Χάνετε πολύ βάρος; δείτε τι συμβαίνει στο σώμα αλλά και στην ψυχική σας υγεία!

Όταν έχετε κιλά να περισσέψετε, η αποβολή τους βελτιώνει πολλές πτυχές της σωματικής σας υγείας και ευεξίας. Η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην προσωπική σας ζωή, την ψυχική υγεία, τις αισθήσεις σας και πολλά άλλα. Τι οφέλη όμως έχετε από την απώλεια βάρους;

  • Θα κοιμάστε καλύτεραΗ απώλεια επιπλέον βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Πολλοί άνθρωποι που είναι υπέρβαροι έχουν προβλήματα ύπνου. Αυτό οφείλεται συχνά στην υπνική άπνοια, μια δυσκολία στην αναπνοή στον ύπνο σας που είναι πιο κοινή σε υπέρβαρα άτομα. Η απώλεια βάρους μπορεί να διευκολύνει αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα και ακόμα, θα αισθάνεστε περισσότερο σε εγρήγορση και ξεκούραστοι όλη την ημέρα.
  • Θα έχετε καλύτερη διάθεση: Η απώλεια βάρους δεν κάνει μόνο το σώμα σας να νιώθει καλά. Ενισχύει τη διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Σε μια μελέτη με παχύσαρκους ηλικιωμένους, 3 μήνες μετά από σημαντική απώλεια βάρους, ανέφεραν λιγότερη ένταση, κατάθλιψη, θυμό και κόπωση. Και πήγε αμφίδρομα. Οι άνθρωποι των οποίων οι διαθέσεις ήταν καλύτερες έχασαν περισσότερα κιλά. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η καλή διάθεση και ένα υγιές βάρος πάνε μαζί.
  • Το φαγητό σας θα έχει άλλη γεύση:  Το υπερβολικό υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι έχετε χάσει πραγματικά τους γευστικούς κάλυκες. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν πολύ βάρος, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, δεν γεύονται τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο μετά. Τα γλυκά και λιπαρά γεύματα μπορεί να μην είναι τόσο καλά για εσάς. Έτσι, θα αρχίσετε φυσικά να τρώτε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα και να λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.
  • Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου:  Μελέτες συνδέουν την παχυσαρκία με προβλήματα με τη μνήμη, τις δεξιότητες σκέψης και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη σε 20 υπέρβαρες γυναίκες δείχνει ότι λειτουργεί και αντίστροφα. Αν και ήταν μια μικρή μελέτη, έδειξε ότι μετά την απώλεια βάρους, οι γυναίκες τα πήγαν καλύτερα στα τεστ μνήμης. Ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους έγιναν επίσης πιο ενεργά μετά την απώλεια βάρους.
  • Θα έχετε καλύτερη σεξουαλική ζωή: Τα άτομα που είναι παχύσαρκα συχνά αναφέρουν χαμηλό ενδιαφέρον για το σεξ ή ότι απλώς δεν το απολαμβάνουν και πολύ. Οι υπέρβαροι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια του επιπλέον βάρους μπορεί να βοηθήσει. Μια ανασκόπηση 16 μελετών για την απώλεια βάρους έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος, η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής βελτιώνεται.
  • Θα μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία σας:  Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας. Η απώλεια του επιπλέον βάρους μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτών των προβλημάτων υγείας ή στη μείωση των πιθανοτήτων για αυτά. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο της χοληδόχου κύστης και οστεοαρθρίτιδα. 
  • Μειώνετε τους κινδύνους για καρκίνο:   Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο σωματικό λίπος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πολλούς τύπους καρκίνου. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του προστάτη και άλλους καρκίνους.
  • Θα αποφύγετε τη χαλάρωση του δέρματος:   Αυτή είναι μια λιγότερο επιθυμητή παρενέργεια της σημαντικής απώλειας βάρους. Εάν έχετε χάσει αρκετά κιλά, το δέρμα σας δεν μπορεί απλώς να αναπηδήσει εκεί που ήταν πριν. Μπορεί να έχετε επιπλέον πτυχές   στην κοιλιά, τους μηρούς, τα χέρια, το πηγούνι ή το στήθος σας. Μπορεί να μην σας αρέσει η εμφάνισή τους. Αυτό το υπερβολικό δέρμα μπορεί επίσης να είναι άβολο και ακόμη και να ερεθιστεί ή να μολυνθεί. Ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας προτείνει την καλύτερη λύση.
  • Θα αλλάξει το ρολόι του σώματός σας:  Οι σταθερές ώρες γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού που κρατά το σώμα σας σε λειτουργία το 24ωρο. Εάν έχετε αλλάξει όταν τρώτε για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, μπορεί επίσης να δείτε αλλαγές στο πότε κοιμάστε και ξυπνάτε. Αν θέλετε  να συνεχίσετε να χάνετε, οι μελέτες δείχνουν ότι το πότε τρως παίζει ρόλο. Για παράδειγμα, υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να χάσουν περισσότερο βάρος όταν τρώνε μεγαλύτερο πρωινό και λιγότερο στο βραδινό, ακόμη και όταν οι συνολικές θερμίδες για την ημέρα είναι οι ίδιες.
  • Αλλάζει η θερμοκρασία του σώματός σας: Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τη θερμοκρασία του σώματος με την παχυσαρκία σε άνδρες και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. (Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος σε άλλες γυναίκες.) Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ένας υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Εάν χάσετε πολύ βάρος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πιο δροσεροί.
απώλεια βάρους