Αντιηλιακό – SPF: όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση αντηλιακού SPF 30 ή υψηλότερου που αναφέρει την ένδειξη “ευρέος φάσματος” στην ετικέτα (που σημαίνει ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB) και είναι ανθεκτικό στο νερό.

Το υπεριώδες φως είναι αόρατο για τον άνθρωπο, επειδή έχει μικρότερα μήκη κύματος από το φως που μπορούμε να δούμε. Μέσα στο φάσμα UV, υπάρχουν δύο τύποι ακτίνων που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος και να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Είναι σημαντικό να προστατεύσετε το δέρμα σας και από τους  δύο  τύπους:

Οι ακτίνες UVB  προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Ο αριθμός SPF ενός αντηλιακού αναφέρεται κυρίως στο πόση προστασία από τις UVB παρέχει.

Οι ακτίνες UVA προκαλούν βλάβη στο δέρμα που οδηγεί στο μαύρισμα καθώς και στη γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες. Τα μικρότερα μήκη κύματος των ακτίνων UVA συμβάλλουν επίσης στο ηλιακό έγκαυμα. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε τις λέξεις «ευρύ φάσμα» στην ετικέτα ενός προϊόντος, που σημαίνει ότι έχει συστατικά που μπορούν να σας προστατεύσουν από τις ακτίνες UVA και UVB.

Ήλιος: φίλος ή εχθρός; Πως να προστατευτείτε

 

Τι σημαίνει ο αριθμός SPF; – Το αντηλιακό με υψηλό SPF προστατεύει καλύτερα;

Ο αριθμός SPF σας λέει πόσο καιρό θα χρειαζόταν η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου για να κοκκινίσει το δέρμα σας όταν χρησιμοποιείτε το προϊόν  (ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες) σε  σχέση με το χρονικό διάστημα χωρίς κανένα αντηλιακό. Έτσι, ιδανικά, με το SPF 30 οι ακτίνες θέλουν 30 φορές περισσότερο χρόνο για να κοκκινήσουν το δέρμα, απ’ ότι αν δεν  φορούσατε αντηλιακό.

Το SPF 30 επιτρέπει περίπου 3 τοις εκατό των ακτίνων UVB να επιτεθούν στο δέρμα σας. Ένα SPF 50 επιτρέπει περίπου το 2% αυτών των ακτίνων.   Σε ιδανικές συνθήκες (όπως σε εργαστήριο), ένα αντηλιακό με υψηλότερη προστασία SPF  και  κάλυψη ευρέος φάσματος προσφέρει περισσότερη προστασία από ηλιακά εγκαύματα, UVA και βλάβες DNA από συγκρίσιμα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές SPF.

Όμως , η πραγματική ζωή δεν είναι σαν εργαστήριο. Στην πραγματική ζωή, τα προϊόντα με πολύ υψηλά SPF δημιουργούν συχνά μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Τα άτομα που τα χρησιμοποιούν τείνουν να μένουν έξω στον ήλιο πολύ περισσότερο και μπορεί να παραλείψουν την επανάληψη του αντηλιακού.  Και μπορεί να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να αναζητούν σκιά, να φορούν καπέλο ή να καλύπτονται με ρούχα, όμως καταλήγουν να έχουν πολύ περισσότερη βλάβη στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Προσοχή! 

Για άτομα που έχουν ιστορικό ή υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, γενετικές ασθένειες ή ορισμένες ανοσολογικές διαταραχές, το SPF 50 μπορεί να μην είναι αρκετό. Το ίδιο ισχύει για όσους κάνουν δραστηριότητες όπως πεζοπορία ή σκι σε μεγάλο υψόμετρο ή διακοπές κοντά στον ισημερινό.

Το Ίδρυμα Καρκίνου του δέρματος των ΗΠΑ, συνιστά αντηλιακό ευρέως φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο, ανθεκτικό στο νερό για οποιαδήποτε εκτεταμένη εξωτερική δραστηριότητα.  Ανεξάρτητα από το SPF, ωστόσο, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε αρκετό αντηλιακό 30 λεπτά πριν πάτε έξω και να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.

Επιπλέον, δεν πρέπει να μένετε μόνο στην προστασία από το αντιηλιακό.  Δεν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να προφυλαχθείτε. Το αντιηλιακό είναι μόνο μία ζωτικής σημασίας στρατηγική που πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα πράγματα, όπως οι ώρες έκθεσης στον ήλιο, η κάλυψη με ρούχα και καπέλα, η προστασία των ματιών με γυαλιά.

Χρήσιμες οδηγίες για προστασία από την έκθεση στον ήλιο

 

 

 

 

Από το Press Room με πληροφορίες από Skincancer.org, webmed. 

spfαντιηλιακό