Δείτε τι κρύβεται στο στρώμα σας. Πώς να το καθαρίσετε και πότε να το αντικαταστήσετε.

Θα οδηγούσατε το αυτοκίνητό σας 30.000 μίλια χωρίς αλλαγή λαδιών; Όταν πρόκειται για το στρώμα σας, πιθανότατα έχετε καταγράψει 30.000 ώρες ύπνου σε αυτό μετά από 10 χρόνια. Kαι όλα αυτά τα χρόνια άφησαν επάνω του ιδρώτα, αίμα, σάλιο και νεκρό δέρμα. Ολα αυτά, μπορεί να τραβήξουν ανεπιθύμητους επισκέπτες — και προβλήματα υγείας — στην κρεβατοκάμαρά σας.

Ακάρεα σκόνης

Χάνετε μισό δισεκατομμύριο κύτταρα δέρματος κάθε μέρα. Με τον καιρό, πολλά από αυτά εγκαθίστανται στις ρωγμές και τις σχισμές του στρώματός σας. Το νεκρό δέρμα είναι μια γιορτή για τα πεινασμένα ακάρεα της σκόνης. Αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια και τα περιττώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή άσθμα. Πόσα ακάρεα; Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο υπολογίζει ότι 100.000 έως 10 εκατομμύρια από αυτά μπορεί να βρίσκονται στο στρώμα σας.

Κοριοί

Κρύβονται στις ραφές του στρώματος, τα σεντόνια και τα έπιπλα του υπνοδωματίου. Μπορεί να ξυπνήσετε με κόκκινα, φαγούρα σημάδια από δάγκωμα και κηλίδες αίματος στο κρεβάτι σας. Οι κοριοί μπορούν να φτάσουν στο σπίτι σας με τις αποσκευές σας από ένα μέρος που είναι μολυσμένο, όπως ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή ένας κοιτώνας.

Πώς να απαλλαγείτε από κοριούς

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, αλλά όχι αδύνατο. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα, καλέστε μια εταιρεία ελέγχου παρασίτων που ειδικεύεται στους κοριούς. Η οριστική αφαίρεσή τους συνήθως απαιτεί φυτοφάρμακα μαζί με το σχολαστικό σκούπισμα του στρώματος και στις δύο πλευρές και το πλύσιμο και το στέγνωμα των κλινοσκεπασμάτων σε υψηλή θερμοκρασία.

Σκληρά Χημικά

Μπορεί να αναπνέετε τοξικές αναθυμιάσεις ενώ κοιμάστε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η θερμότητα του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) από το στρώμα σας. Αυτά προέρχονται κυρίως από πολυουρεθάνη με βάση το πετρέλαιο και χημικές ουσίες όπως φορμαλδεΰδη και επιβραδυντικά φλόγας στο στρώμα. Τα επίπεδα δεν ήταν ανησυχητικά για τους ενήλικες, αλλά μεγαλύτερη ανησυχία για τα παιδιά. Οι ερευνητές δεν βρήκαν κακές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να είμαστε σίγουροι.

Μύκητες και βακτήρια

Ο μέσος ενήλικας ιδρώνει αρκετά και αυτό αφήνει στο στρώμα σας ένα ζεστό, υγρό σπίτι για μύκητες και βακτήρια. Πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις από επιχρίσματα που ελήφθησαν από στρώματα 7 ετών βρήκαν περισσότερες από 16 εκατομμύρια μονάδες βακτηρίων που σχηματίζουν αποικίες ανά τετραγωνική ίντσα. Αυτό είναι περισσότερο από πέντε φορές το ποσό σε ένα στρώμα που αγοράστηκε πριν από ένα χρόνο. Μαγιά, μούχλα και βακτήρια συμπεριλαμβανομένων των E. coli και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος μπορεί να φουσκώσει στο στρώμα σας.

Αλλεργιογόνα από κατοικίδια

Μοιράζεστε το κρεβάτι σας με τα κατοικίδιά σας; Περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες σκύλων και γατών το κάνουν. Αυτό σημαίνει να ξυπνάτε με τρίχες ζώων και κηλίδες δέρματος (πιτυρίδα). Τα ακάρεα της σκόνης τα μυρίζουν. Οι ψύλλοι ή τα τσιμπούρια μπορούν επίσης να πηδήξουν από τη γούνα και να φτάσουν στο στρώμα σας. Να κάνετε μπάνιο και να βουρτσίζετε τα κατοικίδιά σας τακτικά και να ακολουθείτε το πρόγραμμα με τα φάρμακα και τις λήψεις τους. Σκουπίστε τα πόδια τους πριν σκαρφαλώσουν στο κρεβάτι σας.

Παπούτσια

 Οι σόλες των υποδημάτων σας μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερες από 400.000 αποικίες βακτηρίων μετά από μόλις 2 εβδομάδες χρήσης. Οι δοκιμές σε δείγματα βρήκαν κοινά βακτήρια που ζουν σε κόπρανα, που πιθανότατα συλλέγονται από δημόσια μπάνια ή εισχωρώντας σε περιττώματα ζώων.

Βαθύς καθαρισμός

Δύο φορές το χρόνο, τραβάτε το στρώμα σας   για σχολαστικό καθαρισμό. Αρχικά, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τις ραφές, τις γωνίες και τις σχισμές με την ταπετσαρία ή το εργαλείο σχισμής σας για να απορροφήσετε το δέρμα, τη σκόνη και τη βρωμιά. Στη συνέχεια, ελέγξτε για λεκέδες και στίγματα και περιποιηθείτε τα. Ένα προϊόν αφαίρεσης οσμής κατοικίδιων ζώων με βάση τα ένζυμα μπορεί να καθαρίσει πολλά σωματικά υγρά. Ή δοκιμάστε 1 κουταλάκι του γλυκού ήπιο σαπούνι πιάτων αναμεμειγμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για λεκέδες. Μην παρακάνετε. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να ενθαρρύνει τη μούχλα.

Διώξτε την Οσμή

Διαρροές ή ατυχήματα από ανθρώπους ή κατοικίδια μπορούν να μετατρέψουν το στρώμα σας σε ένα βρωμερό σφουγγάρι. Πασπαλίστε παντού ένα κουτί μαγειρική σόδα. Εάν μπορείτε  αφήστε τη σκόνη να απορροφήσει τις μυρωδιές για 24 ώρες πριν σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα. Βάλτε το στρώμα κοντά σε ένα παράθυρο, ώστε το φως του ήλιου να μπορεί να το απολυμάνει.

Καλύψτε το καθαρισμένο στρώμα με ένα αδιάβροχο και πλενόμενο προστατευτικό στρώματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λεκέδες, βρωμιά, ακάρεα, ακόμη και κοριούς.

Ανταλλάξτε το

Μάθετε πότε είναι η ώρα να καληνυχτίσετε το στρώμα σας και να πάρετε ένα καινούργιο. Τα στρώματα συνήθως μπορούν να διαρκέσουν 8-10 χρόνια. Τα πηνία που σκάνε ή οι άκρες που χαλαρώνουν είναι ενδείξεις ότι το στρώμα σας έχει δει καλύτερες μέρες. Μπορεί να ξυπνάτε με πόνους ή απλώς να αισθάνεστε λιγότερο άνετα στο κρεβάτι. Η επιλογή ενός στρώματος καλής ποιότητας μπορεί να είναι δαπανηρή και περίπλοκη. Ερευνήστε τους τύπους και τα υλικά των στρωμάτων στο Διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζετε τι ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ύπνου σας.