Είναι Ώριμο; Ένας οδηγός για την επιλογή φρούτων

Ακτινίδια: Το αφήνουμε στον πάγκο να ωριμάσει. Είναι έτοιμο όταν είναι αρκετά τρυφερό  Η θερμοκρασία δωματίου είναι η καλύτερη για ωρίμανση. Μετά από αυτό, τοποθετήστε το στο ψυγείο, όπου θα παραμείνει καλό για 3 έως 6 ημέρες.
Μήλα:  Συνήθως είναι ώριμα όταν τα μαζεύουν. Μείνετε μακριά από αυτά που έχουν μαλακά σημεία. Ψάξτε για σφριγηλή, λεία επιδερμίδα. Θα παραμείνουν ώριμα για έως και 6 εβδομάδες, αρκεί να βρίσκονται σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο σας.
Ανανάς: Επιλέξτε ένα που είναι πλήρως ώριμο. Είναι έτοιμο αν είναι ελαφρώς σφιχτό με γλυκιά μυρωδιά, κίτρινο δέρμα και βαθυπράσινα φύλλα. Θα κρατήσει περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε ολόκληρο με το επάνω μέρος ακόμα. Ή μπορείτε να το ξεφλουδίσετε, να το κόψετε σε φέτες και να το βάλετε σε ένα σκεπασμένο δοχείο.
Μπανάνες:  Αγοράστε τις όταν είναι πράσινα. Όταν οι φλούδες κιτρινίσουν με καφέ κηλίδες, είναι έτοιμες.  Αν τις κρεμάσετε σε δροσερό χώρο της κουζίνας σας, θα πρέπει να παραμείνουν φρέσκες για έως και μια εβδομάδα.
Πορτοκάλια:  Τα καλύτερα έχουν λαμπερή, λεπτή επιδερμίδα και δίνουν λίγο όταν τα σφίγγεις. Ορισμένες κοινές ποικιλίες — η Βαλένθια, για παράδειγμα — μπορεί να έχουν μια πράσινη όψη, ακόμη και αφού ωριμάσουν. Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή πρέπει να διαρκέσουν έως και 10 έως 21 ημέρες στο ψυγείο.
Μούρα:   Όπως τα βατόμουρα και τα μούρα, σταματούν να ωριμάζουν αμέσως αφού ξεκολλήσουν από το φυτό. Τα καλύτερα είναι παχουλά με βαθύ, πλούσιο χρώμα. Μπορεί να είναι υπερώριμα εάν το χρώμα λερώσει το κάτω μέρος του δοχείου. Τα περισσότερα μούρα πρέπει να διαρκέσουν έως και 4 ημέρες στο ψυγείο. Τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Μάνγκο:   Αφήστε το να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν είναι ελαφρώς μαλακό με έντονη, γλυκιά μυρωδιά. Είναι καλό αν το δέρμα είναι ελαφρώς “μελανιασμένο” ή έχει μερικές καφετιές κηλίδες. Μόλις ωριμάσει, πρέπει να διατηρηθεί έως και 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Ρόδια:  Αυτά συνήθως είναι ώριμα όταν τα αγοράζετε. Για την καλύτερη γεύση, αναζητήστε μεγαλύτερα που έχουν έντονο χρώμα με αδιάσπαστη επιδερμίδα. Μπορούν να διαρκέσουν από 1 έως 3 μήνες στο ψυγείο.
Ροδάκινα και νεκταρίνια:  Αυτά είναι ώριμα όταν μαζεύονται. Μερικές φορές, μπορεί ακόμα να είναι αρκετά σκληρά. Αποφύγετε τα αν είναι σκληρά σαν βράχος.  Αν είναι απλά σφιχτά, βάλτε τα σε χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να γίνουν μαλακά και ζουμερά σε λίγες μέρες και μετά,  βάλτε τα στο ψυγείο, όπου πρέπει να μείνουν φρέσκα έως και 3 με 5 ημέρες. Ή απλά να τα φάτε.
Αχλάδια:  Δεν είναι εντελώς ώριμα κατά τη συλλογή. Αφήστε τα έξω σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν για μερικές μέρες.
Κεράσια: Όπως τα μούρα, σταματούν να ωριμάζουν μόλις μαζευτούν. Τα καλύτερα είναι παχουλά με τους μίσχους τους ακόμα συνδεδεμένους. Βάλτε τα σε ένα σκεπασμένο δοχείο στο ψυγείο σας. Εάν το κάνετε, θα πρέπει να παραμείνουν φρέσκα έως και 2 έως 3 ημέρες.
Καρπούζι:   Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το καταλάβεις χωρίς να το κόψεις. Ψάξτε για ένα λείο δέρμα, ή «φλοιό», που είναι αρκετά θαμπό. Τα άκρα του πρέπει να είναι γεμάτα και στρογγυλεμένα. Το κάτω μέρος, ή «κοιλιά», συχνά γίνεται από λευκό σε κρεμώδες κίτρινο καθώς ωριμάζει.
Βερίκοκα:   Αυτά πρέπει να είναι παχουλά και χρυσοπορτοκαλί. Αποφύγετε τα αν είναι ωχροκίτρινα ή πρασινοκίτρινα, ή αν είναι ζαρωμένα ή μελανιασμένα. Τα μαλακά βερίκοκα έχουν τη μεγαλύτερη γεύση και έχουν καλύτερη γεύση σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για να μην χαλάσουν, αλλά θα αρχίσουν να στεγνώνουν μετά από μερικές μέρες.
Φράουλες:   Θέλετε έντονο κόκκινο χρώμα, φυσική λάμψη και φρέσκο ​​πράσινο καπάκι. Πρέπει να είναι παχουλές, αλλά όχι πολύ μαλακά, χωρίς σημάδια μούχλας. Πλύντε τις σε κρύο νερό πριν τις απολαύσετε.   Δεν ωριμάζουν μόλις μαζευτούν. Συνήθως μένουν φρέσκα για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Το μεγαλύτερο διάστημα που θα διατηρηθούν είναι περίπου 7 ημέρες.

 

Φρούταωρίμανση φρούτων