Ατέλειωτο σεξ για επιβίωση μετά το έμφραγμα

Πριν από το έμφραγμα και μετά το σεξ είναι αυτό που εγγυάται μακροημέρευση. Τα νέα ευρήματα θυμίζουν την ταινία “Κάλλιο αργά παρά αργότερα” με τον Τζακ Νίκολσον, που κοιτούσε τη σκάλα, για να δει αν μπορεί να την ανέβει μετά το έμφραγμα, προκειμένου να κάνει σεξ.

  • Στην έρευνα, που δημοσίευσε το American Journal of Medicine, φάνηκε ότι, όσοι επέζησαν μετά από ένα έμφραγμα και είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην πεθάνουν τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ερευνητές ακολούθησαν για 22 χρόνια 1.120 άνδρες και γυναίκες, που ήταν 65 χρόνων ή λιγότερο, όταν έπαθαν το πρώτο έμφραγμα. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, 524 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σε σύγκριση με άτομα, που ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πριν από το έμφραγμα, όσοι είχαν σεξουαλικές επαφές πάνω από μία φορά την εβδομάδα, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ, όσοι έκαναν σεξ κάθε βδομάδα, ήταν 12% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν. Ακόμη κι όσοι έκαναν σεξ πιο σπάνια, ήταν 8% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν.

  • Η σχέση μεταξύ του σεξ και των επιπέδων επιβίωσης ήταν ακόμη ισχυρότερη για τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή μετά από το επεισόδιο, αλλά με μικρότερες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που ήταν σεξουαλικά ενεργοί.

Το σεξ είναι “ασπίδα” προστασίας

Σε σύγκριση με τους επιζώντες, που δεν έκαναν σεξ, όσοι είχαν σεξουαλικές επαφές λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, ήταν 28% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν. Οι άνθρωποι, που έκαναν σεξ σε εβδομαδιαία βάση, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν και όσοι είχαν σεξουαλικές επαφές πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ήταν 33% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν.

Τα άτομα, που έκαναν σεξ αρκετές φορές την εβδομάδα το έτος πριν από το έμφραγμα, ήταν κατά μέσο όρο 49 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με τη μέση ηλικία των 58 ετών για τα άτομα, που δεν είχαν κάνει σεξ όλο τον χρόνο πριν από το επεισόδιο.

Οι σεξουαλικά αδρανείς άνθρωποι ήταν, επίσης, πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη και άλλα χρόνια προβλήματα τη χρονιά πριν από το έμφραγμα.

Λιγότεροι από τους μισούς, που δεν είχαν σεξουαλική ζωή, ζούσαν με σταθερό σύντροφο το έτος πριν από το έμφραγμα, σε σύγκριση με το 94% των ατόμων, τα οποία έκαναν σεξ πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Τον χρόνο που προηγήθηκε του επεισοδίου οι 7 στους 10, που δεν έκαναν σεξ (67%), δεν ασκούνταν καθόλου.

Τα συν του σεξ

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Yariv Gerber, εξηγούν ότι είναι πιθανό το συχνό σεξ να οδηγεί σε βιολογικές αλλαγές, που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο.

Το σεξ σχετίζεται με μακρύτερα τελομερή, τα οποία τείνουν να συρρικνώνονται με την ηλικία και ως αντίδραση στο άγχος. Τα μακρύτερα τελομερή συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το τακτικό σεξ συνδέεται, επίσης, με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και στις γυναίκες. Η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται τόσο με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όσο και με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Έτσι οι άνθρωποι, που κάνουν περισσότερο σεξ, μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Δείτε ακόμη

Ο φυσικός χυμός με τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας!

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δεν κάνει κακό μόνο στην αρτηριακή πίεση

 

 

σεξέμφραγμα