Δημόσια σημεία που “καραδοκούν” τα μικρόβια

Οθόνες αφής

Αν και μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές είναι μικροβιακές — πρόκειται για οθόνες αφής, τελικά — μια μελέτη βρήκε κάποια ανησυχητικά είδη μικροβίων πάνω τους. Οι δοκιμές σε οθόνες οκτώ εστιατορίων γρήγορου φαγητού βρήκαν βακτήρια κοπράνων που προκαλούν τα είδη λοιμώξεων (Enterococcus faecalis ), καθώς και σταφυλόκοκκο, που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση αίματος.

Κουμπιά ασανσέρ

Αν ανατριχιάζετε όταν πρέπει να αγγίξετε το χερούλι της πόρτας, να είστε προσεκτικοί και με τα κουμπιά του ανελκυστήρα. Σπρώξτε τα με τον αγκώνα σας, ανεβείτε τις σκάλες ή να έχετε πρόχειρο απολυμαντικό.

Στεγνωτήρια Χεριών

Κάθε φορά που ξεπλένετε τα χέρια σας, ένα σπρέι από σταγονίδια γεμάτα βακτήρια πετάει στον αέρα του μπάνιου.  Πού πάνε όλα αυτά τα μικρόβια; Μια νέα μελέτη λέει ότι μεταδίδουν μικρόβια τα στεγνωτήρια χεριών όταν φυσούν αέρα. Αλλά οι κατασκευαστές τους λένε ότι διαθέτουν ειδικό φίλτρο για να το αποτρέψουν αυτό. Το πιο ασφαλές μπορεί να είναι οι χαρτοπετσέτες και σίγουρα αντισηπτικό χεριών.

Πισίνες

Ένα υδάτινο πάρκο γεμάτο παιδιά μπορεί να έχει 22 κιλά “κακάκια” που επιπλέουν. Τα νεαρά παιδιά μπορούν να μεταφέρουν έως και 10 γραμμάρια περιττωμάτων στα πίσω άκρα τους.   Το χλώριο δεν σκοτώνει τα πάντα. Η καλύτερη γραμμή άμυνας σας; Προσπαθήστε να μην καταπιείτε καθόλου νερό και να ελέγχετε με τους υπεύθυνους την κατάσταση της πισίνας.

Γυμναστήρια

Εάν το γυμναστήριό σας προσφέρει έναν τρόπο να καθαρίσετε τον εξοπλισμό πριν τον χρησιμοποιήσετε, κάντε το. Παρόλο που πηγαίνετε εκεί για να είστε υγιείς, το μέρος φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα μικροβίων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια κάνουν το άλμα από το δέρμα μας σε οτιδήποτε αγγίζουμε. Μια μελέτη έδειξε ότι τα ελεύθερα βάρη και οι ελλειπτικές λαβές μηχανών φιλοξενούσαν είδη που βρίσκονται συνήθως στις τουαλέτες.

Μενού εστιατορίου

Ορισμένα έχουν 100 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι τα αγγίζουν, οι περισσότεροι σκουπίζονται μόνο μία φορά την ημέρα, και συνήθως με ένα βρώμικο πανί.  Πλένετε τα χέρια σας πριν καθίσετε αλλά και αμέσως αφού πιάσετε τον κατάλογο. Μην βάζετε ποτέ τα κουταλοπήρουνά σας πάνω στο μενού.

Σφήνες φρούτων

Σας αρέσει να στύβετε λίγο λεμόνι στο νερό σας; Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες σφήνες λεμονιού που ήταν στα χείλη των ποτηριών εστιατορίου. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 70% των λεμονιών είχαν μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του E. coli , και περιττώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια δυσάρεστα προβλήματα στο στομάχι. Την επόμενη φορά, πάρτε το παγωμένο τσάι σας χωρίς λεμόνι.

Βρύσες

Σκεφτείτε δύο φορές πριν πιείτε μια γουλιά στο σχολείο του παιδιού σας. Αυτό το στόμιο νερού θα μπορούσε να είναι πιο βρώμικο από το μπάνιο! Αυτό συμβαίνει επειδή τα μπάνια καθαρίζονται τακτικά. Έχετε δει ποτέ κάποιον να καθαρίζει μία βρύση;  Απλώς έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

Δοσομετρητής σαπουνιού

Αυτές οι αντλίες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για βακτήρια.  Τρίψτε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή έχετε μαζί σας απολυμαντικό χεριών. Και προτού πιάσετε το χερούλι της πόρτας, σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι δεν πλένονται αφού χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Το CDC λέει ότι μόνο το 31% των ανδρών και το 65% των γυναικών το κάνουν.

Καλάθια αγορών

Η λαβή του καλαθιού σας μπορεί να φιλοξενεί 11 εκατομμύρια μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από ωμό κρέας.   Πολλά καταστήματα προσφέρουν αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια αυτές τις μέρες. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ τας.

Δωμάτια ξενοδοχείου

Υπάρχουν πολλά περισσότερα έξτρα εδώ μέσα από τη μέντα στο μαξιλάρι σας. Το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο. Σκουπίστε το γρήγορα πριν κάνετε σερφάρισμα στο κανάλι. Άλλες πηγές μικροβίων: ο διακόπτης του φωτιστικού δίπλα στο κρεβάτι, το κάλυμμα, το πιστολάκι για τα μαλλιά, το τηλέφωνο και τα ποτήρια που δεν έχουν τυλιχθεί.

Παιδικές χαρές

Οι παιδικές χαρές σπάνια καθαρίζονται. Το χειρότερο σημείο είναι το sandbox, με 36 φορές περισσότερα μικρόβια από έναν δίσκο καφετέριας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να κρύβονται σε ζεστά, υγρά μέρη. Ελάτε εφοδιασμένοι με απολυμαντικό χεριών και μαντηλάκια.

ΑΤΜ

Τα πληκτρολόγια, τα μετρητά και η περιστρεφόμενη πόρτα πελατών τραπεζών ισοδυναμούν στην ποσότητα μικροβίων.  Στην πραγματικότητα, ο ιός της γρίπης μπορεί να ζήσει σε ένα χαρτονόμισμα για 17 ημέρες! Αλλά κανείς δεν χρησιμοποιεί γάντια ή χαρτομάντιλα για να χειριστεί χρήματα. Όσον αφορά τα ΑΤΜ, οι εταιρείες ελπίζουν να κυκλοφορήσουν οθόνες αφής με αντιμικροβιακό γυαλί για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης. Προς το παρόν όμως, η καλύτερη άμυνά σας είναι να πατήσετε τα κουμπιά με ένα στυλό, μαντήλι ή γάντι που θα πετάξετε μετά.

Και βέβαια μην ξεχνάτε το αντισηπτικό σας!!!