοι μετά από χρόνια αποκτούν πιο δυνατή λαβή και περπατούν πιο γρήγορα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση PLOS One, μετά από ανάλυση στοιχείων για περισσότερες από 20.000 άτομα από την Αγγλία και από τις ΗΠΑ.

“Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και αναφέρουν καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία, αλλά υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ γάμου και σωματικής ικανότητας”, εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Natasha Wood, από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του UCL.

“Μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος αυτού, που έχουν οι παντρεμένοι άνθρωποι (το να είναι πιο δυνατοί σωματικά), οφείλεται στο ότι είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από εκείνους που δεν είναι παντρεμένοι και η μεγαλύτερη οικονομική άνεση έχει συνδεθεί με καλύτερη σωματική ικανότητα”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ταχύτητα βάδισης και τη δύναμη της λαβής σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν καλούς δείκτες της ανεξαρτησίας των ανθρώπων στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και των μελλοντικών τους αναγκών για κοινωνική φροντίδα και κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι άνθρωποι, που έχουν πιο ασθενή δύναμη λαβής, θα δυσκολευτούν περισσότερο να ανοίξουν ένα βάζο, ενώ εκείνοι που έχουν μια πιο αργή ταχύτητα περπατήματος θα δυσκολευτούν να διασχίσουν μια διασταύρωση πεζών εγκαίρως,όταν ανάψει το πράσινο.

Οι περισσότερες από αυτές τις διαφορές εξαφανίστηκαν, όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν την οικονομική ευρωστία, που υποδηλώνει ότι η ύπαρξη οικονομικής άνεσης είχε προστατευτικό αντίκτυπο στην υγεία.