Διαφανή ανθρώπινα όργανα δια χειρός Γερμανών ερευνητών (φωτο)

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ali Erturk του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilians στο Μόναχο, ανέπτυξαν μια τεχνική, που χρησιμοποιεί διαλύτη, για να καταστήσει τα όργανα, όπως ο εγκέφαλος και τα νεφρά, διαφανή.

Τα όργανα στη συνέχεια σαρώνονται με λέιζερ σε ένα μικροσκόπιο, που επιτρέπει στους ερευνητές να συλλάβουν ολόκληρη τη δομή τους, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και κάθε κυττάρου στη συγκεκριμένη του θέση.

Μετά οι ερευνητές εκτυπώνουν το ικρίωμα των οργάνων και στη συνέχεια “φορτώνουν” στον τρισδιάστατο εκτυπωτή βλαστοκύτταρα, που λειτουργούν ως “μελάνι” και εισάγονται στη σωστή θέση, καθιστώντας τα όργανα λειτουργικά.

Η 3D εκτύπωση χρησιμοποιείται ήδη, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής δήλωσε ότι, αυτό που επιτεύχθηκε, αποτελεί ένα βήμα μπροστά για την εκτύπωση 3D στον ιατρικό τομέα.

Μέχρι τώρα τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα δεν είχαν λεπτομερείς κυτταρικές δομές, επειδή βασίζονταν σε εικόνες από τομογραφία ηλεκτρονικών υπολογιστών ή από μαγνητικούς τομογράφους, όπως εξήγησε.

“Μπορούμε να δούμε πού, ακριβώς, βρίσκεται κάθε μεμονωμένο κύτταρο στα διαφανή ανθρώπινα όργανα. Και τότε μπορούμε να αναπαραγάγουμε ακριβώς το ίδιο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία 3D bioprinting, για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά λειτουργικό όργανο”, δήλωσε με ενθουσιασμό ο Dr Erturk.

“Επομένως πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά σε ένα πραγματικό ανθρώπινο όργανο για πρώτη φορά τώρα”.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει δημιουργώντας ένα πάγκρεας τα επόμενα 2-3 χρόνια και παράλληλα ελπίζει να αναπτύξει νεφρό σε 5-6 χρόνια. Πρώτα, βέβαια, θα δει αν τα ζώα με αυτά τα όργανα μπορούν να επιβιώσουν, προκειμένου σε 5-10 χρόνια να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.