Μπορεί η κατάθλιψη να φύγει από μόνη της;

Πολλοί άνθρωποι με κλινική κατάθλιψη αναρωτιούνται εάν τα συμπτώματά τους θα υποχωρήσουν μόνα τους με τον καιρό. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και η σοβαρότητα της κατάθλιψης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμη, η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα πιο γρήγορα. Επιπλέον, η μη φροντίδα της κατάθλιψης όχι μόνο οδηγεί σε περιττό πόνο, αλλά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Οι επιλογές θεραπείας μπορούν να προσαρμοστούν στην κατάστασή σας, παρέχοντας τα καλύτερα αποτελέσματα.

Γιατί η κατάθλιψη μερικές φορές υποχωρεί και δεν φεύγει από μόνη της

Πολλοί λένε ότι «ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές», αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια όταν πρόκειται για κατάθλιψη. Το πόσο διαρκεί η κατάθλιψη —και εάν θα βελτιωθεί χωρίς θεραπεία— μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Τύπος

Ορισμένοι τύποι κατάθλιψης τείνουν να διαρκούν περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή εμφανίζεται γενικά μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, υποχωρώντας μόλις έρθει η άνοιξη, ενώ η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή διαγιγνώσκεται όταν η κατάθλιψη διαρκεί για δύο χρόνια ή περισσότερο.

Αιτία

Η αιτία της κατάθλιψης μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο σιαρκεί.  Εάν η κατάθλιψη προκαλείται από μια συγκεκριμένη κατάσταση ή προσωρινό στρεσογόνο παράγοντα, μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων υγείας. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, η οποία είναι μια κατάθλιψη που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, και οι νέες μητέρες μπορεί μερικές φορές να αναπτύξουν επιλόχεια κατάθλιψη. Η συζήτηση με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος τύπος θεραπείας συνιστάται με βάση την αιτία της κατάθλιψής σας.

Σοβαρότητα 

Η σοβαρότητα της κατάθλιψης μπορεί επίσης να επηρεάσει το αν θα υποχωρήσει από μόνη της. Εάν η κατάθλιψη είναι ήπια, μπορεί να υποχωρήσει μόνη της χωρίς καμία επίσημη θεραπεία. Εάν έχετε μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη , μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία για να υποχωρήσει.

Εάν έχετε διαγνωστεί με κατάθλιψη , τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη είναι μια εξαιρετικά θεραπεύσιμη ασθένεια. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 80% και 90% των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία παρατηρούν βελτιώσεις.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία ή συνδυασμό των δύο. Συμπληρωματικές θεραπείες μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Οι θεραπείες με βότανα, ο βελονισμός, η άσκηση, ο διαλογισμός και το μασάζ έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Εάν η κατάθλιψή σας φαίνεται να παρεμβαίνει στην ποιότητα της ζωής σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον συνδυασμό θεραπειών που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

 Αν και δεν είναι αδύνατο ένα συγκεκριμένο επεισόδιο κατάθλιψης να υποχωρήσει από μόνο του εάν του δοθεί αρκετός χρόνος, η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την κατάθλιψη να επιδεινωθεί ή να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία. Δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμη, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για εσάς.

Επιπλέον, ορισμένες μορφές κατάθλιψης είναι απλώς πιο δύσκολο να επιλυθούν. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, δεν μπορείτε απλώς να “να το κάνετε να φύγει”. Μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία για να μειώσει τον τύπο ή τη σοβαρότητα του άγχους σας.

Εξάλλου, σας αξίζει η κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπεία κατάθλιψης. Δεν είναι κακό ή ντροπή να ζητήσετε από κάποιον να σας βοηθήσει να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ασκηση: ισχυρό φάρμακο για την κατάθλιψη