Είναι οι κιρσοί σας σημάδι βαθύτερων προβλημάτων;

Για μερικούς ανθρώπους, η μεγαλύτερη ανησυχία για τους κιρσούς είναι η εμφάνιση τους. Ωστόσο, μια  πρόσφατη μελέτη προτείνει μια πιθανή σχέση μεταξύ των κιρσών και των πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας που περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος στις βαθύτερες φλέβες των ποδιών σας.

Ο Douglas Joseph, DO , Διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Ιατρικών Αγγειακών Ιατρικών της Κλίβελαντ, δίνει τη γνώμη του για τα ευρήματα της μελέτης και προσφέρει τις καλύτερες συμβουλές του για τον περιορισμό των επιπτώσεων των κιρσών.

Ποιος παθαίνει κιρσούς;

Οι κιρσοί είναι μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία που συνήθως αναπτύσσονται στα πόδια και τα πόδια σας. Μοιάζουν με διογκωμένες, στριμμένες συστάδες από μπλε ή μοβ φλέβες. Οι ελαττωματικές βαλβίδες και η αυξημένη πίεση στα πόδια σας μπορεί να προκαλέσουν την αποδυνάμωση των τοιχωμάτων των αγγείων και τη διόγκωση και την προεξοχή των φλεβών, λέει ο Δρ Τζόζεφ.

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν κιρσούς. Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν καθώς μεγαλώνετε. Και είναι αρκετά κοινά – ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι μεταξύ 30 και 50 τοις εκατό των ενηλίκων μπορεί να τα αναπτύξουν.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό κιρσών.
  • Το υπερβολικό βάρος σώματος
  • Μια δουλειά που θέλει πολύ ορθοστασία.
  • Εγκυμοσύνη.
  • Χρήση αντισυλληπτικού χαπιού.
  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν έχετε συμπτώματα ή έχετε μόνο μικρά συμπτώματα, λέει ο Δρ Τζόζεφ.

«Τις περισσότερες φορές, οι κιρσοί δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. είναι πραγματικά πιο ενοχλητικό», λέει.

Ωστόσο, μπορεί να κάνουν τα πόδια σας να πονούν ή να αισθάνεστε βαριά, κουρασμένα ή να νιώθετε φαγούρα. Μπορεί να σας ενοχλήσουν περισσότερο στο τέλος της ημέρας — ειδικά αν ήσασταν στα πόδια σας πολύ.

Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, λέει.

Πότε μπορεί οι κιρσοί να προκαλέσουν πρόβλημα;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν κιρσούς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μία από τις βαθιές φλέβες του σώματός σας. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στα πόδια ή μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου ενόχληση.

Εάν ένας θρόμβος αίματος σπάσει και ταξιδέψει στους πνεύμονές σας, είναι γνωστό ως πνευμονική εμβολή. Αυτή είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

«Στη μελέτη φάνηκε μια συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης κιρσών και του σχηματισμού θρόμβων αίματος βαθιά στο πόδι», λέει ο Δρ Τζόζεφ. «Αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επαλήθευση των ευρημάτων».

Τι πρέπει να προσέξετε;

  • Αυξημένο πρήξιμο ή πόνο στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα – ειδικά αν αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν ξαφνικά, λέει ο Δρ Τζόζεφ.
  • Καφετί αποχρωματισμός του δέρματος στα πόδια ή τις φλέβες σας που είναι κόκκινες, ζεστές ή επώδυνες.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Διατηρήστε τη ροή του αίματος για τον έλεγχο των κιρσών

Το καλύτερο στοίχημά σας για την πρόληψη των κιρσών ή για να τις διατηρήσετε υπό έλεγχο είναι να παραμείνετε δραστήριοι, λέει ο Δρ Τζόζεφ.

Συνιστά: μέτρια άσκηση, όπως ποδηλασία, τρέξιμο ή κολύμπι τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα. Προτείνει επίσης τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους (στοχεύστε σε δείκτη μάζας σώματος 25 ή λιγότερο).

Το να σηκώνετε τα πόδια σας μετά από παρατεταμένο περπάτημα ή ορθοστασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Εάν δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές και συνεχίσετε να έχετε ενοχλητικά συμπτώματα, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με διαδικασίες χαμηλού κινδύνου που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των κιρσών.

κιρσοίκιρσοί και υγεία