Μπορεί η κατανάλωση φρούτων να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι;

Ενώ το  νερό είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεδιψάσετε,  η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών  και η κατανάλωση άλλων ειδών υγρών όπως smoothies και ζωμοί μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Οι ανάγκες ενυδάτωσης μπορούν να καλυφθούν μέσω ποικίλων πηγών εκτός από το πόσιμο νερό».  Τα ωμά φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν επίσης στις ανάγκες σε υγρά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Πολλά φρούτα περιέχουν υψηλά επίπεδα νερού και είναι φυσικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που είναι σημαντικά για τη γενική υγεία.

Γιατί έχει σημασία η ενυδάτωση

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι βοηθά το σώμα σας σε σημαντικές εργασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η προστασία των αρθρώσεων σας.

Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να οδηγήσει σε  αφυδάτωση , η οποία μπορεί να σας προκαλέσει μυϊκές κράμπες, ξηροστομία, κούραση, κόπωση, πονοκεφάλους, γρήγορους καρδιακούς παλμούς και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Εάν είναι αρκετά σοβαρή, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη, ανεπάρκεια οργάνων, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο.

Πόσο νερό παίρνετε από την κατανάλωση φρούτων;

Τα φρούτα μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος της ενυδάτωσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Αρκετά είναι απίστευτα ενυδατικά καθώς περιέχουν πάνω από 90% νερό.  Επιπλέον, τα φρούτα είναι φυσικά γλυκά και μπορει να προσελκύσουν άτομα που είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν αρκετό νερό.

Η ημερήσια πρόσληψη νερού προέρχεται τόσο από υγρά όσο και από τροφές—συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ωστόσο,  τα τρόφιμα γενικά συμβάλλουν μόνο περίπου το 20% της συνολικής πρόσληψης νερού του σώματός σας. Με άλλα λόγια, παίρνετε μόνο περίπου το 20% του νερού που χρειάζεστε κάθε μέρα από τα τρόφιμα που τρώτε.

Παρόλο που τα φρούτα προσφέρουν νερό μέσα στην μέρα,  πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να παραμείνετε ενυδατωμένοι μόνο τρώγοντας φρούτα.

Η καθημερινή κατάσταση ενυδάτωσης του σώματός σας διατηρείται γενικά καλά, εφόσον υπάρχουν υγρά και τρόφιμα διαθέσιμα και ισορροπημένα στη διατροφή σας.

Ενώ τα φρούτα συχνά έχουν κακή φήμη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, είναι υπέροχα πλούσια σε βιταμίνες και μπορούν να κάνουν την ενυδάτωση πιο ευχάριστη.  Για παράδειγμα, τα φρούτα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και καλίου—βιταμίνες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς όρασης και δρουν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες κατά των ασθενειών.

Διαβάστε ακόμα: 15 οφέλη για την υγεία που έχετε πίνοντας νερό 

Μπορούν τα λαχανικά να σας ενυδατώσουν;

Όμως τα φρούτα δεν είναι η μόνη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: η προσθήκη λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί επίσης να ενισχύσει την ενυδάτωση. Μερικά λαχανικά έχουν πάνω από 80% νερό – σκεφτείτε το μαρούλι, τα αγγούρια, το λάχανο, το σέλινο, το σπανάκι και το μαγειρεμένο μπρόκολο.

Είναι σημαντικό για εμάς να καλύπτουμε κάποιες από τις ανάγκες μας σε ενυδάτωση μέσω φρούτων και λαχανικών αλλά και να καταναλώνουμε νερό όλη την ημέρα.

Τα άτομα που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μην χρειάζεται να πίνουν τόσο πολύ νερό λόγω της περιεκτικότητας σε νερό αυτών των τροφίμων».    Μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην κυτταρική ενυδάτωση και να αποτρέψει την κατακράτηση νερού που σχετίζεται με μια διατροφή πλούσια σε νάτριο.  Ως εκ τούτου, μια δίαιτα που περιλαμβάνει σταθερά μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει απόλυτα στην επίτευξη των στόχων ενυδάτωσης.

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι πιο ενυδατικά;

Περιεκτικότητα ενυδάτωσης φρούτων και λαχανικών
Παράγω % Περιεχόμενο νερού
Αγγούρια 96
Σέλινο 95
Ραπανάκια 95
Ντομάτες 95
Κολοκυθάκια 95
Μαρούλι 94–96
Σπαράγγι 93
Πιπεριές 92–94
Κουνουπίδι 92
Μανιτάρια (λευκά) 92
Σπανάκι 91
Καρπούζι 91
Φράουλες 91
Λάχανο 90–92
Πεπονάκι 90
Ακτινίδια 84
Μπρόκολο 90
Μήλα 85
Ροδάκινα 89
Φράπα 88–91
Καρότα 88
Πορτοκάλια 87
Σμέουρα 86
Ανανάς 86
ΠΗΓΗ: USDA

Πώς να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

  • Προσθέστε φρούτα ή λαχανικά στο νερό σας. Ρίξτε μερικές φέτες φράουλες και αγγούρια στο μπουκάλι σας για να κάνετε το ποτό σας πιο γευστικό.
  • Φάτε λαχανικά με το αγαπημένο σας ντιπ.  Συνδυάστε ενυδατικά σνακ όπως καρότα και σέλινο με μια νόστιμη σάλτσα ή άλειμμα
  • Φτιάξτε ένα smoothie. Χρησιμοποιήστε σπανάκι, φράουλες, μπανάνες και πάγο για να φτιάξετε ένα θρεπτικό και ενυδατικό ρόφημα που θα σας δώσει ενέργεια όλη την ημέρα και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
  • Πασπαλίστε φρούτα ή λαχανικά στο γεύμα σας. Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα σε πλιγούρι βρώμης ή ξηρά δημητριακά για πρωινό και κορυφαίες σαλάτες ή σούπες με λαχανικά για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο.

Είναι αρκετή η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για να παραμείνετε ενυδατωμένοι;

Ενώ ορισμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεδιψάσετε,  δεν πρέπει να υποκαθιστούν το νερό ή να είναι τα μόνα πράγματα που καταναλώνετε για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.  Πρέπει να καταναλώνετε νερό όλη μέρα.

ενυδάτωση